20.11.2015

Flamencon maailmantähti Israel Galván saapuu Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalille

Festivaalin Musiikkikeskuksen ohjelmisto on julkistettu. Kaupunginteatterin ja Kulttuuriareena 44:n ohjelma julkaistaan tammikuussa. Myös tuomiokirkossa tanssitaan kesällä 2016.

”Henkeä salpaava virtuoosi, jota kukaan ei voi päihittää lavalla nopeudessa ja tarkkuudessa.”

”Yksi maailman omaperäisimmistä ja innovatiivisimmista flamencotanssijoista.”

”Jos Galvánia kutsuu loistavaksi tanssijaksi, se on vähän sama kuin sanoisi, että Einstein oli ihan hyvä fyysikko. En ole koskaan nähnyt mitään hänen kaltaistaan.”

Näin muun muassa The New Yorker, The Telegraph ja Daily Express kuvailevat Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin ensi kesän pääesiintyjää, flamencon kiistatonta maailmantähteä Israel Galvánia.

– Hän on flamencotaiteen ehdoton huippu. Galván on väkevä esiintyjä, joka ei säästele mitään. Hän asettaa odotukset korkealle – ja myös täyttää ne, festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen sanoo.

Galván tuo Kuopioon sooloteoksensa La Curva, jossa lavalla nähdään kahden espanjalaisen muusikon lisäksi sveitsiläissyntyinen pianisti Sylvie Courvoisier. Galván on palkittu muun muassa arvostetulla New York Dance and Performance Bessies Awardilla.

Musiikkikeskuksen toinen kesän 2016 pääesiintyjä on italialainen nykytanssiryhmä Aterballetto, joka on nähty aiemmin Kuopiossa muun muassa teoksellaan Romeo ja Julia.

– Aterballetto on Italian nykytanssin ykkösryhmä. Taiteellisen johtajan vaihdoksen myötä heidän profiilinsa on myös monipuolistunut, Uotinen sanoo.

Aterballettolta nähdään Kuopiossa kolme teosta, joista yksi on Euroopan tämän hetken mielenkiintoisimpiin kuuluvan ja räjähtävästä liikekielestään tunnetun Andonis Foniadakisin käsialaa.

– Foniadakis on yksi suosikkikoreografeistani, Uotinen sanoo.

Suuren suosion saavuttanut gaala tuo ohjelmistoon hollantilaiskoreografi David Middendorpin teoksen Blue Journey, joka nähtiin America’s Got Talent -tv-ohjelmassa. Middendorpin koreografioita on nähty myös Introdansin ohjelmistossa.

Gaalassa nähdään myös italialaisen Premio Roma Danza 2015 -koreografiakilpailun voittaja Xie Xin partnereineen. Uotisen johtama tuomaristo valitsi kiinalaistanssijan yksimielisesti voittajaksi.

– Hänen duettonsa on todella kaunis. Kaikki tiesivät heti sen nähtyään, että tässä on kilpailun voittaja.

Suomalaista tanssitaidetta gaalassa edustavat Suomen Kansallisbaletti, Riku Lehtopolku ja Tanssiteatteri Tsuumi otteella Matti Paloniemen tuoreesta teoksesta Kake – tiellä tähtiin.

Kesällä 2016 Kuopio Tanssii ja Soi myös tuomiokirkossa kirkon 200-vuotisjuhlan kunniaksi. Kuopion tuomiokirkossa nähdään Jorma Uotisen ja urkutaiteen nuoren virtuoosin Pétur Sakarin teos Hetkien vaellus, jossa urkumusiikki, teksti, liike ja tanssi sulautuvat yhteen Sakarin soiton, Uotisen lausunnan ja Pori Dance Companyn tanssijoiden myötä.

Musiikkikeskuksen esitysten ryhmämyynti on alkanut. Ryhmälippuja voi ostaa Kuopio Tanssii ja Soin toimistolta office@kuopiodancefestival.fi, p. 050 365 6274.

47. Kuopio Tanssii ja Soi 15.–21.6.2016

www.kuopiodancefestival.fi