13.02.2017

Haapavesi Folk Music Festival: Kansainvälisen musiikkifestivaalin pääosassa heläjää kantele

29. kertaa järjestettävä Haapavesi Folk Music Festival porskuttaa komeasti eteenpäin yhtenä Suomen festarikesän helmistä. Ohjelmassa kuullaan vanhaan malliin kansan- ja maailmanmusiikin rinnalla lastenmusiikkia, jazzia, rockia ja klassista musiikkia.

Festivaalin ulkomaisina vieraina ovat irlantilaisen kansanmusiikin legenda, 60-luvulla uransa aloittanut Planxty-yhtyeestä tuttu Andy Irvine, amerikkalaista bluegrass ja old time –perinnettä uudistavat Grant Gordy ja Joe K. Walsh, ruotsalaisen nykykansanmusiikin huiput laulajatar Ulrika Bodén kera Ahlberg, Ek & Roswall -trion, kitaravirtuoosi Daniel Marques ja yksi maailman taitavimmista huuliharpisteista Gabriel Grossi Brasiliasta sekä festivaalin vakiovieras, ukulelebuumin aallonharjalla ratsastava hollantilainen Ukulelezaza.

Kotimaisten esiintyjien kärkikastiin kuuluvat tuoreet Emma-voittajat Tuuletar sekä Kreeta-Maria Kentala. Pop- ja folkmusiikkia yhdistelevä Erin tuo Haapavedelle rock- ja kansanmuusikoista koostuvan huippuyhtyeensä. Muita kestosuosikkeja ovat Tuomari Nurmio, Edu Kettunen, Vesterinen yhtyeineen, Eläkeläiset ja Asa. Suomijazzin huippuina Haapavedellä esiintyvät Dalindeo ja alan nouseva komeetta, vahvasti Haapavedeltä ponnistava OK:KO.

Suomalaisen kansanmusiikin huippunimistä Haapavedellä nähdään jouhikkoshamaani Pekko Käppi KHHL-trionsa kera, haitarivirtuoosi Markku Lepistön trio, suomikamun monitoimimies Timo Alakotila soolopianokonsertissaan, Karuna sekä Freija, joka soittaa konsertit sekä iltaohjelmassa että lauantain lastenpäivässä. Lastenpäivän ohjelmassa kuullaan myös lastenmusiikkikonkari Pentti Rasinkangasta iKuiset Haapavetiset -yhtyeen säestyksellä.

Uusia tuulia Haapavesi Folkissa nähdään, kun Mäkirinne-salin korvaa festivaalialueella uusi Verstas-lava. Metalliverstaaseen rakennettava lava tarjoaa intiimejä, akustisia soolo- ja duokonsertteja.

Suomi100-teemaan osallistutaan Haapaveden kantelepitäjän historiaa ja nykypäivää käsittelevällä kantele-teemalla, jonka myötä ohjelmassa on muun muassa kaikki haapavetiset kanteleensoittoon haastava 100 kanteletta soi -tempaus, kanteleiltapäivä soiton ja puheen parissa sekä kanteletaituri Ida Elinan konsertti. Musiikin rinnalla festivaalin ohjelmassa on myös Suomi100-teemaan sopivaa teatteriohjelmaa: Juha Hurmeen luotsaama kotimaisen kirjallisuuden mestarikurssi aiheenaan Aleksis Kivi sekä Teatteri Lipstikan esittämiä Minna Canthin novelleja.

Haapavesi Folkin 31. kesäkurssi luottaa samoihin asioihin kuin itse festivaalikin: kansainvälisyyteen, korkeaan tasoon ja monipuolisuuteen.

Ilman kurssia ei olisi festivaalia ja myös toisin päin. Monet tapahtuman esiintyjistä opettavat kurssilla, ulkomaalaisista lähes kaikki. Tulevan kesän kurssi on 104. Folk-kurssi, kun lasketaan yhteen Haapavedellä ympäri vuoden pidettävät kurssit aina vuodesta 1987.

Haapaveden opistolla järjestettävillä kursseilla on 27 opettajaa kuudesta eri maasta. Perinteisten soitin-ja laulukurssien rinnalla ovat erilliskurssit, kuten tanssikurssit mukaan lukien paritanssit, Laulunkieli -kurssi ja lastenkurssi. Tyylien kirjo on laaja; vanhasta musiikista poppiin, ruotsipolskasta amerikan tyyleihin. Kurssilaisia odotetaan taas yli 200. Soittimista suosituimpia ovat kielisoittimet ja viulu. Lapset ja perheet ovat erityishuolinnassa ja ohjattua toimintaa koko perheelle on koko viikoksi.

Tapahtuman taiteellisina johtajina toimivat Piia Kleemola-Välimäki ja Petri Hakala. Kurssivastaavana toimii Timo Hannula.

 

www.haapavesifolk.com

29. Haapavesi Folk Music Festival 26.6.-1.7.2017