22.04.2015
Haitarille kyytiä! Gil Goldstein Sata-Häme Soi -festivaalin tähtivieras
Sata-Häme Soi -harmonikkafestivaalin kesän kansainvälinen tähtivieras on legendaarinen amerikkalainen muusikko Gil Goldstein. Hänen harmonikkansa on soinut niin Bobby McFerrinin kuin Pat Methenynkin yhtyeissä. Goldsteinillä on takanaan jo neljä vuosikymmentä menestyksekästä uraa jazzmuusikkona, säveltäjänä, sovittajana ja tuottajana. Gil Goldstein on ollut mukana kolmella Grammy-palkitulla albumilla.
Festivaalin keskiössä on harmonikka ja se mahdollistaa musiikin tyylien laajan kirjon. Harmonikalle annetaan kyytiä niin Sibeliuksen sävellysten, jazzin klassikoiden, Piazzollan tangojen, kirkkomusiikin kuin kansanmusiikinkin kyydissä.
Kultaisen Harmonikan finaalissa kuullaan kuutta taitavaa ja lahjakasta soittajapersoonaa. Kilpailussa saadaan kuulla miten eri näkökulmista voi lähestyä harmonikkamusiikkia. Luvassa on mielenkiintoinen ja intohimoinen ilta.
Kilpailijoita säestää kapellimestari Tuomas ”Tumppu” Kesälän johtama huippuorkesteri.
Hopeisen Harmonikan finaaliin osallistuu seitsemän iloista, lahjakasta ja jo pitkälle soittourallaan edennyttä lasta.
Perinteisessä Valkea Ruusu -konsertissa kuullaan Tuure Kilpeläistä ja Kaihon Karavaania. Suomalaisten sydämet valloittanut lauluntekijä saa konserttiin vieraikseen Pirkka-Pekka Peteliuksen sekä Minka Kuustosen. Konsertissa kuullaan mm. Velipuolikuusta tuttuja haitarijatsisävelmiä.
Sami Pitkämön hunajaista lauluääntä saadaan kuulla perjantai-iltana. Sami saapuu Ikaalisiin uuden kvintettinsä kanssa, jota vahvistaa jousikvartetti. Kokonaisuuden kruunaa lahjakas ja upeaääninen Diandra.
Ikaalisten kirkossa päästään kuulemaan tuttuja, kauniita ja rakkaita virsimelodioita, kun musiikin monitaituri Marzi Nyman istuu urkujen taakse mukanaan tamperelainen poikakuoro Pirkanpojat.
Harmonikan vieraana -klubille vieraaksi saapuu laulaja-lauluntekijä Anssi Kela. Tunnelmallisen Luomajärven Hevoskievarin klubi-illoissa Niko Kumpuvaaran vieraana kuullaan artisteja, joiden musiikissa harmonikka ei yleensä näyttele suurta roolia.
Festivaalipuiston illassa lavalle nousevat muun muassa Antti Paalanen, Olavi Uusivirta ja Virve Rosti.
Sata-Häme Soi antaa haitarille kyytiä Ikaalisissa 30.6.–5.7.2015.
Harmonikka taipuu moneen musiikkimakuun
Yhdysvaltojen kansallispäivänä lauantaina 4.7. Gil Goldstein konsertoi Ikaalisissa pianisti ja säveltäjä Iiro Rantalan kanssa. Rantala on Trio Töykeiden perustaja ja kansainvälisesti tunnetuin jazzmuusikkomme. Ystävykset Goldstein ja Rantala soittivat jo 1990-luvulla New Yorkissa perustamassaan Tango Kings -yhtyeessä. Ikaalisissa heitä kuullaan ensimmäistä kertaa duona.
Perinteisessä Valkea Ruusu -konsertissa kuullaan uutta suomalaista iskelmää parhaimmillaan. Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani ovat valloittaneet suomalaisten sydämet neljällä albumillaan ja lukemattomilla konserteillaan. Loistava yhtye saa Ikaalinen-saliin seurakseen yllättävät vieraat, kun lavalle heidän kanssaan astuvat Pirkka-Pekka Petelius ja Minka Kuustonen.
Ainutlaatuisessa konsertissa kuullaan Tuure Kilpeläisen lauluja sekä vanhempaa suomalaista iskelmämusiikkia.
