26.07.2010

Graziano Gallon Vapaa tahto on valittu Savonlinnan Opera By You -yhteisöoopperan aiheeksi

Savonlinnan Oopperajuhlien kansainvälistä huomiota herättäneen Opera By You -projektin aiheeksi on valittu Vapaa tahto (Free will). Idea on italialaisen Graziano Gallon käsialaa ja sen valitsivat yli sadan aihe-ehdotuksen joukosta projektin asiantuntijaraati – heimoneuvosto ja neuvoa antaen Opera By You -yhteisö.

Tiivistys Gallon kirjoituksesta: ”Jumala on saanut tarpeekseen kaikesta kurjuudesta, josta ihmiset kärsivät ja kutsuu koolle enkelit. He päättävät lähettää takaisin maan päälle edesmenneitä neroja parantamaan asioiden nykyistä tilaa. Heidän on tarkoitus mullistaa tiede, taide sekä luoda maailmanrauha. Onnistuvatko nerot tehtävissään?”

Projektin aihe-ehdotuksia tuli yli sata. Heimoneuvosto valitsi hakemuksista kahdeksan, joita sai äänestää internetissä. Heimoneuvosto valitsi myös lopullisen aiheen. Heimoneuvostoon kuuluvat Savonlinnan Oopperajuhlien tuotantopäällikkö Jukka Pohjolainen, säveltäjä Markus Fagerudd, oopperaohjaaja Jere Erkkilä, libretisti, käsikirjoittaja Iida Hämeen-Anttila, heimopäällikkö Sivi Uitto ja projektipäällikkö Päivi Salmi. Seuraavaksi vuorossa ovat libreton kirjoitus ja musiikin säveltäminen.

– Halusimme aiheen, joka on suuri, dramaattinen ja moniulotteinen. Tärkeä kriteeri valinnassa oli myös mahdollisuus jaotella aihetta siten, että sitä voi työstää yhteisössä. Gallon Vapaa tahto täytti kaikki kriteerimme. Se oli myös yhteisön suosikki, joten valinta oli yksimielinen, kertoo heimopäällikkö Sivi Uitto.

Opera By You on projekti, jossa kuka tahansa voi osallistua oopperan luomiseen. Internetissä Wreckamovie-tuotantoympäristössä toimiva yhteisö saa kirjoittaa, säveltää, ohjata, puvustaa ja lavastaa oopperan alusta loppuun. Tällä hetkellä yhteisöön kuuluu 283 ihmistä eri puolilta maailmaa. Jäsenten keski-ikä on noin 30 vuotta ja heitä yhdistää rakkaus musiikkiin ja halu olla mukana luomassa uudenlaista oopperaa.

Savonlinnan Oopperajuhlat antaa Opera By You -yhteisön käyttöön maailmanluokan solistit, 80 hengen oopperakuoron sekä sinfoniaorkesterin ja koko tuotantokoneistonsa. Yhteisön suunnittelema ooppera saa maailman ensi-iltansa kesän 2012 Oopperajuhlilla.

– Olen iloinen siitä, että projektin aihe on sekä moderni että käsittelee ikiaikaisia teemoja. Seuraavaksi työstämme yhdessä yhteisön kanssa Vapaan tahdon käsikirjoitusta ja samanaikaisesti aloitamme musiikin sävellyksen. Opera By You on taas askeleen lähempänä toteutumista, kertoo oopperan lopullisesta tuotannosta vastaava Jukka Pohjolainen.

Projektin pääyhteistyökumppaneina toimivat Helsingin Sanomat ja Nokia. Oopperajuhlat kehittää yhteisöoopperaa yhdessä mainostoimisto Hasan & partnersin, Viestintä Oy Drumin ja Wreckamovien kanssa.

Kaikki halukkaat pääsevät mukaan luomaan oopperaa osoitteessa www.operabyyou.com. Tästä osoitteesta löytyy myös lehdistömateriaalia, kuvia ja trailereita.

http://www.operabyyou.com