22.06.2010

Haapavesi Folkissa kirjailijaseminaari ja monipuoliset kirkkokonsertit

Ensi viikolla alkavan 22. Haapavesi Folk Music Festivalin kirjailijaseminaarissa lauantaina kohtaavat rock-muusikot Jarkko Martikainen ja Samuli Putro. Aikaisemmin heidät tunnettiin yhtyeidensä YUP ja Zen Café keulahahmoina, mutta nykyisin he esiintyvät enimmäkseen yksin. Martikainen ja Putro ovat Kauko Röyhkän ohella merkittävimpiä rock-lyyrikkojamme tällä hetkellä. Seminaarin aikaisempia aiheita ovat olleet mm. Pentti Haanpää, Timo K.Mukka, Wiina Matti ja Tuomari Nurmio sekä Pelle Miljoona. Seminaarin puheenjohtajana on Petri Laukka.

Haapavesi Folkin ytimessä ovat olleet aivan alusta lähtien kirkkokonsertit. Tänä vuonna konserttisarjan aloittavat torstaina 1.7. kantelistit Arja Kastinen ja Ritva Koistinen. Ohjelmassa on improvisaation lisäksi Arvo Pärtin ja Pekka Jalkasen sävellyksiä. Kastinen on Sibelius Akatemian kansanmusiikkiosaston ensimmäinen tohtori ja hän on erikoistunut karjalaiseen kanteleensoittoperinteeseen, jossa luontaista on muuntelu, luova musisointi ja improvisaatio. Koistinen on erikoistunut nyky-ja taidemusiikin esittämiseen. Hän on Sibelius Akatemian lehtori ja oli perustamassa Akatemian kanteleen solistista opetusohjelmaa 1987. Koistinen on kantaesittänyt lukuisia kanteleelle sävellettyjä teoksia.

Perjantain konsertin päävastuun kantaa kuten aina Haapaveden kamariorkesteri johtajana Timo Hannula.

Tällä kertaa solisteja on monta.Nuoren polven yksi lupaavimmista pienisteista, Kiril Koslowsky soittaa Shostakovitsin ensimmäisen pianokonserton. Hän on voittanut kilpailuja niin koti-kuin ulkomaillakin ja esiintynyt solistina, kamarimuusikkona ja lied-pianistina runsaasti. Tällä kertaa eikoisuutena ovat italialainen Riccardo Tesi ja Markku Lepistö, jotka soittavat solisteina sävellyksiään 2-rivisellä haitarilla orkesterisäestyksellä. Pergolesin Stabat Materin pohjalta Bach teki kantaatin, jossa solisteina ovat Virve Karen ja Sirpa Kurra. Konsertissa esiintyy myös David Grier & Matt Flinner duo USA:sta ja muita Folkkien vieraita

Kirkkokonserrtisarjan päättää lauantaina Márta Sebestyén – Balázs Szokolay Dongó – Mátyás Bolya -trio. Márta Sebestyén on varmasti kansainvälisesti tunnetuin tämän vuoden esiintyjistä. Häntä on luonnehdittu yhdeksi Euroopan hienoimmista laulajista. Uuden trionsa musiikki on vanhoja hengellisiä-ja maallisia lauluja Unkarista ja Transylvaniasta.

Haapavesi Folk järjestetään 1.-4.7.2010.

http://www.haapavesifolk.com