06.07.2009

Haapavesi Folkeilla viihdyttiin lämpimän leppoisassa tunnelmassa

Taas on Haapaveden suven odotetuin tapahtuma, Haapavesi Folk Music Festival, ohi tältäkin kesää. Järjestyksessään 21. musiikkijuhlat vetivät yleisöä toivotusti melkein samoihin lukemiin kuin edellisenäkin kesänä, kaikkiaan reilusti yli 10 000 kävijää. Myös Folk-kurssi sai suuren suosion ja osallistujia oli yli kymmenen enemmän kuin viime vuonna määrän kivuten yli 80.

Suosituimpia yksittäisiä konsertteja olivat perjantain aloituskonsertti kirkossa sekä 22 Pistepirkko päälavalla, lauantaina ihastuttivat erityisesti old-time-mies Bruce Molsky sekä tutut Paratiisin pojat, J. Karjalainen ja Veli-Matti Järvenpää. Myös naisenergia sai paljon positiivista palautetta tämän vuoden folkeilla. Viime kesänä ensimmäistä kertaa tapahtumassa esiintynyt portugalilainen fadolaulaja Liana ihastutti taas niin kurssilaisiaan folk-viikolla, kuin miltei kirkon täydeltä kuulijoita perjantain kirkkokonsertissa jossa kuultiin myös Haapaveden kamariorkesteria sekä Joonas Haavisto Trioa. Perjantaina Folk Cafessa nähtiin kovasti kehuja saanut Naiskuoro Harput, jota yleisö kertoi odottavan näkevänsä uudestaan.

Folk festivaalia kokeiltiin nyt ensimmäistä kertaa ilman sunnuntain konsertteja. Musisointi alkoi torstaina suoraan folk-alueella, joka osoittautuikin hyväksi ratkaisuksi. Lippuja myytiin vasta illan ainoana esiintymispaikkana toimineen salin ovelta, joten folk-puisto myynti- ja ruokakojuineen jäi vapaaksi kuljeskella myös lippuja lunastamattomille kulkijoille. Säät hellivät festivaalia joidenkin mukaan jopa liiankin kuumasti. Aurinko sai ihmiset hyvälle tuulelle niin järjestäjien kuin yleisönkin osalta, esimerkiksi ensiavun talkoolaiset saivat oleskella työttöminä ilman nahistelijoitten paikkailuita. Tunnelma alueella oli varsin leppoisa, ja sai koko festivaalikansan, myös työssäolevat talkoilijat viihtymään.

Perjantaina salin pienellä lavalla jäähyväiskeikkansa heittänyt Kaskifolk veti sankoin joukoin katsojia, joita riitti pienen lavan katsomon täydeltä pitkästi ison lavan penkeillä seisojiin. Tunnelma oli katossa, hilpeä mutta haikea, eikä Renni Kartun soitellessa sahalla Adagiota tiennyt itkeäkö vai nauraa.

Haikeutta on ilmassa myös festivaalin johdon osalta. Toista kesää toiminnanjohtajana toiminut Sirpa Lahti jättää toimensa saattaakseen opintonsa loppuun Sibelius Akatemiassa ja jatkaa samalla Kanteleliiton toiminnanjohtajana. Folkkien toiminnanjohtajan puikkoihin hyppää Juha-Matti Kurra heinäkuun lopussa.

Ensivuonna Haapavesi Folk Music Festival järjestetään 1.-4.7.2010 ja Folk-kurssi tutulla paikallaan heti juhannuksen jälkeen 28.6.-2.7.2010.

http://www.haapavesifolk.com