15.08.2012

Helena Juntunen korvaa Matti Salmisen Turun musiikkijuhlien ilmaiskonsertissa

Basso Matti Salminen on joutunut perumaan osallistumisensa Turun musiikkijuhlien konserttiin ”Läpi harmaan kiven”. Hänen tilallaan Leif Segerstamin johtaman Turun filharmonisen orkesterin solistina esiintyy sopraano Helena Juntunen, joka laulaa Sibeliuksen lauluja. Konserttiin on vapaa pääsy. Turun musiikkijuhlien Taiteiden Yön kruunaa gambakonsertti Tuomiokirkossa.

Taiteiden Yönä musiikkijuhlien ilmaiskonsertissa niin kutsutulla Hämähäkkitontilla kaupunginteatterin kyljessä kuullaan kattaus turkulaista kulttuuriosaamista, kun Turun filharmoninen orkesteri ja Chorus Cathedralis Aboensis Leif Segerstamin johdolla pitävät konsertin ulkona paikalla, johon on kaavailtu Turun uutta konsertti- ja kongressitaloa. Läpi harmaan kiven -konsertin ohjelmassa on Sibeliuksen rakastetuimpia teoksia – mm. Finlandia, 2. sinfonia ja laulut Ristilukki ja Var det en dröm – ja solistina on sopraano Helena Juntunen. Liikenne on suljettu konsertin aikana Aurasillan ja Myllysillan välillä.

Tuomiokirkossa hiljennytään perinteisesti myös Taiteiden Yönä 16. elokuuta klo 23 alkavaan konserttiin Gambaa kynttilänvalossa. Pelkin kynttilöin valaistu kirkko sekä maailmankuulujen gambataiturien Mikko Perkolan ja Atsushi Sakaïn tulkitsema gambamusiikki 1500-luvulta tähän päivään luo tunnelmallisen kokemuksen Taiteiden Yön vilskeessä.

Turun musiikkijuhlat on mukana järjestämässä tiedettä ja taidetta yhdistävää Aboagora-symposiumia. Symposiumin teemana on tänä vuonna ”The Power of the Sacred and the Secular”. Turun yliopiston kulttuurihistorian laitoksen ja Åbo Akademin Donner-instituutin kanssa yhteistyössä järjestetyn symposiumin ohjelmassa on mm. kaikille avoimia Agora-luentoja Sibelius-museossa.

Turun musiikkijuhlien mestarikurssioppilaat esiintyvät Turun taidemuseon Lounaskonserteissa lauantaina 11.8. sekä tiistaista perjantaihin 14.–17.8. Suosituissa konserteissa kuullaan tänä vuonna esiintymisiä Soile Isokosken, Elisabeth Werresin, Erkki Lahesmaan, Alexander Vinnitskin ja Antti Siiralan mestarikurssioppilailta.

Turun Tuomiokirkossa koetaan 13.–17.8. konserttisarja Iltapäivän Bach, jossa esiintyy tänä vuonna kuusi maamme johtavaa harmonikkataiteilijaa Marko Valtonen, Mika Väyrynen, Johanna Juhola, Mikko Luoma sekä Veli ja Susanne Kujala. Konserttisarjan runkona ovat J.S. Bachin Ranskalaiset sarjat, joissa monipuolinen soitin pääsee esittelemään ulottuvuuksiaan.

http://www.tmj.fi