14.04.2015

HC Andersen ja Keinuva Lahna tekevät paluun Ilosaarirockissa

Suomalaisen vaihtoehtomusiikin legendat HC Andersen ja Keinuva Lahna tekevät paluun esiintymislavoille heinäkuussa Joensuun Ilosaarirockissa.

Molemmat yhtyeet julkaisevat myös tuotantoaan uudelleen.

Joensuussa vuonna 1987 perustettu HC Andersen esiintyy Ilosaarirockissa esikoisalbuminsa Satuja ja tarinoita kokoonpanossa Jake Romppanen, Pakke Pakarinen, Ema Hurskainen ja Teho Majamäki. Vuonna 2002 menehtynyttä solistia Ville Mäntystä paikkaa Ilosaarirockin keikalla Karri Miettinen eli Paleface. Stupido Records julkaisee debyyttialbumin 25-vuotisjuhlan kunniaksi ensimmäistä kertaa cd-muodossa. Julkaisu pitää sisällään yhdeksän ennen julkaisematonta raitaa.

Punkkia ja äkkiväärää outoilua yhdistellyt HC Andersen julkaisi uransa aikana yhteensä neljä albumia. Palefacen nouseminen solistinpukille sinetöitiin festivaaliolosuhteissa.

– Se oli Ruisrockissa kun me tavattiin. Paljastu, et Paleface oli armoton HCA-diggari ja se rupes vetelee noita meijän biisejä ulkomuistista vaikka hurumykke. Me oltiin tietysti ihan fiiliksissä et ei helkkari, hienoa, jäbä on todella levyt kuunnellu. Ja sit kun keikka tuli ajankohtaiseks niin tietysti aika äkkiä muistettiin tää tapaus, että hitto soikoon Paleface vois olla se jäbä, tuntee matskut ja tietää mistä on kysymys. Ja loistoesiintyjä ja laulaja tietysti vielä muutenkin, muistelee HC Andersenin rumpali Ema Hurskainen.

Itäsuomalaista vaihtoehto-osaamista edustaa myös Savonlinnassa perustettu Keinuva Lahna. Taidelukion ympärille muodostuneen punkskenen soittajista koostunut bändi halusi tehdä jotain erilaista kuin jäsenten muut bändit kuten YUP ja Elinan Surma. Uuden tyylin määritteli tehokkaasti Rumban Miettinen, joka tokaisi ”Punkkipojat soittaa jotain helvetin sambaa ja laulaa tekotaiteellisia runoja”.

Keinuvan Lahnan alkuperäinen solisti Ville Pirinen antoi Burma Shave -bändin keikalla vaurioituneen korvan takia tilaa Jarkko Martikaiselle, joka laulaa yhtyeen äänitteillä.  Bändin aikaa sitten loppuunmyydyt EP-levyt ovat olleet pitkään levynkeräilijöiden himoitsemia aarteita.

Keräilijöiden odotus päättyy kesäkuussa, jolloin bändin tuotanto julkaistaan uudelleen.

– Toissa joulun alla joensuulainen pitkän linjan levykauppias Kimmo Suomalainen oli nähnyt jossain unen ja valveen rajamailla näyn, että Keinuvan Lahnan EP:t tulisi julkaista uudelleen, tällä kertaa vinyylimuodossa. Kimmo kertoi tämän minulle, ja siinä miten ajatus oli Kimmon mieleen tullut, oli jotain todella kiehtovaa. Kerroin tästä muille soittajille, asia rupesi elämään omaa elämäänsä ja viimein levy löysi julkaisijansa, eli Tomi Riionheimon, monitoimimiehen ja Levy-Eskojen toisen perustajan, taustoittaa julkaisua Keinuvan Lahnan Petri Tiainen.

Keinuva Lahna esiintyy Ilosaarirockissa lauantaina 18.7. HC Andersen soittaa sunnuntaina 19.7.

Ilosaarirock järjestetään Joensuun Laulurinteellä 17. – 19.7.2015.

Festivaalilla esiintyvät muun muassa Placebo, Bastille, Damian Marley, Ghost, Charli XCX, Sunn O))), Angus & Julia Stone, Tom Odell, Sólstafir, Big K.R.I.T. ja Beres Hammond. Festivaalin liput ovat myynnissä Tiketissä ja Lippupisteessä.

Lisätiedot: www.ilosaarirock.fi