06.06.2023

Folklandia 2024 risteillään Baltic Princessillä Turusta Kapellskäriin

Suomen suurin folkloren talvitapahtuma, kansantanssi- ja kansanmusiikkifestivaali Folklandia järjestetään 27. kerran 12.–13.1.2024 Baltic Princess –laivalla.

Folklandian ohjelmistoa tähdittävät niin folkin eturivin artistit, kansantanssin huiput kuin maamme kokeneet ruohonjuuritason folk-harrastajatkin. Parille tuhannelle risteilyvieraalle on tiedossa ympäri vuorokauden sykkivää folkkia usean sadan hengen esiintyjäjoukon voimin.

Suomalaisen kansanmusiikin sanansaattajana jo yli 40 vuoden ajan toiminut JPP sekä jazzin puolelta tunnettu vibrafonisti Panu Savolainen yhdistävät voimansa Itämeren aalloilla svengaavalla keikallaan. Jazzimprovisointia sekä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonkin listattua kaustislaista viulunsoittoperinnettä yhdistelevä ohjelmisto koostuu Panu Savolaisen tuoreempien sävellysten lisäksi niin JPP:n klassikkokappaleista kuin vuonna 2020 toteutusta Charlie Parker -ohjelmistostakin.

JPP:n musiikilliset juuret yltävät aina 1700-luvulle saakka ja ne ovat saaneet alkunsa Kaustisen Järvelän kylästä kotoisin olevan Järvelän suvun soittoperinteestä. Sen pohjalta oman yllätyksellisen tyylinsä luonut JPP on kiertänyt ahkerasti maailman mantereita ja julkaissut 11 albumia. Vibrafonisti Panu Savolainen tunnetaan monipuolisena ja ilmaisuvoimaisena muusikkona ja säveltäjänä niin jazzin, klassisen kuin muunkin akustisen musiikin parissa. ”Rajojen yli että heilahtaa – jazz ja kansanmusiikki sekoittuivat ihanasti” – Helsingin Sanomat

Panu Savolainen, vibrafoni

Mauno Järvelä, viulu

Arto Järvelä, viulu

Tommi Pyykönen, viulu

Matti Mäkelä, viulu

Timo Myllykangas, basso

Timo Alakotila, harmoni

Folklandian koko ohjelmisto julkaistaan marraskuussa. Festivaalin risteilypaketit ovat myynnissä Ikaalisten Matkatoimistossa. Tapahtuman järjestää Suomen Nuorisoseurat yhteistyössä 45 keskeisen alan kotimaisen ja pohjoismaisen toimijan kanssa.

Folklandiasta lisää tapahtuman verkkosivuilla: www.folklandia.fi

Festivaalin sivuille