10.08.2021

Forsythen teokset avaavat Kuopio Tanssii ja Soin syksyn ohjelmiston

Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti syyskaudella. Ohjelmiston avaa elokuussa William Forsythen kaupunkitilaan sijoittuvat teokset City of Abstracts ja Untitled Instructional Series. Elokuussa nähdään myös ohjelmistokokonaisuus Kuopion torilla, jossa esiintyvät mm. Suomen kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitoksen ammattiopiskelijat.

William Forsythe lukeutuu maailman tunnetuimpien koreografien joukkoon. City of Abstracts (2000) on videoseinän muodossa yleisön joukkoon tuotava teos, joka kutsuu osallistujan hetkellisesti teoksen pääosaan. Teos vierailee ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa ja se nähdään useissa kohteissa Kuopiossa sekä Nilsiän torilla osana Taiteiden juhlaa. Teos vierailee myös muutamissa Kuopion ja Nilsiän oppilaitoksissa. City of Abstracts kuuluu The Museum of Fine Arts Houston (MFAH) kokoelmaan ja se on aiemmin nähty mm. Tate Modernissa Lontoossa ja Holland Festivalilla Amsterdamissa.

Forsythen toinen teos, Untitled Instructional Series (2020), koostuu kylteistä, jotka ehdottavat katsojalleen liikkeellisiä tehtäviä. Kuopioon tuotavat 60 kylttiä sijoitetaan kaupungin keskustaan. Teos on saanut maailman ensi-iltansa Tanz im August -festivaalilla Berliinissä 2020.

”William Forsythe on tuttu monille tanssin ystäville näyttämöteoksistaan, mutta hän on työskennellyt 30 vuoden ajan myös erilaisten installaatioiden sekä vuorovaikutuksellisten veistosten ja esineiden parissa, joita hän itse nimittää koreografisiksi objekteiksi. Forsythen vaikutus tanssitaiteeseen on ollut valtava, ja on hienoa, että voimme esitellä myös tätä puolta hänen taiteestaan ensimmäistä kertaa Suomessa sekä Pohjoismaissa. Kuopioon tulevat teokset kutsuvat leikkimielisellä otteella oivallusten ja tarkennetun havainnoinnin äärelle”, toteaa Riku Lehtopolku, Kuopio Tanssii ja Soin taiteellinen johtaja.

”Pidämme arvokkaana, että tarjoamme myös maksutonta ohjelmaa ja että yleisöllemme avautuu erilaisia kohtaamiskanavia tanssiin. Forsythen teoksissa vastaanottaja on katsojan sijaan aktiivinen kokija, jonka toiminnan myötä teokset tulevat todeksi ja saavat lopullisen merkityksensä”, Lehtopolku jatkaa.

Toriohjelma on festivaaliviikon perinne. Se toteutetaan 29.8., jolloin mukana ovat Suomen kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitos, useat kuopiolaiset tanssioppilaitokset sekä nuoret lahjakkuudet Sofia Ruija, Alma Äijö ja Cayan Atalmis. Heti toriohjelman jälkeen samalla näyttämöllä jatkaa Naisten Pankki omalla tanssillisella ohjelmallaan. Elokuun ohjelmakokonaisuus on osa Meidän Kuopio -festivaalia.

Kuopio Tanssii ja Soi järjestetään tänä vuonna useina tapahtumakokonaisuuksina. Loka-marraskuun kansainväliset vierailut julkistetaan ja liput tulevat myyntiin elokuun viimeisellä viikolla.

Toriohjelma Kuopion kauppatorilla 29.8. klo 12:00 alkaen

William Forsythe Untitled Instructional Series 21.8.-5.9. Kuopion keskustan alueella

William Forsythe City of Abstracts

25.8. Oppilaitosvierailuja

26.8. Oppilaitosvierailuja

27.8. Oppilaitosvierailuja & Nilsiän Taiteiden juhla, Nilsiän tori klo 17:00-19:30

28.8. Kuopion tori klo 11:30-14:00 & Puijon tornin läheisyydessä klo 15:30-17:30

29.8. Kuopion tori klo 11:30-14:00 & Väinölänniemi, Cafe Väinön ranta klo 15:00-17:00

Elokuun tapahtumiin on vapaa pääsy. Muutokset mahdollisia. City of Abstracts -teoksessa on säävaraus.

www.kuopiodancefestival.fi