31.07.2019

Helena Juntunen loistaa Uudenkaupungin Crusell-viikon tähtenä: festivaali päättyy Kaupunginlahden rannalle lauantaina

Crusell-viikon päätöksessä on luvassa monipuolisia kamarikonsertteja, suosittu Lyhtyjen yö ja yleisölle maksuton Päätöskaronkka Kaupunginlahden rannalla. Uudessa kirkossa järjestettävän päätöskonsertin solistina kuullaan sopraano Helena Juntusta.

Juntunen on yksi kansainvälisimmistä suomalaisista sopraanotähdistä, joka on esiintynyt Euroopan merkittävimmissä oopperataloissa ja maailmanlaajuisesti huippuorkestereiden solistina. Crusell-viikolla Juntunen esiintyy La Grande Finale -suurkonsertissa Samuel Barberin kauniin Knoxville: Summer of 1915 -teoksen solistina. Lauantaina 3.8. klo 16.00 Uudenkaupungin uudessa kirkossa järjestettävässä konsertissa laajamittainen festivaaliorkesteri esittää myös ranskalaisten säveltäjien Maurice Ravelin lennokkaan alkusoiton ja Jacques Ibertin Capriccion kymmenelle instrumentille. Konserttiohjelmassa on myös Hans Werner Henzen modernistinen Quattro Fantasie. Säveltäjä tunnetaan myös elokuvasävellyksistään, ja hänen kontrastoivaa ja terävää musiikkia on käytetty mm. Manaaja-elokuvassa.

Helena Juntunen esiintyy myös Crusell-viikon loppupuolen muissa kamarikonserteissa torstaina Vanhassa kirkossa ja perjantaina Prykissä. Torstain Pastoraalifantasiaa-konsertissa kuullaan kamarimusiikkiklassikoita mm. Schubertilta, Ravelilta ja Prokofjevilta. Prykin Einmal Anders -konsertin ohjelmassa puolestaan on mm. äkkiväärää kansanmusiikkia, kahden tanssijan esitys Astor Piazzollan tangon tahdissa ja Gourmet-yhtyeen jazzia. Luvassa on siis kaksi hyvin erilaista, mutta harkittua kamarikonserttikokonaisuutta.

Crusell-viikkoon kuuluu myös olennaisesti Lyhtyjen yö, joka järjestetään 1.8. Vallinmäellä. Rento ja tunnelmallinen puistokonsertti on Crusell-viikon suosituin tapahtuma. Tänä vuonna Lyhtyjen yön pääesiintyjä on kokenut ja pidetty Pepe Willberg yhtyeineen. Lyhtyjen yössä esiintyy myös yksi Suomi-jazzin legendoista, saksofonisti Esa Pethman. Musiikkiesitykset alkavat klo 21.00.

Myös Crusell-viikon viimeinen esitys on pääsymaksuton ulkoilmatapahtuma: Päätöskaronkka järjestetään tänä vuonna Kaupunginlahden rannassa. Jazzyhtye Gourmet esiintyy laivan kannelta rantalaiturin yleisölle lauantaina 3.8. klo 19.00. Esitystä pystyy seuraamaan makasiiniravintoloiden terasseilta.

Crusell-viikon pääsymaksuttomia tapahtumia ovat myös mestarikurssien Oppilaskonsertit, jotka järjestetään perjantaina klo 14.00 ja 16.00 sekä lauantaina klo 13.00 ja 14.30 Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa. Konserteissa lahjakkaat nuoret muusikot esittävät pianosäestettyjä sooloteoksia. Mestarikurssien opiskelijoita pääsee kuulemaan lisäksi Uudenkaupungin torin perinteisessä Päivän puhalluksessa viikon jokaisena tapahtumapäivänä klo 12.00.

Liput Crusell-viikolle on saatavilla Lippu.fi:n toimipaikoista kautta maan sekä Uudenkaupungin matkailutoimistosta. Konserttien ovimyynti avataan konserttipaikoilla noin puoli tuntia ennen konsertin alkua.

www.crusell.fi