05.07.2012

Heinäkuussa Urkuyö ja Aariassa herkutellaan yhtye- ja kuorolaululla

Kesäkuun alussa alkaneella ja koko kesän jatkuvalla Urkuyö ja Aaria –festivaalilla Espoon keskiaikaisessa kivikirkossa kuullaan heinäkuussa erityisesti yhtye- ja kuorolaulua. Myös kesäkuun alussa vihityt Espoon tuomiokirkon urut soivat jokaisessa konsertissa.

Moniäänisyyden mestarit 5.7.

Heinäkuun konsertit aloittavat Lauluyhtye Lumen Valo ja urkuri Ilpo Laspas torstaina 5.7. Suomen vanhan musiikin kokoonpanojen parhaimmistoon kuuluva Lumen Valo on perustamisestaan lähtien nostanut esiin ennen kaikkea renesanssiajan vokaalipolyfonian aarteita. Tässä konsertissa lauluyhtye laulaa osia Tomás Luis de Victorian Missa Salvesta ja motetteja Heinrich Schützin sarjasta Der Schwanengesang sekä Orlando di Lasson Regina caeli laetaren.

Ilpo Laspas soittaa tuomiokirkon uusilla saksalais-romanttisilla uruilla romantiikan ajan musiikkia; Josef Rheinbergerin Sonaatista nro 15 D-duuri osan Phantasie ja Franz Lisztin Consolation nro 5 E-duuri. Laspas on nimetty vuoden nuoreksi urkutaiteilijaksi muun muassa Lahden Kansainvälisillä Urkuviikoilla 2010. Kilpailumenestystäkin saavuttanut nuori urkuri hallitsee urkujensoiton lisäksi pianon- ja cembalonsoiton.

Vesper 12.7.

Torstaina 12.7. kuullaan Eero Erkkilän musiikkia. Erkkilän (s. 1941) koko sävellystuotanto koostuu kirkkomusiikista, erityisesti messuista, moteteista, laulusarjoista ja urkumusiikista. Urkuyö ja Aarian konsertissa kuullaan Vesper (Iltarukous) sekä osia oopperasta Kalastaja. Erkkilä tunnetaan myös laulajana, Lohtajan kirkkomusiikkijuhlien perustajana ja taiteellisena johtajana (1979-87), urkuri-kanttorina, laulunopettajana ja kuoronjohtajana.

Erkkilän Vesperin ja osia oopperasta Kalastaja esittävät baritonilaulaja Hannu Niemelä, Espoon nuorisokuoro Candomino, esilauluryhmä Helsingin filharmonisesta kuorosta, urkuri Kaisa-Leena Harjunmaa-Hannikainen ja Kamariorkesteri Soli Deo Gloria Juhani Lamminmäen johdolla.

Balttilainen ilta 19.7.

Balttilaisessa illassa esiintyvät virolainen sellisti Allar Kaasik ja latvialainen urkuri Kristine Adamaite.

Allar Kaasik on työskennellyt Suomessa 1990-luvulta lähtien opettaen sellon- ja orkesterinsoittoa Itä-Helsingin Musiikkiopistossa sekä Sibelius-Akatemiassa. Virossa hän soitti mm. Viron kansallisessa sinfoniaorkesterissa ja kansallisoopperan orkesterissa sekä Hortus Musicus -yhtyeessä. Kaasik on esiintynyt orkestereiden solistina ja kamarimuusikkona ympäri maailmaa. Kaasik on tunnettu ja arvostettu virolaisen sellomusiikin esittäjä ja edistäjä. Kristine Adamaite esiintyy aktiivisesti niin soolokonserteissa kuin kuorojen ja muiden muusikoiden kanssa. Adamaite opettaa urkujensoittoa ja toimii urkurina Riikan Pyhän Vapahtajan kirkossa.

Konsertissa kuullaan musiikkia etupäässä virolaisilta ja latvialaisilta säveltäjiltä, kuten Peteris Vasks, Erkki-Sven Tüür, Galina Grigorjeva ja Aivars Kalējs.

Faurén Requiem 26.7.

Heinäkuun viimeisessä konsertissa esitetään Gabriel Faurén vuosina 1887-1890 säveltämä Requiem. Teoksesta kuullaan solisteille, kuorolle ja uruille tehty sovitus, esittäjinä Hedvig Paulig, sopraano, Elja Puukko, baritoni, kamarikuorot Viva vox ja Navichorus ja Ville Urponen, urut. Requiemin johtaa Seppo Murto.

Urkuyö ja Aarian konsertit jatkuvat Espoon tuomiokirkossa torstaisin klo 22 aina elokuun loppuun saakka. Ennen jokaista konserttia pidetään taiteilijatapaaminen Pitäjäntuvassa Espoon tuomiokirkon vieressä. Paikalla on myös kahvio, josta saa ostaa pikkusyötävää ja kahvia. Jokaisen konsertin jälkeen festivaalibussi kuljettaa julkisilla liikkuvia konserttikävijöitä Etelä-Espooseen ja Helsinkiin.

Urkuyö ja Aarian konsertit järjestetään torstai-iltaisin, konserttisarjan viimeinen tapahtuma kuluvan vuonna elokuun lopussa 30.8.2012.

Etusivu