17.02.2015

Haapaveden Folkeilla raikaa kaikenlainen musiikki

Folkeilla liuta menestyneitä ja palkittuja esiintyjiä ensi kesänä

Kaiken kansan musiikkia Haapavesi Folkeilla

 

Haapavesi Folk on kansainvälinen, korkeatasoinen tapahtuma, joka tarjoaa laajan kattauksen monenlaista musiikkia – toki kansanmusiikki eri muodoissaan on ohjelmiston keskiössä. Suurin uudistus on perjantai-iltapäivän ohjelma Haapavesi-teemalla.Alueen ilme uudistuu intiimimmäksi uusien telttojen ja käsityökorttelin myötä. Festivaalin lisäksi jo 29. Folk-kurssi tuo ihmisiä kautta Suomen Haapavedelle. Sellaiset esiintyjät kuten Söndörgö (Unkari), Ismo Alanko & Kimmo Pohjonen, Verneri Pohjola Quartet, Justimus, Erik Hokkanen ja Lumisudet (USA-Suomi), Helsinki-Cotonou Ensemble (Suomi-Benin), Eva ja Manu (Suomi-Ranska), Juha Hurme sekä Haapaveden kamariorkesteri kertovat paljon sisällöstä. Ulkomaisista esiintyjistä mainittakoon popahtava Navarra -yhtye Ruotsista, etnomusikologi, professori Boris Bazurov Moskovasta ja Sattuma Petroskoista.

Kotimaisten esiintyjien kaarti on poikkeuksellisen edustava. Sibeliuksen lumoissa oleva huuliharppuyhtye Sväng ja Tuomas Logrén & Savuava kirnu ovat kuumimpia nimiä juuri nyt. Riston ja jouhikkotaituri Pekko Käpin konsertti tulee olemaan tapahtuman mielenkiintoisimpia; Risto sai viime vuonna suuren Teosto-palkinnon tinkimättömästä taiteellisesta työstään. Kantele on esillä Timo Alakotila ja Senni Valtonen konsertissa. Arto ja Antti Järvelä soittavat mm. Frank Hietalan tuotantoa, ”hiilineutraalit kansanmuusikot” Emilia Lajunen ja Kare Eskola pyöräilevät paikalle Timo Rautiainen tarakallaan. Kansan suosikkeja ovat Arttu Wiskari ja Korpiklaanin Jonne, joka tuo Haapavedelle uuden suurorkesterinsa. Joonas Wideniuksen trio tuo flamencon Haapaveden kesään. Haapaveden kamariorkesterin perinteisessä kirkkokonsertissa kuullaan Sibeliusta ja jotain yllätyksellistä, kuten aina. Tämän vuoden esiintyjistä Emma-ehdokkaina ovat Sväng,Tuomas Logrén ja Savuava Kirnu sekä Justimus. Teosto-palkinto 2015 ehdokkaana on Tuomas Logrén Yövesi-albumillaan. Vuoden 2014 kansanmusiikkilevyn teki Helsinki-Cotonou Ensemble. Lastenpäivän pääesiintyjä Soiva Siili sai Lastenkulttuurin valtionpalkinnon 2014.

29. Folk-kurssi on monipuolisempi kuin koskaan. Perinteisten soitin- ja laulukurssien lisäksi mukana on edelleen yhteisöllisen musisoinnin kurssi varhaiskasvatuksesta vanhustyöhön sekä Susanna Haaviston ja Marianne Oivon laulunkielikurssi. Uutuutena on Tellu Turkan vetämä neljän opettajan laulun ja tanssin kurssikokonaisuus, jossa valmistetaan kokonaistaideteos festivaalille. Opettajia on yli 20 ja kurssilaisia odotetaan n. 200 kaikkialta Suomesta. Folkin ulkomaiset esiintyjät opettavat kurssilla tavan mukaan.

Mukana kaikessa ovat tietysti paikalliset lapset ja nuoret, joiden ympärille koko Haapavesi Folkin perusajatus on rakentunut. Tarkoituksena on ollut aina perinteen siirtäminen seuraaville sukupolville. Haapavedellä perinne on tarkoittanut myös muiden kulttuurien kuin paikallisen ja suomalaisen esillä pitämistä.

Tapahtuman taiteellisena johtajana on Timo Hannula.

27. Haapavesi Folk Music Festival 22.-27.6.2015, 29. Folk-kurssi.

www.haapavesifolk.com