30.09.2022

Folklandia 2023 paljastaa kolme uutta festivaalille kiinnitettyä esiintyjäkokoonpanoa 

Kansanmusiikin ja kansantanssin riehakas talvifestivaali Folklandia järjestetään Baltic Princessillä 13.–14.1.2023. Tänään perjantaina julkaistaan kolme uutta esiintyjäkokoonpanoa festivaalin ohjelmistosta. Koko ohjelmisto julkistetaan marraskuussa. Risteilyllä nähdään yli sata esiintyjää lähes kellon ympäri.

ENKEL on herkkä ja hersyvä pelimanniyhtye, jonka ohjelmisto koostuu hittikappaleista aina 1800-luvulta 2020-luvulle asti. ENKELin neljä persoonallista muusikkoa luottavat perinteeseen, luovan hulluttelun voimaan ja toisiinsa – ENKELissä jokainen on supersankari omalla laillaan.

Yhtye käyttää ennakkoluulottomasti hyväkseen epätavallisen instrumentaationsa moninaisia mahdollisuuksia ja viimeistelee sointinsa milloin kauniisti yhteen soivalla ja milloin tarkoituksenmukaisesti dissonoivalla laulullaan. Kappaleiden aiheet vaihtelevat heinälatoromantiikasta sanattomiin ja sanallisiin rakkauslauluihin sekä riipivästä ikävästä hikiseen hiihtokilpaan. ENKEL on julkaissut hiljattain kolmannen albuminsa Love Hurts.

Viiden kansanmusiikin moniosaajan muodostama party-pelimannipumppu 5/5 juhlii vuonna 2023 pyöreitä! Yhtyeen 10-vuotista taivalta juhlistetaan Folklandialla esittämällä parasta akustista poljentoa albumeilta 5/5 (2014) ja Festarifiilis (2019) sekä vielä levyttämätöntä tuotantoa.

Yhtyeen musiikki pohjautuu energiapitoiseen pelimannitanssimusiikkiin pop- ja bluegrass-vaikutteilla. Originaalit sävellykset, periksiantamaton poljento ja mukavat muusikot kruunaavat musiikillisen jättipotin, joka ei tiettävästi ole jättänyt vielä ketään kylmäksi. 5/5 lupaa päräyttävää pelimannipoljentoa Pohjanmaalta!

Folklandialla 2023 nähdään konserttikokonaisuus Petri Hakala & Timo Alakotila: Mandolin Concerto.

– Petri ja minä olemme soittaneet yhdessä noin kolmekymmentä vuotta. Olin erityisen mielissäni, että hän halusi tehdä tämän yhteistyöprojektin. Konserton inspiraationa toimi Petrin innovatiivinen ja rikas soittotyyli. Unelmanani on ollut vuosien ajan yhdistää jousikvartetti soittimena täyteläiseen soundiin sekä rytmisesti svengaavaan poljentoon. Tämän levyn kokoonpanolla unelma käy toteen, Timo Alakotila avaa sävellyksen taustoja.

Timo Alakotilan lahjakkuus säveltäjänä tunnetaan kansainvälisesti yli genrerajojen. Laaja sävellystuotanto koostuu mm. konsertoista, musiikkinäytelmistä, tanssiesityksistä sekä runsaista sovituksista. Petri Hakala on monipuolinen instrumentalisti taitaen erilaiset mandoliinit, kitaran ja viulun. Hän on vaikuttanut Suomen musiikkipiireissä 1980-luvun puolestavälistä lähtien esiintyen niin solistina kuin lukuisien yhtyeiden jäsenenä Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Hakalan pääinstrumenttina ovat erilaiset mandoliinit, joita hän myös rakentaa itse.

Festivaalin sivuille