19.06.2017

Haapavesi Folkeilla metallityöhalli ja vanha meijeri esiintymislavoina

Ensi viikon torstaina alkavilla Haapavesi Folk Music Festivaaleilla esitellään uutuutena erilainen esiintymislava, metallityöhalliin rakennettu Verstas. ”Uusi tila mahdollistaa intiimit ja akustiset esitykset, joissa yleisö pääsee lähituntumalta aistimaan taiteilijoiden tulkinnat”, kertoo Piia Kleemola-Välimäki, toinen festivaalin taiteellisista johtajista. ”Verstas on normaalisti Haapaveden ammattiopiston opiskelijoiden käytössä työhallina, joten konserttitilana se on erittäin uniikki ja mielenkiintoinen”. Verstaassa esiintyvät mm. taiteellisen johdon duo Petri Hakala & Piia Kleemola sekä Von & Af.

Viime syksynä toimintansa aloittanut Kulttuurikeskus Kirnu puolestaan sijaitsee remontoidussa suojelukohteessa, vanhassa meijerissä järven rannalla parin kilometrin päässä festivaalialueelta.

Haapaveden kaupunki on saanut Viisikanta-rakennussuojelupalkinnon rakennuksen perinteitä kunnioittavasta perusparannuksesta ja käyttötarkoituksen muutoksesta. Siellä toteutetaan lauantaina Juha Hurmeen kirjallisuusseminaari, Halavatun Akat –yhtyeen konsertti sekä Teatteriryhmä Lipstikan dramatisointi Minna Canthin novelleista.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi festivaalin ohjelmassa näkyy ja kuuluu juhlavuoden viralliseen Suomi100-ohjelmaan hyväksytty kantelepitäjän historiaa ja nykypäivää käsittelevä Haapaveden kantele –hanke, jonka myötä toteutetaan Haapaveden kantele  –seminaari soiton ja puheen parissa sekä kaikki kanteleensoittoon haastava  100 kannelta soi –haaste. Kantelekonsertteja kuullaan kansainväliseen maineeseen kohonneelta Ida Elinalta ja perinteisen kanteleen taitajalta Riikka Yli-Kotilalta.

Festivaalin ohjelmassa on jälleen useampiakin tapahtumia, joihin yleisöllä on vapaa pääsy. Sellaisia ovat perjantai-iltapäivän ohjelma ja lauantaina järjestettävät irkkujamit, joihin kuka tahansa voi osallistua myös soittajana. Samoin Folkkurssien yhteydessä oleviin Kylpyläsaaren jameihin ja kurssien workshoppeihin Haapaveden opistolla pääsee tutustumaan ilman pääsymaksua.

Irkkujamien houseband koostuu pitkään irlantilaista kansanmusiikkia soittaneista kotimaisista ja ulkomaisista muusikoista. ”Ohjelmassa on neljä tuntia kestävät avoimet jamit, joihin kaikki ovat tervetulleita mukaan ilman sisäänpääsymaksua musisoimaan tai vain kuuntelemaan ja nauttimaan musiikista. ”, kertoo jamit ideoinut Petri Hakala. ”Jameja edeltää irlantilaisen huippumuusikon, Andy Irvinen workshop, jossa hän esittelee musiikkiaan ja kertoo sen synnystä.”

Haapavesi Folk Music Festivaalin ohjelmisto on jälleen monipuolinen ja kansainvälinen. Sitä tähdittävät mm. Erin, Edu Kettunen Trio, Tuomari Nurmio & Folk-Liisa ja Pekko Käppi & K.H.H.L.  Kirkkokonserteissa kuullaan jälleen klassisen musiikin huippuja, kuten viulisti Kreeta-Maria Kentalaa. Ulkomaisista esiintyjistä mainittakoon Andy Irvinen lisäksi brasilialaiset Daniel Marques & Gabriel Grossi sekä Grant Gordy & Joe K. Walsh bluegrassin syntysijoilta USAsta. Useat ulkomaisista artisteista myös opettavat festivaalia edeltävillä folkkursseilla, joille on tänä vuonna ilmoittautunut ennätysmäärä, yli 200 kurssilaista.

Vuosittain järjestettävä lauantai-iltapäivän lastenpäivä oheisohjelmineen kuuluu myös festivaaliin suosituimpiin tapahtumiin.

www.haapavesifolk.com

www.facebook.com/haapavesifolk

www.youtube.com/haapavesifolk

  1. Haapavesi Folk Music Festival 26.6.-1.7.2017