Sami Pitkämö Quintet kuorrutettuna jousikvartetilla tuo Ikaalisten konserttiin rakastetuimpia jazzsävelmiä, uudelleen sovitettuja pop-hittejä sekä Pitkämön omia sävellyksiä. Hunajaääninen Pitkämö johtaa bändejä television huippusarjoissa, sovittaa ja säveltää musiikkia artisteille, televisioon ja teatteriin sekä esiintyy omien yhtyeidensä kanssa. Ikaalisissa orkesterin solistina kuullaan myös Idols-kilpailusta tunnetuksi tullutta Diandraa.
Klubitunnelmaa
Harmonikan vieraana -klubin ideana on tuoda harmonikan vieraaksi artisteja, joiden musiikissa ei yleensä harmonikkaa kuule.
Tunnelmalliselle Luomajärven Hevoskievarin tanssivintille esiintyjäksi saapuu laulaja-lauluntekijä Anssi Kela yhdessä luottokitaristinsa Tuomas Wainölän kanssa. Anssin ensimmäinen soololevy Nummela oli suuri menestys, jonka monista kappaleista tuli hittejä. Levy on Suomen historian 13. myydyin ja se sai viisinkertaista platinaa. Tämän jälkeen Kela on julkaissut viisi albumia, jotka ovat tuoneet tekijälleen platinaa ja kultaa.
Ensimmäistä kertaa Sata-Häme Soi -festivaaleilla kuullaan myös neljän virtuoosin Ice Loving Animals -yhtyettä. Yhtye tarjoaa musiikillista sielunruokaa lautaselta, joka sisältää maailmanmusiikin, jazzin ja omanlaisensa progemusiikin herkkupaloja. Konsertissa voi kuulla uusin maustein esimerkiksi Säkkijärven polkan tai Nuijamiesten marssin. Yhtyeessä soittavat Niko Kumpuvaara, harmonikka, Marzi Nyman, kitara, Arttu Takalo, vibrafoni ja Jaska Lukkarinen, rummut.
”Pakko saada laulaa!”, tätä nimeä kantaa Edit Piafille omistettu musiikkiteatteriesitys. Piafin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Susanna Haaviston käsikirjoittama, visualisoima ja ohjaama musiikkidraama on vuoropuhelu Edith Piafin ja Susanna Haaviston välillä. Piafin rakastetuimpien laulujen lisäksi esityksessä kuullaan myös Anna-Mari Kähärän,
Michel Legrandin ja Juha Tikan sävellyksiä. Susanna Haavistoa säestävät Merja Ikkelä, harmonikka, Esa Helasvuo, piano ja Juha Tikka, basso.
Nuorta voimaa estradille tuovat harmonikkataiteilijat Jonna Pirttijoki ja Netta Skog. Nämä lahjakkaat nuoret naiset valtaavat Oman Tuvan soitollaan ja laulullaan. Ikaalisissa on nyt harvinainen mahdollisuus kuullaan näitä kahta lahjasta muusikkoa yhteisessä konsertissa.
Suomen kansanmusiikin kermaa on ikaalilainen pelimannimusiikki, josta kietoutuu Kyrösjärven laineilla -konsertti. Nostalgisessa konsertissa kuullaan rakastetuimpia ikaalilaisia sävelmiä Ikaalisten Mieslaulajien ja Ikaalisten Harmonikkamiesten esittämänä.
Klassista musiikkia ja hengellisiä lauluja
Le Grand Duo -konsertissa Ikaalisten kirkossa esiintyvät virtuoosimaiset muusikot Mika Väyrynen ja Jan-Erik Gustafsson. Mika Väyrynen on yksi maailman arvostetuimmista klassisen harmonikkamusiikin taiteilijoista. Hän on ainoa suomalainen, joka on voittanut kansainväliset Coupe Mondiale -kilpailut. Mika Väyrysen poikkeuksellisen laaja kansainvälinen ura käsittää satoja konsertteja, monien sinfoniaorkesterien solistivierailuja, yli 20 äänilevyä sekä tiivistä jatkuvaa työskentelyä säveltäjien kanssa. Harmonikkataiteilija Mika Väyrysen ja sellisti Jan-Erik Gustafssonin konsertissa soivat Sibeliuksen, Händelin, Bartokin, Skrjabinin ja Piazzollan sävellykset.
