04.07.2017

Hangon Musiikkijuhlat käyntiin ensi viikon perjantaina teemalla Vapaa ääni

Seitsemännet Hangon Musiikkijuhlat käynnistyvät perjantaina 14. heinäkuuta. Festivaalin teemana on Suomen 100-vuotisjuhlavuonna Vapaa ääni. Teema resonoi ilmaisunvapauden, moniäänisyyden ja kansainvälisen yhteisön kanssa ja viittaa myös demokratiaan. Festivaalin klassisen musiikin konserteissa kuullaan kansainvälisesti arvostettujen naistaiteilijoiden Suomen-debyyttejä ja jazzkonserteissa esiintyvät Viron ja Suomen johtavat jazzmuusikot. Festivaalin kuvituksena on hankolaistaiteilija Carl-Gustaf Liliuksen pariisinsininen teossarja Paratiisitanssi. Festivaalilla nähdään kyseisestä teossarjasta koottu taidenäyttely. Konserttisarjan on suunnitellut taiteellinen johtaja Noa Nakai.

Hangon Musiikkijuhlat alkavat 14. heinäkuuta tanssillisella avajaiskarnevaalilla. Klassisen musiikin ja jazzin tahtiin Hangon kaduilla tanssivaan karnevaalijoukkoon voi kuka tahansa vapaasti liittyä. Avajaiskonsertti Vaiennettujen ääni esittelee Suomessa debytoivan ja useita kansainvälisiä kamarimusiikkikilpailuja voittaneen pariisilaisen Trio Zadigin. Hangon kirkossa kuultavan avajaiskonsertin ohjelmassa on Shostakovichin toinen pianotrio, joka valmistui vuonna 1944 sekä Ravelin pianotrio, jonka säveltäjä kirjoitti kotimaassaan Baskimaassa vuonna 1914 ensimmäisen maailmansodan syttyessä. Teokset sisältävät tanssillisia elementtejä, kuten viitteitä klezmer-melodioihin ja zortziko-baskitanssiin.

Lauantain 15.7. jazzkonsertissa Hangon kaupungintalolla esiintyy Viron johtava jazzyhtye Kadri Voorand Quartet. Vahvan ilmaisuvoimainen jazzlaulaja ja -säveltäjä Kadri Voorand sai tänä vuonna Estonian Music Awards -palkinnot kategorioissa paras naisartisti ja paras jazzlevy. Sunnuntaina 16.7. festivaali jatkuu jazzillisissa tunnelmissa Suomen johtavan vibrafonistin Severi Pyysalon jazzimprovisaatio-workshopeilla ja sooloesityksellä Ode to Gershwin. Kaikkiin sunnuntain tapahtumiin on vapaa pääsy.

Maanantaina 17.7. näyttävän kansainvälisen uran tehnyt iso-britannialainen huippusellisti Natalie Clein soittaa Hangon kirkossa sooloresitaalin Merkkejä, pelejä ja viestejä. EMI:ltä ja Hyperionilta useita kriitikoiden ylistämiä levyjä julkaissut Lontoon Royal College of Musicin professori esiintyy Hangon Musiikkijuhlilla ensimmäistä kertaa Suomessa.

Tiistaina 18.7. festivaalin tähtisade jatkuu, kun meksikolais-georgialainen sopraano Maria Katzarava ja barcelonalainen pianisti Francisco Poyato esiintyvät lied-konsertissa Vapaa ääni. Katzarava voitti Placido Domingon Operalia-kilpailun vuonna 2008 ja on sittemmin esiintynyt maailman johtavilla ooppera-areenoilla. Hangon Musiikkijuhlilla on kunnia esitellä hänet ensimmäistä kertaa suomalaiselle yleisölle.

Festivaali huipentuu keskiviikkona 19.7. nuorten wieniläisten lavaleijonien viulisti Emmanuel Tjeknavorianin ja pianisti Maximilian Kromerin duokonserttiin. Tjeknavorianin festivaalille suunnittelema konsertti Kolme suurta B:tä sisältää Bachin, Beethovenin ja Brahmsin rakastetuimpia teoksia, joissa hänen mukaansa kiteytyy sellainen itsenäinen ajattelu ja vapaa ilmaisu, johon vain harvat säveltäjät ovat kyenneet. ”Olen soittanut näiden kolmen säveltäjän musiikkia jo pienestä pitäen, mutta jotta oppisin ymmärtämään edes osan heidän työnsä taiteellisesta sisällöstä, on edessäni koko elämän pituinen tutkimusmatka”, sanoo Sibelius-viulukilpailussa 2015 yleisön suosikiksi noussut Tjeknavorian.

Hangon Musiikkijuhlat järjestetään Hangon keskustassa seitsemännen kerran 14.–19.7.2017. Festivaalin ohjelmaan kuuluu kansainvälinen konserttisarja, monitaiteellinen Fringe-sarja ja Hangon musiikkileiri. Liput 29,50 / 22,50 / 5,00 € Ticketmasterin verkkokaupasta 13.7. saakka sekä ovelta tuntia ennen konserttia.

http://hankofestival.fi