28.11.2013

Folklandia seilaa uudella reitillä ja valloittaa maata

Suomen suurin folkloren talvitapahtuma Folklandia avaa festivaalikauden M/S Silja Europalla, uudella reitillä Helsinki-Tallinna 10.-11.1.2014. Laiva täyttyy kansanmusiikin ja -tanssin ystävistä jo 19. kerran. Risteilyllä saadaan läpileikkaus Suomen kansanmusiikin ja -tanssin koko kirjosta sekä makupaloja maailmalta. Esiintymässä on yli 100 erilaista kokoonpanoa viidestä eri maasta. Sattumina sopassa shamaaniviulisti, musiikin tutkijat ja Folk-aiheista allasjumppaa. Uutuutena Folklandia Etkot 9.11. ja Folklandia Jatkot 11.1. Helsingissä.

Kimmo Pohjonen & Saana Pohjonen

Folkin huipulta esiintymään saadaan ”Alcoholic Atheists”, musiikin pilttuita rikkova duo Kimmo Pohjonen & Saana Pohjonen.  Yksi odotetuimmista kotimaisista konserteista on ”Järvelät – Viulu kädessä syntyneet”.  Tämä harvinaislaatuinen kokoonpano, Kaustisen Järvelän kylästä lähtöisin olevat pelimannit ystävineen vie pelimannimusiikin juurille.

 

Ruotsista saapuu dynaaminen ja lyyrinen folkbändi Bjäran ja Tanskasta villiä menomusaa tarjoileva Habadekuk. Virolainen Zetod-yhtye ammentaa voimansa setukaisten kansanmusiikista ja yhdistää siihen melodista nykyrokkia. Pirua paikalle manaa Puhti Duo – Reetta-Kaisa Iles ja Anne-Mari Kivimäki – ”Pahan laulu – Balladi paskasta karmasta” -konsertissa. Kansainvälistä tanssiväriä tuo St´Petersburg Souvenir, jonka väkevässä menossa näkyy perinteinen kansantaide ja Venäjän eri maakuntien rikas perinne.

Polkati polkkaa vinhasti

Kansanmusiikin edistämiskeskuksen ensi vuoden teemana on polkka. Tanssi, jota esiteltiin julkisesti ensi kerran Prahan tanssisalongeissa jo vuonna 1835. Folklandia-risteilyllä polkataan leikkimielisessä PolkOlympialaisissa, jossa lajeina ovat mm. polkkaloikka ja polkkaviesti. Perinteisesti laivalla kisataan myös Tikkuristin Suomen mestaruudesta, keskiyöllä tanssitaan huutokatrillia ja saunaosastolla, Tupsun juuressa on tarjolla yhteislaulua alarekisteristä.

UUTTA: Folklandia Etkot 9.1. ja Folklandia Jatkot 11.1.

Ennen Folklandia-risteilyä järjestetään Helsingissä ajankohtaisiin aiheisiin pureutuvat Talviseminaari 9.1.  ja FolkForum 10.1. Tämän vuoden uutuutena ovat Folklandia Etkot -konsertti  9.1. Musiikkitalon Black Boxissa

ja risteilyn jälkeen Folklandia Jatkot 11.1. Ravintola Kaisaniemessä.

 

Folklandiaa on järjestämässä 54 keskeisintä kansantanssin ja -musiikin alan toimijaa. Kaikkiaan laivalla on 3000 risteilyvierasta, joista esiintyjiä on yli tuhat. Liitteenä esiintyjälista. Folklandian aikataulutettu Ohjelmakartta löytyy viikolla 49:  www.sottiisi.net

Folklandia 2014 pähkinänkuoressa:

– Esiintyjäkokoonpanoja 117, viidestä eri maasta

– 3000 osallistujaa

– 1009 esiintyjää, 10 esiintymispaikkaa (sauna mukaan lukien)

– 110 työntekijää ja talkoolaista

– Taustajärjestäjiä 54, vastaava järjestäjä Suomen Nuorisoseurojen Liitto / Pispalan Sottiisi

–  Yhteistyökumppaneina Tallink Silja ja Matka-Vekka