24.07.2014

Financial Times ylistää Kuhmon Kamarimusiikkia

Financial Timesin kriitikko Shirley Apthorp kiittää tänään ilmestyneessä arviossaan Kuhmon Kamarimusiikkia ”huomattavaksi tapahtumaksi, jossa vallitsee rajoittamaton luova idealismi”. Kuhmon ilmapiiri on tehnyt Apthorpiin vaikutuksen. Hän toteaa, että jos Kuhmossa onkin vähemmän kultakoristeita ja kalliita kelloja kuin Salzburgissa ja Verbierissä, niin sitä vastoin on ”enemmän aamuöisiä keskusteluja nuotion ympärillä, enemmän polkupyöriä ja paljon enemmän savukalaa.”

Financial Timesin jutussa kuvataan Kuhmon sijaintia keskellä metsiä, joissa voi nähdä karhuja, susia ja peuroja.  Heinäkuun aurinko laskee vain hetkeksi ja ”loputon päivänvalo ruokkii jonkinlaista maanista euforiaa, joka sopii täydellisesti kaksiviikkoiseen musiikin runsauteen.”

Vaikutuksen ovat tehneet myös yllättävät yhdistelmät, kuten Pekka Kuusiston ja jonglööri Jay Gilliganin Bach-tulkinta. ”Missä muualla kuin Kuhmossa oltaisiin riittävän hulluja ottamaan tällainen esitys ohjelmaan”, Apthorp kirjoittaa.

Jutussa todetaan, että kaikkialta maailmasta tulevia esiintyjiä yhdistää Kuhmossa musikaalisuus ja tekninen mestaruus. Vladimir Mendelssohnin ohjelmistosuunnittelu on haltioittavaa luokkaa ja kaupallisten paineiden sijaan sitä hallitsee luova idealismi. Joka päivällä on oma tiukka dramaturgiansa.

Financial Times kehottaa pysymään etäällä Kuhmosta, jos haluaa kuulla vain sellaista musiikkia, jonka jo tuntee. Mutta jos välittää musiikista enemmän kuin näyttäytymisestä, on syytä ”pakata mukaan hyttyssuihke ja merkitä festivaali kalenteriin vuodelle 2015”.

Shirley Apthorpin juttu on luettavissa Financial Timesin verkkosivuilla osoitteessa http://www.ft.com

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 13.-26.7.2014.

www.kuhmofestival.fi