21.06.2018

Haapavesi Folkilla tulossa näyttävät 30-vuotisjuhlat

Ensi torstaina alkava 30. Haapavesi Folk Music Festival tarjoaa yleisölle genrerajoja ylittäviä musiikkielämyksiä, kansanmusiikin huippunimiä sekä kotimaisia tähtiartisteja. Festivaalia vietetään 28.-30.6. ja maanantaina 25.6. pyörähtävät tuttuun tapaan käyntiin 32. Folk-kurssit.

– Kansanmusiikin fuusioituminen eri musiikinlajeihin on itseäni kiinnostava ilmiö, jota halusin tuoda erityisesti esiin tämän vuoden ohjelmassa, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Teija Niku.

– Pelimanniote yhdistyy sulavasti niin jazziin, rokkiin kuin räppiinkin ja klassinen laulu rahvaan jouhikon sointiin. Tällaiset musiikilliset kohtaamiset kutkuttelevat kuulijan korvaa aivan eri tavalla kuin yhden genren sisällä pitäytyvät esitykset.

Kotimaisista tähtiartisteista festivaalilla kuullaan torstai-iltana Scandinavian Music Groupia, perjantaina päälavan valtaavat Erja Lyytinen sekä Paleface & Laitakaupungin orkesteri ja lauantaina kaikkien aikojen tangokuningattareksikin tituleerattu Arja Koriseva kokkolalaisen Guardia Nueva -orkesterin solistina. Maailmaa kiertävä, rock-klassikoita bluegrass-otteella uudistava Steve ’n’ Seagulls saapuu myös Haapavedelle lauantai-iltana. Amerikkalainen, irlantilainen ja pohjoismainen kansanmusiikki ovat tuttuun tapaan esillä, ja lisäksi tänä vuonna artisteja tulee Brasiliasta, Unkarista ja Virosta. Haapaveden kamariorkesteri vierailijoineen esittäytyy jälleen perjantaina ja lapsille tarjoillaan lauantai-iltapäivänä juhlavat Folk-synttärit, pääesiintyjänä Orffit. Sisarukset Soila, Petteri ja Jyri Sariola ovat valmistaneet Folkeille isoisänsä, Haapavedellä syntyneen Martti Pokelan musiikkiin pohjautuvan teoksen, joka saa historiaa henkivät puitteet vanhan meijerin tiloissa Kulttuurikeskus Kirnussa.

– Uskaltaisin väittää, että meillä on yksi Suomen festivaalikesän monipuolisimmista ohjelmistoista, josta löytyy jokaiselle jotakin mieleistä kuultavaa ja uusia suosikkeja, jos vain on avoimin mielin ja korvin liikkeellä, Teija Niku summaa Folkin juhlavuoden ohjelmaa.

Tänä vuonna tapahtuma tekee yhteistyötä Haapaveden Yrittäjät ry:n kanssa. Yrittäjät järjestävät viikolla kaksipäiväiset Folk-markkinat, jotka myös tuovat Haapavedelle väkeä lähialueelta. Festivaali puolestaan jalkautuu kaupungin kauppaliikkeisiin ja markkinoille musiikin ja festivaalisomistuksen myötä.

Festivaalin historia on myös viimein saatu koottua yksien kansien väliin, festivaalin teossa alusta lähtien mukana olleen, haapavetissyntyisen toimittaja Sauli Heikkilän toimesta. Folkit! – Haapavesi Folk Music Festivalin juhlakirja julkaistaan torstaina 28.6.

festivaalisalissa. Kirja käy läpi Folkkien historian vuosi vuodelta, ja mukana on paljon valokuvamateriaalia sekä niin festivaalivieraiden kuin olennaisesti festivaaliin liittyvien henkilöidenkin muistoja ja haastatteluja. Festivaalialueen valokuvanäyttely tarjoaa myös mahdollisuuden palata Folkkien menneisiin vuosiin.

www.haapavesifolk.com

www.facebook.com/haapavesifolk

www.youtube.com/haapavesifolk

  1. Haapavesi Folk Music Festival 28.-30.6.2018