12.04.2010

Funk-ikoni George Duke saapuu April Jazzeille

George Duke on yksi vaikutusvaltaisimmista hahmoista rytmimusiikin saralla. Niin kuin monet muutkin afroamerikkalaisen musiikin taitajat, myös Duke lukeutuu siihen joukkoon, joka on ammentanut ensimmäiset musiikkioppinsa kirkon penkiltä.

Uransa alussa hän toimi New Yorkin jazzklubien house-bändeissä musisoiden mm. Al Jarreaun ja Sonny Rollinsin seurassa. Duken ensimmäinen oma trio sai alkunsa levytyssessioista nimekkään viulistin Jean-Luc Pontyn kanssa. Yleisö otti yhtyeen ylistäen vastaan ja kokoonpanosta innostunut Frank Zappa kutsui Duken omaan yhtyeeseensä 1960-luvun lopulla. Zappan ohella Duken tie vei jazzveteraanin Cannonball Adderlyn yhtyeeseen, jossa myös yhteistyö Nancy Wilsonin, Joe Williamisin ja Dizzy Gillespien kanssa alkoi. Vuonna 1973 Zappan kokoonpanot saivat jäädä ja Duke yhdisti voimansa rumpali Billy Cobhamin kanssa.

Duken oma sooloura lähti kunnolla käyntiin 1976, jolloin suosittu sarja fuusioalbumeita kuten debyytti From Me To You ja funksävytteinen Reach For It levytettiin. Levymenestyksen johdosta lavat vaihtuivat vähitellen pienistä klubeista suuriin areenoihin.

Duken oma musiikki ammentaa vaikutteita niin funkista kuin soulistakin. Pianotaituruutensa lisäksi hän myös hoitaa itse ison osan kappaleittensa lauluosuuksista. Duken tumma ääni on sekin omaa luokkaansa, eikä todellakaan kalpene hänen levyillään vierailleille lukuisille solisteille.

70-luvun lopulla Duke alkoi toimia myös levytuottajana. Ensimmäisen hittilevynsä Taste Of Honey hän tuotti laulaja Dee Dee Bridgewaterin taustajoukoissa. Muita tuottajana ansaittuja listamenestyksiä ovat olleet mm. Jeffrey Osbornen, Denice Williamsin, Dianne Reevesin, Take 6:n, Anita Bakerin ja Gladys Knightin levyt. Grammy-ehdokkaiksi ovat yltäneet mm. The Clarke/Duke Project Sweet Baby, Al Jarreaun Heart’s Horizon sekä Dianne Reevesin Fumilayo. Grammy-palkinnon hän sai yhteistyönä tuotetusta Miles Davisin levystä Tutu.

Tervetuloa toteamaan Duken ilmiömäinen taituruus niin säveltäjänä kuin muusikkona!

George Duke esiintyy April Jazzeilla 1.5. 2010. Liput 35€

April Jazz järjesteetään 28.4.-2.5.2010.