20.06.2016

Haapavesi Folkeilla ilmaistapahtumia ja 100. Folk-kurssi

Ensi viikolla alkavilla Haapavesi Folk Festivaaleilla on ohjelmassa useampiakin tapahtumia, joihin yleisöllä on vapaa pääsy. Sellaisia ovat perjantai-iltapäivän ohjelma päivätansseineen sekä lauantaina järjestettävät irkkujamit, joihin kuka tahansa voi osallistua myös soittajana. Samoin Folkkurssien yhteydessä oleviin Kylpyläsaaren jameihin ja kurssien workshoppeihin pääsee tutustumaan ilman pääsymaksua.

”Ilmaisella ohjelmalla haluamme tarjota kaikille helpon mahdollisuuden tutustua festivaaliin ja sen tunnelmaan”, kertoo toinen festivaalin taiteellisista johtajista, Piia Kleemola-Välimäki. Perjantai-iltapäivänä voi pistää jalalla koreasti torvisoittokunnan tahtiin tai kuunnella paikallisia ja haapavetislähtöisiä esiintyjiä, mm. suosittua levynkin julkaissutta Kaarnatuuli-yhtyettä. Lisäksi lauantaina Lasten päivän ja iltaohjelman välissä jammaillaan rennosti Folk Cafessa, jossa irkkujameja vetää Irish Session Band. Tämä jamikokoonpano koostuu pitkään irlantilaista kansanmusiikkia soittaneista muusikoista.
”Ohjelmassa on avoimet jamit, joihin kaikki ovat tervetulleita mukaan ilman sisäänpääsymaksua musisoimaan tai vain nauttimaan musiikista. ”
”Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi soittamaan ja laulamaan arkiset huolet huitsin Nevadaan”, lisää Timo Hannula, jonka nykyinen pesti on kurssien johtaja.

”Tämän kesän Folk-kurssi onkin jo 100. kurssi Haapavedellä”, kertoo Hannula. ”Ensimmäiset viulukurssit järjestettiin jo 1980-luvun alussa ja
1987 ne laajenivat käsittämään muutkin soittimet; kielisoittimet, haitarit, laulun ym. Heti ensimmäisten varsinaisten Folk-kurssien jälkeen 1987 on vuosittain järjestetty kolme kurssia: syys-, kevät- ja kesäfolk. Mukana on myös Wanhan musiikin tapahtuma, jota juhlittiin tammikuussa 25. kerran. Opiskelijamäärä on kasvanut hurjasti varsinkin viime vuosina ja nytkin Haapaveden opistolle on tulossa lähes 250 innokasta kurssilaista kautta Suomen ja ulkomailtakin. Folk-kurssien merkitys on ollut suuri varsinkin paikkakunnan nuorille soittajille.
Oppia on saatu koti- ja ulkomaisilta huippuammattilaisilta ja heidän vaikutuksensa on säteillyt laajasti koko suomalaiseen musiikkikenttään.”
Hannula on syystäkin ylpeä kursseista opettajineen ja oppilaineen.

Haapavesi Folk Music Festivaalin ohjelmisto on jälleen monipuolinen ja kansainvälinen. Sitä tähdittävät mm. Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani, Honey B Family, Dave Lindholm ja Haapaveden Kamariorkesteri.
Perjantain kirkkokonsertissa juhlitaankin kamariorkesterin 30 vuoden taivalta suurella sinfoniakokoonpanolla. Ulkomaisista esiintyjistä virolainen Curly Strings, puolalainen Warsaw Village Band ja portugalilainen fado-laulaja Liana ovat palkittuja ja maailmalla menestyneitä artisteja.

Lisätietoja festivaalista www.haapavesifolk.com

Haapavesi Folk Music Festival 27.6.-2.7.2016