05.09.2022

Helsingin juhlaviikkoja juhlittiin satojen tapahtumien voimin ympäri kaupunkia ja uudessa Huvilanrannassa

Viikonloppuna päättyneillä Helsingin juhlaviikoilla nähtiin odotetun paluun tehneen Taiteiden yön ohjelma mukaanlukien satoja tapahtumia, joiden joukossa oli useita kantaesityksiä ja Suomen ensiesityksiä. Uusi Huvilanrannan terassialue keräsi arviolta 50 000 kävijää ja rakentuu Huvilan yhteyteen jälleen ensi vuonna. Marko Ahtisaari jatkaa Juhlaviikkojen taiteellisena johtajana vuoteen 2024.

Helsingin juhlaviikkoja vietettiin yli kolmen viikon ajan 12.8.–4.9. Runsas festivaaliohjelma keskittyi erityisesti Huvilaan, Musiikkitaloon sekä Tanssin taloon ja Kaapelitehtaalle. Kahden vuoden tauon jälkeen odotetun paluun tehnyttä Taiteiden yötä tunnelmoitiin lisäksi ympäri kaupungin.

Helsingin juhlaviikkojen kohokohtiin lukeutuivat kansainväliset huippuvierailut kuten Wayne McGregorin, Olafur Eliassonin ja Jamie xx:n Tree of Codes sekä Boris Charmatzin 10000 gestures Tanssin talolla ja ensimmäistä kertaa Suomessa vieraillut Chineke! Orchestra solistinaan sellisti Sheku Kanneh-Mason Musiikkitalolla. Lukuisten Suomen ensiesitysten lisäksi kantaesityksensä saivat muun muassa Holly Herndonin IP sekä Tuomo Rämön ja työryhmän Two Phone Calls.

Huvilan konserttisarja kattoi ennätykselliset 25 konserttia, joiden tähtiin kuuluivat esimerkiksi Angélique Kidjo, Tinariwen, J. Karjalainen sekä Kurt Vile & The Violators. Ensimmäistä kertaa Suomessa vierailivat muun muassa hurmioituneen vastaanoton saaneet Taylor Mac, Arooj Aftab, Lucy Dacus ja Agnes Obel. Uudistunut Huvila sai kylkeensä JKMM Arkkitehtien suunnitteleman festivaalipuisto Huvilanrannan, jossa nähtiin DJ-keikkoja ja muuta yleisölle avointa ohjelmaa jokaisena festivaalipäivänä. Noin 50 000 kävijää kerännyt Huvilanranta täydentää festivaalielämystä myös ensi vuonna.

Niin ikään kymmeniä tuhansia taiteen ystäviä koonneen Taiteiden yön aikana Kansalaistorilla muisteltiin sukupuuttoon kuolleita lajeja Jonas Staalin ja Radha D’Souzan festivaalia varten toteuttaman Comrades Against Extinction -teoksen äärellä. Lisäksi kaupungissa soi 25 Kadunkulmakonserttia ja 50 Korttelikonserttia taloyhtiöiden pihoilla. Festivaalin aikana jaettiin myös lähes 300 Taidelahjaa eli yllätyksellistä taide-elämystä, jonka kuka tahansa voi lahjoittaa läheiselleen. Juhlaviikkojen tarkka käyntimäärä vahvistuu myöhemmin, mutta festivaali saavutti yli 200 000 kävijän tavoitteensa.

Loppukesän ohjelmapaljoutta täydensivät lisäksi Juhlaviikkojen ystäväfestivaalit Runokuu, Outsider Art Festival, Perttu Häkkisen säätiön alakulttuuripäivä, Viapori Jazz, Helsingin oopperakesä, Art goes Kapakka ja Sampo Festival.

Juhlaviikkojen ohjelmaa olivat mahdollistamassa lukuisat kumppanit. Juhlaviikkojen pääyhteistyökumppaneina toimivat Helsingin Sanomat ja Elisa, sponsorina Accenture ja palvelukumppaneina Akun tehdas, hasan & partners, Hartwall, Heku, Marski by Scandic, PunaMusta ja Renault. Juhlaviikkoja tukevat Helsingin kaupunki ja Opetus- ja kulttuuriministeriö ja festivaalin kansainvälisiä orkesteri- ja tanssivierailuita Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Helsingin juhlaviikkoja vietetään seuraavan kerran jälleen elokuussa 2023. Marko Ahtisaari jatkaa juhlaviikkojen taiteellisena johtajana seuraavat kaksi vuotta kattaen vuosien 2023 ja 2024 festivaalit.

http://helsinkifestival.fi

Helsingin juhlaviikot on Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali, joka järjestetään vuosittain elo-syyskuun vaihteessa. Juhlaviikkojen taustaorganisaationa toimii Helsingin kaupungin perustama Helsingin tapahtumasäätiö.

Helsingin juhlaviikot järjestetään seuraavan kerran 11.8.-3.9.2023.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

13.03.2024

Cat Power, Carla Bruni, Giant Robot ja monia muita Helsingin juhlaviikkojen Huvilaan

Helsingin juhlaviikkojen Huvilan ohjelmaan on vahvistunut useita kiinnostavia kansainvälisiä artistivieraita kuten Brandee Younger, Hermanos Gutiérrez, Ride ja Markus Krunegård. Kotimaisista artisteista vain Huvilaan räätälöityjä erityiskonsertteja tarjoilevat muun muassa Anna Puu, Antti Autio ja Kimmo Pohjonen. Helsingin…

30.01.2024

Helsingin juhlaviikkojen taiteelliseksi johtajaksi on valittu Johanna Freundlich

Helsingin juhlaviikot on Pohjoismaiden suurin monitaiteellinen kaupunkifestivaali. Viisikymmentäkuusi vuotta täyttävä festivaali hakee entistäkin laajempia yleisöjä ja vahvoja yhteistyömuotoja kotimaisen ja kansainvälisen taide- ja kulttuurikentän kanssa. Helsingin juhlaviikkojen taiteelliseksi johtajaksi on nimitetty Johanna Freundlich 24.1.2024 alkaen.…

25.01.2024

The Cleveland Orchestralle toinen konsertti Helsingin juhlaviikoille

The Cleveland Orchestran Helsingin juhlaviikoille marraskuussa julkaistu konsertti myi nopeasti loppuun. Suuren kysynnän vuoksi orkesteri tekee Helsingissä toisen konsertin ja esiintyy Musiikkitalossa myös 29. elokuuta, jolloin ohjelmassa on Sergei Prokofjevin toinen sinfonia ja Hector Berliozin…