21.01.2009

Haapavesi Folkin esiintyjälista on ensi kesänäkin pitkä ja maailman musiikkien kirjo on huikaiseva

Ulkomailta saadaan vieraiksi mm. taidokkaasti kelttimusiikkia soittava bretagnelainen Kornog, kymmenen vuotta sitten Haapavedellä esiintynyt USA:lainen Bruce Molsky, joka on viime käyntinsä jälkeen ponnahtanut maailman tähtien joukkoon, sekä kaukaisimpina vieraina brasilialaiset muusikot Sergio Krakowski ja Daniel Marques.

Portugalilainen Fado-laulaja Liana sai niin suuren suosion, että Folkin taiteellinen ryhmä linjastaan poiketen kutsui hänet toisena vuonna peräkkäin Haapavedelle. Liana esiintyy omassa konsertissaan kahden kitaristin kanssa ja esittää lisäksi kamariorkesterille, laulajalle ja kitaristeille sovitettuja fadoja kirkkokonsertissa yhdessä Haapaveden kamariorkesterin kanssa.

Folkkien ensi kesän ulkomaiset esiintyjät ovat keski-iältään melko nuorta väkeä, niin myös oman alueensa voimafolkkia soittavat ukrainalais-eestiläinen Svjata Vatra ja suomalais-norjalainen Frigg.

Ruotsalainen Ranarim on uudistanut kokoonpanoaan, ja heiltä on luvassa raikasta kansanmusiikkia ja kauniita naislauluääniä.

Kotimaasta kuullaan sekä huippukansanmusiikkia että isommallekin yleisölle tuttuja esiintyjiä, osittain jopa yhdistettynä. Veli-Matti Järvenpää musisoi perjantai-iltana sekä Texmex –yhtyeineen että J.Karjalaisen kanssa nimellä Paratiisin Pojat. 22-Pistepirkko ja Kauko Röyhkä ovat pitkän tien taivaltaneita arvostettuja kotimaisia esiintyjiä, jotka Folk tuo vihdoin Haapavedelle.

Suomalaisen kansanmusiikin eturivin edustajia on jälleen saatu mukaan koko nippu. Mainittakoon mm. Veera Voiman Suo, joka yhdistää uutta perinnettä kalevalaiseen runolauluun, haapavetislähtöisen Teija Nikun Balkan –yhtye kiperällä meiningillään, sekä Nord08-pohjoismaisen kansanmusiikkikilpailun voittanut Hyperborea. Brasilialaisia rytmejä kuuluu myös suomalaisten pitkän linjan kansanmuusikoitten uudessa kokoonpanossa Grupo Chorambassa.

Ensi kesän jazz-annoksen tarjoaa Joonas Haavisto trio, jonka Haapaveden kamariorkesterin kanssa soittama kirkkokonsertti on varmasti festivaalin mielenkiintoisimpia konsertteja.

Paikalliset yhtyeet ovat aina olleet Folkkien runko. Tänä vuonna Mööbeli palaa luovalta tauoltaan esiintymislavoille entistä reippaampana, eikä laadusta tingitä. Graveyard Brothers ja Dalton Bros vievät kuulijansa uskottavasti Amerikan mantereelle asti, eikä sellistivahvistuksen saanut lukiolaisten BadmeProkaan jää seinäkukkaseksi. Hödä kasaa jälleen rivinsä kesäksi, ja luvassa on tarkkaan mietittyä ja monipuolista musisointia.
Nuoruuden innolla posottavilla Hulumulla ja Humppaluuralla on myös jo kiinnostavat ohjelmistot, kuten paikallisilla on ollut tapana.

Lapsia viihdyttää lauantaina paikallisten pikkusoittajien lisäksi menevään kansanmusiikkiin pohjaava Henxelit. Myös positiivista palautetta saaneet lasten workshopit ovat saamassa jatkoa kuvataidemuskarin muodossa.

Viime vuonna esitellyt tuoreitten, tuntemattomampien yhtyeitten esiintymislavat Open Stage ja Folk Café toimivat erinomaisesti, niinpä systeemiä jatketaan tänä vuonna.

Vuoden 2009 uudistuksena viikonlopun painopistettä muutetaan hieman.
Torstai-ilta siirtyy jälleen folkpuistoon, jolloin festivaali pääsee pyörähtämään heti täysillä käyntiin. Perjantai ja lauantai folkataan tiiviisti suurella määrällä konsertteja, ja festivaali päätetään sunnuntain folk-messuun.

Folk-kurssi avaa festivaaliviikon tuttuun tapaan, ja jälleen maailman huippunimet, festivaalillakin esiintyvät muusikot, opettavat kaikkia innokkaita kansanmusiikin ystäviä maanantaista perjantaihin.

Haapavesi Folk järjestetään 22.-28.6.2009.

http://www.haapavesifolk.com