05.07.2021

Haapavesi Folkia juhlittiin menetyksellä sään suosiessa

Haapavesi Folk Music Festival 2021 oli voimannäyte, joka osoitti, että festivaali pystytään poikkeusaikanakin järjestämään laadukkaasti vaikka täysin kotimaisin voimin, paikallisuudesta ammentaen. Haapavesi House Band solisteinaan Diandra & Johannes Vatjus veti helteisen Folk-puiston lähes täyteen heti alkuillasta lauantaina. Olisi hengästyttävää edes yrittää laskea, montako haapavetistä esiintyjää Folk-puiston lavoilla, kirkkokonserteissa ja Kirnussa nähtiin esiintyjinä ja vierailijoina.

Tämä ei ole yllätys, vaikka tapahtuman yli kolmikymmenvuotisen historian aikana on totuttu siihen, että tapahtumassa saa nauttia lähiseudun ja kotimaisen kärjen lisäksi kaikista maailman kolkista saapuneiden artistien musiikista.

Se että tapahtuma saatiin poikkeusvuonna järjestettyä korkean taiteellisen tasonsa säilyttäen ja siinä määrin turvallisesti, että myös yleisö uskalsi tulla runsaslukuisena paikan päälle, on jo voitto itsessään. Tästä näkökulmasta katsottuna kaikki muu vaikuttaa melko merkityksettömältä.

Todetaan kuitenkin, että alustavien arvioiden mukaan kävijämäärät lähentelivät normaalien vuosien lukemia etenkin lauantaina, torstain ja perjantain lipunmyynnin ollessa hieman varovaisempaa. Vielä on liian aikaista sanoa, joutuuko Haapavesi Folk tukeutumaan valtiolta haettavissa olevaan festivaalien koronatukeen. Koronaturvallisuus otettiin huomioon monin tavoin, muun muassa muuntamalla Folk-puiston tapahtumat kokonaan ulkotilaisuuksiksi, ja turvallisuusohjeita annettiin yleisölle runsaasti juonnoissa ja ohjekylteissä. Festivaali jatkaa siis taivaltaan, kenties ylpeämpänä kuin koskaan, ja tuotantotiimi toivottaa kaikki tervetulleeksi jälleen ensi kesänä.

Kaiken edellä mainitun lisäksi festivaaliyleisö pääsi pohtimaan täydellisen kesäpäivän kaavaa, ja toteamaan, että päivänpaistattelun ja päärynä-vichyn lisäksi siihen kuuluvat tutut ja tuntemattomat ihmiset ja tietenkin loistava musiikki. Varjoissa väijymisen ja hellehattujen alla lymyilyn välissä on helteisiä hetkiä tallennettu myös kuvapankkiin, josta niitä voidaan talvituulten tuivertaessa nostaa, korkojen kera.