Ikaalisten kirkossa soivat myös hengelliset laulut. Tutut, kauniit ja rakkaat virsimelodiat saavat uudet raamit, kun Ikaalisten kirkon urkuja soittaa Marzi Nyman. Konsertissa kuullaan myös harmonikkaa ja orkesterilyömäsoittimia Niko Kumpuvaaran ja Arttu Takalon toimesta. Mukana on myös maineikas tamperelainen poikakuoro Pirkanpojat Jouni Rissasen johdolla.
Festivaalitunnelma kohoaa puistossa
Festivaalin sydämessä, Festivaalipuiston lavalla ja Ohjelmateltassa kuullaan koko festivaalin ajan soittoa ja laulua. Tunnelmaa tuovat ja yleisöä tanssittavat muun muassa Marita Taavitsainen & tanssiorkesteri Koivu, Ikaalisten Viulupelimannit, Minni & Meripojat, tanssiorkesteri Ippe Mansikka, Virve Rosti, Olavi Uusivirta, Harmando, Hölömöt, tanssiorkesteri Mauri Heiska, Jämijärven Pelimannit, Matti Esko, Antti Paalanen, Sorrowhearts, Netta Skog sekä hanurihumoristit Seppo Soittila ja Matti Lepänhaara.
Festivaalipuistossa on lapsille oma konsertti, jossa seikkailevat kahden sisaruksen, Pauliina Lerchen ja Hannamari Luukkasen, Mimmit-yhtye.
Kilpailut
Perinteinen osa festivaalin ohjelmaa ovat kilpailut.
Kultainen Harmonikka on viihdeharmonikansoiton Suomen mestaruuskilpailu 15-35 -vuotiaille soittajille. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1983 alkaen. Ensimmäisen Kultaisen Harmonikan 1983 voitti huikeaa uraa tekevä Maria Kalaniemi.
Lasten Hopeinen Harmonikka on järjestetty Kultaisen Harmonikan rinnalla vuodesta 1986 alkaen. Kilpailu on tarkoitettu 10-vuotiaille ja sitä nuoremmille lapsille. Molempiin kilpailuihin valitaan semifinalistit nauhakarsinnan perusteella. Semifinaali käydään maaliskuussa Harmonikkaristeilyllä.
Hopeissa Harmonikassa soittaa seitsemän lasta, Kultaisessa Harmonikassa taitavia kilpailijoita on kuusi. Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan finaali soitetaan Ikaalisissa keskiviikkona 1.7.
Suomen Pelimannimestaruuskilpailut on vanhin Suomessa yhtäjaksoisesti järjestetty valtakunnallinen harmonikkakilpailu ja sen myötä yksi Sata-Häme Soi -festivaalin kulmakivistä.
1- ja 2-rivisten sekä 5-rivisten harmonikkojen soittajat kisaavat omissa sarjoissaan. Sarjoja on 9-vuotiaista veteraaneihin. Etnomusiikilla on oma sarjansa vähärivisten kilpailussa.
Taustaksi
Sata-Häme Soi -festivaali on järjestetty Ikaalisissa vuodesta 1972 alkaen. Festivaalin ohjelma punoutuu harmonikan ympärille ja esittelee laajasti erilaisia musiikkityylejä. Kävijöitä on vuosittain noin 30 000, konsertteja ja tapahtumia festivaaliviikon aikana yli 30. Festivaaliviikolla on vapaapääsyistä ohjelmaa kahdella puiston lavalla joka päivä klo 12-18. Esiintyjiä festivaalilla on viikon aikana noin 800.
Festivaalipuiston lavalle nousevat päivällä sadat harrastajat eri puolilta Suomea. Monelle harmonikkaryhmälle Sata-Häme Soi -festivaalilla esiintyminen on vuoden tärkein tapahtuma, johon valmistaudutaan huolella. Harmonikan harrastajaryhmiä tulee Ikaalisiin eri puolilta Suomea yli 40. Sata-Häme Soi -festivaali kokoaa alan ammattilaiset ja harrastajat yhteen. Festivaalin yhteydessä järjestetään muun muassa Suomen suurimmat harmonikkamessut.