29.07.2013

Heikki Salo sai Reino Helismaa -palkinnon Työväen Musiikkitapahtumassa

Reino Helismaa -palkinto jaettiin Työväen Musiikkitapahtumassa lauantai-iltana. Työväen Sivistysliiton TSL:n myöntämän tunnustuksen sai taiteilija Heikki Salo.

Palkintoraati on perusteluissaan kiinnittänyt huomiota Heikki Salon yli 25 vuotta kestäneeseen uraan muusikkona, lauluntekijänä, esiintyjänä sekä sanoittajana lukuisille muille suomalaisille artisteille. Lisäksi Heikki Salon tuotantoon on kuulunut oleellisena osana myös näytelmiä, lehtipakinoita, radio-ohjelmia ja TV-sketsejä. Kaikki nämä elementit olivat oleellisia myös Reino Helismaan tuotannossa.

Heikki Salon 1980-luvun loppupuolella perustaman Miljoonasade-yhtyeen lauluissa kuultiin aivan uudenlaista suomalaista rock-lyriikkaa, esimerkkeinä vaikkapa sellaiset suurta yleisöä koskettaneet ja sittemmin klassikoiksi muodostuneet laulut kuten ”Lapsuuden sankarille”, ”Marraskuu”, ”Olkinainen”, ”Silmitön talvi” ja ”Tulkoon rakkaus”. Myös Heikki Salon soolotuotannossa sekä hänen ja pianisti Iiro Rantalan Salorantala-levyillä sanoitusten taso on ollut aivan omaa luokkaansa.

Reino Helismaan lailla verbaalisesti lahjakas Heikki Salo on aina ymmärtänyt sen kiistattoman tosiasian, että rempseiden ja iloisten rallien sekä ihmiseloa filosofisesti pohdiskelevien balladien välillä ei loppujen lopuksi ole suurtakaan eroa. Heikki Salon kansanomaisiin – mutta ei milloinkaan kansaa kosiskeleviin – lauluihin pätee erinomaisesti Tapio Rautavaaran vastaus Reino Helismaan kysymykseen siitä, miksi hän saa iloisenkin laulun kuulostamaan surumieliseltä: ”Suru on ilon tausta, kyllä sinä sen tiedät. Hyvällä klovnillakin ilo on yhtä lähellä naurua ja itkua.”

Palkinnon luovuttivat asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen ja Yleisradion toimittaja Jake Nyman. Reino Helismaa -palkinto jaetaan 3-5 vuoden välein ja se annettiin ensimmäisen kerran vuonna 1989. Työväen Sivistysliiton (TSL) antaman palkinnon arvo on 4000 euroa.

Raatiin kuuluivat: Musikologian dosentti, musiikkitutkimuksen ”grand old man ” Pekka Gronow (raadin puheenjohtaja), Reino Helismaan poika, toimittaja Markku Helismaa, musiikkitoimittaja Jake Nyman sekä Työväen Musiikkitapahtuman toiminnanjohtaja Marianne Haapoja.

Reino Helismaa -palkinto on myönnetty seuraaville henkilöille:

1989 Vexi Salmi

1994 Jaakko Teppo

1999 Sauvo Puhtila (Saukki)

2004 Martti Syrjä

2009 Heikki Harma (Hector)

2013 Heikki Salo