25.02.2011

Folklorefestivaali Jutajaiset, Rovaniemi 29.6. – 3.7.2011

Nykyfolkloren uudet tuulet – musiikkia ja tanssia ajan mittarissa

Folklorefestivaali Jutajaisissa, Kemijoen rannassa ja kaupungilla, mennään vauhdikkaasti. Viisi päivää koti- ja ulkomaisten musiikki- ja tanssiryhmien sekä huippuartistien virityksin. 39:s Jutajaiskesä on perinteillä voideltua nykyfolklorea. Kuunnellaan, katsellaan ja osallistutaan. Nautitaan yhdessä auringon kanssa.

Esiintymispaikkoina ovat festivaaliareena Jäämerentie, festivaaliklubi Ravintola Valdemarissa Jäämerente 9, kulttuuritalo Korundi sekä Lordinaukio.

Kakstahtia ja kiiltohuulia

”Ähä?Ähä!” –tanssiteos hölmöiltä hölmöistä hölmöille on kansantanssi- ja musiikkiryhmä Siepakoiden ensi- ja kantaesitys. Ylistyksen hölmöilyn vapisuttavasta voimasta elämässämme on käsikirjoittanut ja ohjaa Esko Janhunen. ”Kakstahtia” on taas Jaakko Posion tanssinopetuksen raakalautametodista kehittelemä ja ohjaama teos.Tämä tanssillinen ilottelu on nelivuotiaista yli kuusikymppisten liikuntaa ja tanssia harrastavien poikien ja miesten oma juttu. Steppaavia tyttöjä ja poikia pyörähtelee näyttämöllä myös Lapin Urheiluopiston, Jutaringin, Rimpparemmin, Siepakoiden sekä Hämyn joukoista. Naisia ja laukkuja -teoksessa kolmen naista: Anne-Mari Kivimäki, Reetta-Kaisa Iles ja Johanna Elovaara esittelevät puolestaan hajanaisia kuvia ja välähdyksiä tarpeistaan löytää itselleen rooli.

Jutajaisten konsertti- ja musiikkitarjonta on monipuolinen: kirkkokonserteista kansanmusiikkiin, asenne-iskelmästä suomipoppiin ja saamerockista rappiin. Festivaaliestradeilla esiintyvät maamme eturivin viihdetaiteilijat, muiden muassa Antti Tuisku, Anna Puu, Mariska, Tuure Kilpeläinen, Juha Tapio, Tallari sekä Semmarit. Lavatanssien orkesterilista on mittava: Dallapé, Marko Haavisto ja Poutahaukat, Maj-Lis Erola ja Band, Unelmavävyt ja Matti Hyvönen & Robertinos.

Lapsille on torstaina 30.6. luvassa oma huippuohjelmapäivä kun festivaalialueella on ”Ihan pihalla-touhua ja tohinaa”. Lasten tapahtumissa ovat mukana muun muassa Monitaideyhdistys Piste, Sirkus Taika-Aika, Klovni Dodo ja Loiskis sekä viiden arkipäivän KulttuuriKirnu -taideleiri Rovaniemen työväentalolla.

Helisevää pauhua

Festivaaliviikko areenalla aloitetaan keskiviikkona 29.6. Puolustusvoimien Varusmiessoittokunnan MILjazz 2011 -showlla. Soittokuntaa vahvistavat Norrbotten Big Band ja Lapin sotilassoittokunta. Jutajaisissa MILjazzin vierailevana solistina on ruotsalainen muusikko Viktoria Tolstoy.

Kirkkokonserttien esiintyjäkaarti on laadukas. Keskiviikkona on kaustislaisen Tallarin konsertti ”Varjoista maan”. Torstaina on Juha Tapio ja ”Suurenmoinen elämä”. Perjantaina ”Helisevä pauhu”, jossa kanteletaiteilija Maija Kauhasen kanssa musisoivat avainviulisti Johan Hedin ja huippu-urkuri Gunnar Idestam Ruotsista. Lauantain ”Syty ja johdata”-kirkkokonsertissa esiintyvät Lapin Lauluraito ja Putaan Pelimannit.

Höyrypäitä ja mopopoikia

Vaikka Jutajaisissa pelmuavatkin folkloren uudemmat tuulet ja lähimenneisyyden pärinät, festivaaliviikko ilmentää myös Höyrypäät ja mopopojat – Musiikkia ja tanssia tallentamassa -teemaa. Kansanmusiikin ja -tanssin edistämiskeskuksen teemavuoden kunniaksi kansanperinteen tallentajat, arkistot ja arkistojen aarteet ovat myös ohjelmistossa. Aiheen mukainen konserttiluento Jutajaisissa käsittelee sodankyläläisen Matti Yli-Tepsan tekemää laajaa kansanperinteen, laulujen ja tarinoiden keruuta Ruijan-suomalaisten eli kveenien keskuudessa. Tilaisuudessa porisee myös meänkielinen kansanperinteen tulkki Hasse Alatalo. Musiikista vastaavat Ruija-Trio, joka on levyttänyt Yli-Tepsan keräämiä lauluja sekä Norrlåtareista koottu ruotsalainen yhtye, joka esittää norbottenilaisia kansanmusiikkitoisintoja.

Ulkomaiset esiintyjäryhmät tulevat Bulgariasta, Italiasta, Marin tasavallasta, Turkista, Japanista ja Kolumbiasta.

http://www.jutajaiset.fi