07.01.2013

Folk-laiva lähtee! Folklandia-risteilyllä laiva on lastattu suomalaisella hulluudella, luovuudella ja folkilla.

1000 esiintyjää 6 eri maasta

Perjantaina 11.1. irrottautuu laiturista M/S Silja Europa lastinaan ennennäkemätön folkkattaus. Suomen suurin folkloren talvitapahtuma Folklandia-risteily avaa festivaalikauden. Laiva täyttyy kansanmusiikin ja -tanssin ystävistä jo 18. kerran. Folklandialla on esiintymässä yli 100 erilaista kokoonpanoa ja 1000 yksittäistä esiintyjää. Suomen lisäksi esiintyjäryhmiä tulee Belgiasta, Englannista, Kroatiasta, Latviasta, Ruotsista ja Virosta.

Kansainväliseksi vieraaksi on saatu Edinburghin Fringe festivaaleilla 2012 palkittu, hervoton brittiyhtye The New Rope String Band, jossa soittotaito yhdistyy hulvattomaan Monty Python -komiikkaan. Huipputrioista mukana ovat perinteistä ruotsalaista ja suomalaista kansanmusiikkia soittava Hans Kennemarkin, Arto Järvelän ja Timo Alakotilan Nordik Tree ja pelimannihenkistä kamarikansanmusiikkia soittava Septentrio. Ruotsista tulee villiä gypsypunkkia soittava Räfven ja Virosta tulifolkin taituri virolais-ukrainalainen Svjata Vatra.

Suomea folkloreristeilyllä edustavat muun muassa etnistä nordgrass-iloittelua tarjoava uuden kansanmusiikin yhtye Frigg ja räväkkänä live-bändinä tunnetulta Tsuumi Sound System. Trio Niskalaukauksen keulakuvana tunnettu Timo Rautiainen on laajentanut repertuaariaan folkin suuntaan ja esiintyy risteilyllä Timo Rautiainen Folk Bandin kanssa. Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemen 30-vuotistaiteilijajuhlat käynnistyvät Folklandialla teemavuoden avajaiskonsertissa, jossa Kalaniemi esiintyy Timo Alakotilan kanssa.

Kansainvälistä tanssin taitoa ja osaamista nähdään kroatialaiselta kansantanssiryhmä Tenalta sekä jo edellisellä risteilyllä ihastuttaneelta ruotsalaiselta kokoonpanolta RESiDANS. Uutta kotimaista tanssipoljentoa risteilylle tuo 2012 perustettu tanssiryhmä VäkeväKollektiivi sekä koreografi Marjo Kuusela teoksellaan Naisia ja laukkuja. Mukana esiintymässä ovat myös vakiintuneet kotimaiset tanssintaiturit Hämy Oulusta, Tahdittomat Jokioisilta, Siepakat Rovaniemeltä ja Motora Joensuusta.

Silja Europan reittimuutosten myötä myös seuraava Folklandia-risteily 10.–11.1.2014 järjestetään välillä Helsinki-Tallinna. Tämän vuoden risteilyllä mukana olevat folkkatajat pääsevät tekemään varauksia jo laivalla. Muut maanantaina 14.1. klo 09.00 alkaen puh. 020 120 4818 tai ryhmamyynti.tampere@matka-vekka.fi

Folklandia-risteily 11.–12.1.2013

Pispalan Sottiisi