10.08.2009

Hätkähdyttävä kohtaaminen avaa Turun musiikkijuhlien festivaaliviikon

Seniorum – musiikki kuuluu kaikille

Tämän vuoden uutuus on Seniorum-sarja, jonka tarkoituksena on viedä taidemusiikkia niille, jotka eivät pääse sitä konserttisaleihin kuuntelemaan. Useat tutkimukset todistavat, että musiikilla on terveyttä edistävä vaikutus: se alentaa verenpainetta ja stressihormonien tasoa, auttaa kohtaamaan elämän kriisejä ja ehkäisee masennusta. Musiikkijuhlien Seniorum-sarjan artisteina ovat musiikkijuhlien mestarikurssioppilaat.

Seniorum I -konsertissa Palvelutalo Ruusukorttelissa konsertoi sellisti Inka Saavalainen ja Seniorum II -konsertissa Saga Kaskenniityssä vuoroon pääsee sellisti Heikki Takkula. Pianistina toimii Mikael Kemppainen.
Konsertteihin on vapaa pääsy.

Seniorum I ma 10.8. klo 15 Palvelutalo Ruusukortteli Seniorum II ti 11.8. klo 15 Saga Kaskenniitty

Kohtaaminen Sigyn-salissa hätkähdyttää

Maanantaina 10.8. kohtaavat ystävykset, suomalainen huippupianisti Olli Mustonen ja venäläinen legenda Rodion Shtshedrin Sigyn-salin konsertissa ”Kohtaamisia yli rajojen” klo 18. Ohjelmassa on Mustosen ja Shtshedrinin omia teoksia duon itsensä tulkitsemina. Ystävät, huippuluokan muusikot viulisti Philippe Graffin, sellisti Joel Laakso, oboisti Sole Mustonen ja baritoni Petteri Salomaa sekä näyttelijä Tiia Louste ovat mukana takaamassa korkeatasoisen konserttielämyksen.

Pianisti Olli Mustonen tunnetaan maailmanlaajuisesti tulisesta soittotyylistään. Hän on esiintynyt maailman merkittävimpien orkestereiden ja kapellimestareiden kanssa, ja johtaa myös itse mm. Tapiola Sinfoniettaa. Mustonen on myös avainhenkilöitä Turun musiikkijuhlien
historiassa: hän toimi musiikkijuhlien ensimmäisenä taiteellisena johtajana 1989–92. Mustosen musiikkia on kantaesitetty viime vuosina eri puolilla Eurooppaa. Venäläinen kuuluisuus, säveltäjä ja virtuoosipianisti Rodion Shtshedrin on vastaanottanut sävellyksistään useita palkintoja.
Hänen laaja tuotantonsa kattaa niin koraali-, sinfonia- kuin pianomusiikkia.

Konsertin avaa Shtshedrinin Seitsemän romanttista duettoa nelikätisesti, jossa Mustonen ja Shtshedrin pääsevät nauttimaan vauhdikkaasta yhteissoitosta. Sole Mustonen tulkitsee Olli Mustosen sonaatin Sinuhe, joka johdattaa kuulijan Mika Waltarin kuuluisan teoksen maisemiin Niilin rannoille. Mustosen Tähtitarha-sarja on nyt sovitettu baritonille, ja Petteri Salomaa pääsee laulamaan Eino Leinon sanoin Suomen kesän luonnollisesta kauneudesta.

Shtshedrinin Menuhin-sonaatti on kunnianosoitus suurelle edesmenneelle viulutaiteilijalle Yehudi Menuhinille. Ranskalaissyntyinen, menestynyt viulisti Philippe Graffin tulkitsee tämän intensiivisen valituslaulun.

Menuhin-sonaatin parina väliaikojen välissä on Mustosen sonaatti sellolle ja pianolle, jossa sellotaiteilija Joel Laakso pääsee näyttämään osaamisensa abstraktin musiikin saralla.

Loppupuolella kuullaan Mustosen kitarasonaatti Jehkin Iivana tällä kertaa pianolle sovitettuna. Konsertti huipentuu Shtshedrinin laulusarjaan Vuosisatani, villi petoni, joka pureutuu Neuvostoliiton historiaan ja taiteilijakohtaloihin. Teos koostuu Osip Mandelstamin runoista ja Anna Ahmatovan päiväkirjamerkinnöistä, ja tulkitsijoina kuullaan Petteri Salomaa ja Tiia Louste.

http://www.tmj.fi