06.07.2015

Harmonikkaplaketti 2015 Marko Tikalle

Sata-Häme Soi myöntää Harmonikkaplaketin Suomen harmonikkamusiikin hyväksi tehdystä suuriarvoisesta työstä.
Ensimmäinen Harmonikkaplaketti myönnettiin vuonna 1976 Lasse Pihlajamaalle.

Perustelut:
Vaikka harmonikka on ollut jo monen sukupolven ajan Suomessa yksi tärkeimpiä soittimia on sen historiaa tutkittu ja siihen liittyvää kirjallisuutta julkaistu melko niukasti. Harmonikan historia Suomessa on monipuolinen ja värikäs. Harmonikkaan liittyy laaja kirjo erilaisia tapahtumia, soittajia, opettajia, harrastajia, tuhansia äänilevyjä, merkittävää teollisuutta, liiketoimintaa, yleisöä, yhdistyksiä ja monenlaista muuta myös musiikin ulkopuolelta peräti 150 vuoden ajalta.

Filosofian tohtori Marko Tikka on yksi Suomen historian johtavia ja arvostettuja asiantuntijoita. Hänen kirjoittamat harmonikkaan liittyvät kirjansa ovat uraauurtavia julkaisuja, jotka ovat samalla siirtäneet harmonikan historiaan liittyvän tutkimuksen uudelle tasolle. Viljo Vesterisen elämäkerta Harmonikan kuningas ja Toivo Tammisen kanssa yhdessä kirjoitettu Dallapé-orkesterin historia toivat 1900-luvun populaarimusiikista esiin paljon uutta tietoa. Viime vuonna julkaistiin kolmivuotisen tutkimus- ja kirjoitustyön tuloksena 400-sivuinen tietokirja Suomalaisen harmonikan historia, jonka kymmenhenkistä kirjoittajaryhmää Marko Tikka johti. Historiakirja on ollut suorastaan mullistava lisäys suppeahkoon harmonikasta kirjoitetun kirjallisuuden määrään Suomessa.

Työssään Tampereen yliopiston dosenttina Marko Tikka jopa järjesti viime vuonna erityisen opintojakson, jossa harmonikan historiaa valotettiin yliopiston nuorille historian opiskelijoille. Tiedemiehen ja tutkijan ammattiroolin ohella Tikka on myös kelpo harmonikansoittaja, jolta perinteinen suomalainen musiikki sujuu mainiosti.

Marko Tikan kirjoittamat kirjat auttavat ymmärtämään, kuinka laajasti juuri harmonikka liittyy populaarimusiikin historiaan ja yleisesti suomalaiseen elämänmuotoon. Ne ovat kiehtovaa ja sujuvaa luettavaa, joiden tieteellinen pohja on luotettava ja luja.

Sata-Häme Soi on päättänyt, että vuoden 2015 Harmonikkaplaketin saa dosentti, filosofian tohtori Marko Tikka huomionosoituksena ja kiitoksena hänen työstään suomalaisen harmonikkamusiikin hyväksi.

Harmonikkaplaketti luovutettiin Marko Tikalle sunnuntaina 5. heinäkuuta 2015.