16.11.2021

Folklandialla kantele karkeloi elektropopin kanssa

Folklandia järjestetään Silja Europalla 7.-8.1.2022 jo 26. kerran. Kansantanssi- ja kansanmusiikkifestivaali Folklandian ohjelmisto koostuu kotimaisen folkin tähtiartisteista ja kiinnostavimmista kokoonpanoista. Ohjelmistossa nähdään myös kansainvälisiä esiintyjiä. Festivaalille osallistuu lähes 100 esiintyjäkokoonpanoa ja yli 2000 risteilijää.

Vuosisatoja vanhat tarinat kohtaavat elektroniset biitit Vilma Jään tuoreessa soolomusiikissa. Jää julkaisi marraskuussa debyyttisinglensä ”Saatanan saalistaja”. Monipuolisena laulajana ja kansanmuusikkona tunnettu Vilma Jää laulaa synkistä aiheista, kuten vihasta, surusta ja kostosta. Jään musiikissa aunuksenkarjalaiset lehmänkellot sulautuvat sopuisasti synteettisesti tuotettuihin biitteihin ja pop-estetiikkaan. Folklandian erikoiskeikalla Jään sekä live-elektroniikasta vastaavan Mimi Kantolan kanssa lavalle kipuaa “Saatanan saalistajan” taianomaiset kantelehelinät soittanut Hanna Ryynänen.

Pirtanauhat paukkuvat ja kurttu ulvoo, kun folkloren epäluotettavat informaatikot palaavat lavalle. Puhti goes Karaoke! on Reetta Ileksen ja Anne-Mari Kivimäen posketon duo, joka käy tanhun, haitarin, laulun ja stand upin voimalla. Karaokestereot kaakkoon ja meininki kattoon. Vastuu jää kuulijalle!

Ruotsista Folklandialle saapuvan Northern Resonancen kansanmusiikki värähtelee kuulijan sieluun saakka. Bändin juhlallinen, resonoiva äänimaisema luodaan kolmen viulun liitolla. Viola d’amore, hardangerviulu ja avainviulu vievät perinteisen pohjoismaisen polkka-, valssi- ja marssimusiikin uuteen nosteeseen räjähtävillä rytmeillä ja villin vapaalla improvisaatiolla.

PRO on Turun Kansantanssin Ystävät ry:n ryhmä, joka perustettiin vuonna 1999. PRO on lahjakkaiden tanssijoiden tavoitteellinen esiintyjäryhmä. PRO:n paljastettiin menneen syksyn Tanssimaniassa olevan Pispalan Sottiisin Vuoden kansantanssiyhtye 2022. Folklandialla ryhmä nähdään legendaarisessa konsertissa, jossa valtikka vaihtuu eli tällä hetkellä hallitseva kansantanssiyhtye Kimurantti ja PRO paiskaavat tanssillisesti kättä.

Petri Hakala, Roger Tallroth & Jousikvartetti tuovat Folklandialle Timo Alakotilan sävellyksistä koostuvan konsertin. Timo Alakotilaa on tituleerattu kotimaisen kansanmusiikkimaailmaan ansioituneimmaksi mieheksi. Alakotilan sävellyksissä soi rikas sävelkieli ja harmoniset instrumentit. Folklandialla nähtävässä konsertissa kuullaan otteita juuri levytetyltä mandoliinikonsertolta sekä valikoima muita Alakotilan kappaleita uusina sovituksina.

Folklandian järjestäjänä toimii Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä 49 suomalaisen, pohjoismaisen ja virolaisen taustajärjestäjän kanssa. Folklandian ohjelmisto on julkaistu osoitteessa folklandia.fi ja Folklandia-applikaatiossa. Ohjeet sovelluksen lataamiseen verkkosivuilla. Akkreditointi festivaalille käynnissä nyt osoitteessa folklandia.fi.

Festivaalin sivuille