05.08.2015

Helsingin juhlaviikkojen Art goes Kapakka -kaupunkifestivaali: 32 festivaaliravintolaa, 346 ohjelmaa ja 27 taidenäyttelyä

Art goes Kapakka tarjoaa laadukkaan ja monipuolisen ohjelman 32 festivaaliravintolassa. Yli 300 esityksen kokonaisuus pitää sisällään kuvataidetta, esittäviä taiteita, makuja ja ajankohtaista tietoa. Kaikkiin Art goes Kapakan tapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy.

”Art goes Kapakassa nostetaan esille tänä vuonna todella upeita uusia taiteilijoita, esityksiä ja ideoita. Ilolla odotan elokuun mahtavaa tunnelmaa. Tuore taide on parasta!”, kommentoi ohjelmaa vastaava tuottaja Lissu Kirves.

Sanoja joita et haluaisi kuulla on uuden Ensemble Sielutar -taiteilijakollektiivin monologi, jonka tekijöitä ovat kuvataiteilija Nanna Susi, muusikko Vuokko Hovatta, ohjaaja Sanna Paula Mäkelä ja näyttelijä Vilma Kinnunen. Eesti Eesti Eesti -minifestivaali esittelee yhteistyössä Viro-instituutin kanssa kolme virolaista huippuyhtyettä: Duo Malva & Kirsipu, Sibyl Vane ja Argo Vals. Vaikuttava jouhikkotaituri Pekko Käppi vie yhtyeensä K.H.H.L.:n kera hypnoottisiin tunnelmiin Zetorissa ja ELE-yhtye solistinaan Eva Louhivuori esittää Eino Leinon teksteihin tehtyjä kappaleita. Parasta Ennen -performanssiryhmän Yllätysveto-esitys tarjoaa yleisölle mahdollisuuden määrittää mikä on taidetta ja mikä ei. Drag Impro leikittelee sukupuolirooleilla Kristiina Puukon, Minna Kivelän ja Miska Kajanuksen esityksessä. Rytmissä on mahdollisuus lukea pätkä omasta lempikirjastaan yhdessä Runokuu-festivaalin kanssa järjestetyssä Lempikirjamaratonissa. Sellisti Markus Hohti on julkaissut Bachin soolosellosarjoja videopäiväkirjana syyskuusta 2014 lähtien ja siirtyy nyt lavoille: festivaalilla kuullaan kaksi eri esitystä. Taiteiden yössä viulisti Emilia Lajunen soittaa ystävineen kolme keikkaa Art goes Kapakan terasseilla. Soittajien joukko liikkuu keikkapaikasta toiseen polkupyörillä.

Festivaaliohjelmassa lisäksi oopperalaulaja Laura Pyrrö, Regina-yhtyeestäkin tunnettu Iisa duona, laulaja-lauluntekijä Matti Johannes Koivu, rock-country-blues-yhtye Reporters, suomenkielistä afrobeatia soittava Kaveri Special, rajoja rikkovat jazz-kokoonpanot Beat, Bass & Bone sekä
Alder Ego, kansanmusiikkiyhtye Akkajee, kanteletta teknobeatiin yhdistelevä Maija Kauhanen, uudet vaihtoehtoyhtyeet Silmä ja Lake Jons, lavatunnelmaa tarjoileva Samat Nimet, bluestähti Erja Lyytinen, nyrjähtäneestä mustasta huumorista tunnetut sanataiteilijat Dxxxa D & Tero Huh sekä Mc Pyhä Lehmän ja Mc Kajon luotsaama hip hop -ryhmä Yhdentekevää. Bottalla nähdään Taiteiden yönä Pure Waste Textiles -organisaation järjestämä Waste Side Story -muotinäytös. Perintöä odotellessa -tapahtumissa pohditaan suomalaista elävää kulttuuriperintöä kahden illan aikana. Elävästä kulttuuriperinnöstä sekä tapahtuma- ja musiikkikulttuurista ovat keskustelemassa mm. Tavastia-klubin toimitusjohtaja Juhani Merimaa, toimittaja Markku Veijalainen, Martta-liiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä sekä kulttuurinperinnön tutkija Vesa-Pekka Herva.

