20.08.2009

Helsingin juhlaviikkojen Taiteiden yö tarjoaa taidenautintoja pikkutunnielle saakka

Perjantaina 21.8. Helsingin juhlaviikkojen Taiteiden yö valtaa kaupungin. Keskustassa ja lähialueilla on tarjolla yli 200 tapahtumaa. Viime vuosien tapaan tapahtuma järjestetään perjantaina, jotta taiteesta voi nauttia läpi yön. Taiteiden yötä vietetään 21. kertaa.

Helsingin juhlaviikkojen keväällä järjestämän kilpailun perusteella valitut kuusi uutta kaupunkitaideteosta saavat Suomen ensiesityksensä Taiteiden yössä. Kasarmitorilla vietetään pahvikaupungin avajaisia, Uimastadionilla taiteen keskellä voi uida ja pussauskopit valtaavat Eduskuntatalon portaat klo 17 alkaen. Kalliolaisten unia pääsee kokemaan Teatteri ILMI Ö:n teoksessa.

Töölönlahden rannalla vanhaan asuntovaunuun sijoitetussa galleriassa voi nähdä nykytaidetta. Finlandia-talon parkkipaikalla puolestaan tapahtuu kummia asioita yläilmoissa. Lisäksi Finlandiapuistossa voi rentoutua piknikillä klo 18-04 jazzin soljuessa taustalla, tanssia EtnoFitnessin klubiteltassa tai meditoida tunnelmallisessa jurtassa.

Lasipalatsinaukio muuttuu jälleen elokuun yössä suureksi ulkoilmaan sijoittuvaksi elokuvateatteriksi. Kinopihalla käännetään katse Berliiniin, viime vuosisadan Euroopan ja maailmanhistorian tapahtumien polttopisteeseen. Maksuttomia elokuvia mahtuu seuraamaan yli tuhat katsojaa. Näytökset klo 22, 24 ja 02.

Ohjelmiston kohokohtiin kuuluu ranskalaisen Plasticiens Volants -ryhmän kaupunkispektaakkeli Perle. Heliumtäytteiset hahmot lentävät kaupungin yllä kulkueessa, joka alkaa Esplanadilta Ruotsalaisen teatterin päädystä klo 21. Kulkue huipentuu Senaatintorille noin klo 21.30. Torilla on tapahtumaa klo 21 alkaen.

Kulkueeseen liittyen järjestetään työpaja Annantalossa perjantaina 21.8. klo 15-20.30. Työpaja toimii nonstop-periaatteella. Paikalle tulisi saapua viimeistään puoli tuntia ennen pajan päättymistä. Kulkue ja työpajat järjestetään yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa.

Helsingin juhlaviikot toimii yhteistyössä viranomaisten kanssa turvallisuuden, viihtyvyyden ja siisteyden takaamiseksi Taiteiden yössä. Järjestyksenvalvontaan on kiinnitetty erityishuomiota, samoin roskisten ja vessojen riittävään määrään.

Taiteiden yön ohjelma on koottu esitteeseen, jota on jaossa mm. kirjastoissa ja kulttuuriasiainkeskuksen toimipaikoissa. Ohjelma löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi myös osoitteesta http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/fi/taiteiden-yo. Tapahtumiin on pääasiallisesti vapaa pääsy. Taiteiden yössä Juhlaviikkojen yhteistyökumppanina on Helsingin Sanomat.

Taiteiden yön kulkuetapahtuman vuoksi Pohjois- ja eteläesplanadi ovat suljettuina autoliikenteeltä klo 20-23. Sofiankatu on suljettu yleisöltä klo 20-23. Kulku Senaatintorille etelästä tapahtuu Katariinan- ja Unioninkadulta. Kävijöitä suositellaan saapumaan keskustaan julkisilla liikennevälineillä tai jalan. Yksityiskohtaiset liikennejärjestelyt sekä julkisen liikenteen poikkeusajot löytyvät osoitteesta http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/fi/taiteiden-yo

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi