07.07.2014

Harmonikkaplaketti 2014 Kimmo Pohjoselle

Sata-Häme Soi myöntää Harmonikkaplaketin Suomen harmonikkamusiikin hyväksi tehdystä suuriarvoisesta työstä. Ensimmäinen Harmonikkaplaketti myönnettiin vuonna 1976 Lasse Pihlajamaalle.

Perustelut: 

Olosuhteet harmonikkamusiikin koulutuksessa muuttuivat Suomessa ratkaisevalla tavalla 1970-luvun lopulla, kun harmonikka vihdoin hyväksyttiin Sibelius-Akatemiaan, konservatorioihin ja laajasti perustason musiikkiopistoihin. Se merkitsi sitä, että uudelle soittajasukupolvelle tarjoutui myös aikaisempaa enemmän valinnan mahdollisuuksia suuntautua kohti uusia musiikkityylejä, löytää musiikin maailmasta jotain sellaista, mikä oli aikaisemmin ollut harmonikansoittajille vain kehnosti saatavilla. Uudenlaiset koulutusmahdollisuudet avasivat harmonikansoittajille sellaisia ovia, joiden olemassaolosta ei aikaisemmin ollut juuri edes tietoa.

Harmonikkataiteilija KIMMO POHJONEN on epäilemättä yksi tunnetuimmista nykysuomalaisista kulttuurihenkilöistä maailmalla. Hänen musiikillinen polkunsa on ollut mielenkiintoinen: Soitettuaan läpi likimain kaiken perinteisen suomalaisen harmonikka- ja pelimanniohjelmiston tämä Viialasta kotoisin ollut nuorukainen lähti 1980-luvulla opiskelemaan Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolle. Hän on johdonmukaisesti rakentanut omaa taidettaan yhdistämällä harmonikan sähköiseen äänimaailmaan, lisäämällä esityksiin valotaidetta, tanssia ja muita esittävän taiteen elementtejä. Lopputuloksena on syntynyt ällistyttäviä ja yleisöä kohahduttavia poikkitaiteellisia esityksiä, joissa harmonikka on mukana niin äänilähteenä kuin visuaalisenakin osana.

Sata-Häme Soi on päättänyt, että vuoden 2014 Harmonikkaplaketti myönnetään taiteilija KIMMO POHJOSELLE huomionosoituksena ja kiitoksena hänen työstään suomalaisen harmonikkamusiikin hyväksi.

Harmonikkaplaketti luovutettiin Kimmo Pohjoselle perjantaina 4. heinäkuuta 2014.

SATA-HÄME SOI IKAALISISSA 1.–6.7.2014.

www.satahamesoi.fi