Tänä vuonna ohjelmassa on erityisen paljon tuoreita naispuolisia laulaja-lauluntekijöitä, mm. jazzia hiphopiin ja klassiseen musiikkiin yhdistelevä Aino Elina, ”Hullut asuu Kallios” -kappaleesta tunnettu Vilma Alina, progressiivista poppia esittävä Lucie, uutta elektronista musiikkia tekevä Ulpu, raikasta poppia soittava Peppina, pohjoista väriä ja herkkiä kappaleita tarjoileva Iina Palokangas ja triphopia, poppia ja soulia yhdistelevä Nelly Eleonore trionsa kanssa.

Festivaalin lähtölaukauksena toimii 20. kertaa Kuorojen kierros. Tänä vuonna mukana on ennätykselliset 117 kuoroa ja lauluryhmää, eli kierroksella esiintyy yli 2100 laulajaa. Perinteinen yhteiskonsertti pidetään Senaatintorilla torstaina 13.8. klo 19.00, jonka jälkeen kuorot levittäytyvät esiintymään festivaaliravintoloihin ja kaupungille klo 23.00 saakka.

Taidenäyttelysarja Tsiigaa esittelee kotimaisia kiinnostavia taiteilijoita festivaaliravintoloissa. Tämän vuoden kokonaisuuden on kuratoinut kuvataiteilija Janne Siltanen. Grafu goes Kapakka –näyttelykokonaisuus antaa laajan katsauksen katu- ja graffititaiteen tämän hetken tekijöihin.

Ruokasarja Maista Art goes Kapakka esittelee ajankohtaisia aiheita ruoan ympäriltä ja tarjoaa mahtavia makuelämyksiä. Tämän vuoden Maista-sarjan on tuottanut pitkän linjan ravintola-alan ammattilainen Kirsi Ojanperä. Sarjassa tutustutaan mm. olutcocktaileihin, monipuoliseen saunaruokaan, täydelliseen pizzaan, urheilijan ruokavalioon ja kiellettyihin herkkuihin.

Tiede on Taidetta -keskustelusarja johdattelee yleisön ajankohtaisten aiheiden äärelle kymmenettä kertaa. Iltojen aiheita ovat fanitus, ihmisten väliset suhteet, koiran ja ihmisen suhde sekä kone ja ihminen. Juhlavuoden keskustelussa pohditaan oivallusta ja neroutta. Mukana keskusteluissa ovat mm. Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston dosentti Kiti Müller, aivotutkija ja akateemikko Riitta Hari, akatemiatutkija ja hevitohtori Toni-Matti Karjalainen sekä kosmologian professori Kari Enqvist.

Art goes Kapakka on Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali.
Art goes Kapakan yhteistyökumppaneita ovat Nikolai Sinebrychoff, Gancia, Bright, Clear Channel, Heinon Tukku, Suomen Akatemia, Tekes, Duodecim, Museovirasto, Viro-instituutti, Pluto Finland, Artek ja Pianokeskus.

21. ART GOES KAPAKKA 13.-22.8.2015 www.artgoeskapakka.fi
Art goes Kapakka on saattanut yhteen korkeatasoista taidetta ja ihanaa yleisöä festivaaliravintoloissa vuodesta 1995 lähtien. Festivaaliohjelman tavoitteena on tarjota ajankohtainen ja uutta esittelevä ohjelmakokonaisuus. Festivaalin käynnistää vuodesta 1996 asti järjestetty Kuorojen Kierros yhteiskonsertilla. Tiede on Taidetta -keskustelusarja pohtii ajankohtaisia kysymyksiä, Tsiigaa-taidenäyttelysarja avaa ravintolatilat huipputaiteelle, Maista-ruokasarja vie yleisön ainutkertaisten makujen pariin ja Muotia-sarja esittelee kiinnostavia kotimaisia suunnittelijoita festivaaliravintoloissa. Art goes Kapakka jakaa vuosittain Helsinki hauskemmaksi -palkinnon pääkaupungin kulttuurielämää vilkastuttaneelle henkilölle tai yhteisölle