16.09.2010

Financial Times: ”Sinfonia Lahden Sibelius-festivaali tuo Lahden maailman kulttuurikartalle”

Myös Wiener Zeitung huomioi festivaalin laajalla artikkelilla

Sinfonia Lahden viimeviikkoinen Sibelius-festivaali on noteerattu näyttävästi maineikkaassa brittilehti Financial Timesissa. Lehti nosti 5.9.2010 festivaalin kansainvälisten kulttuuritapahtumien listalleen ja julkaisi tapahtumaa koskevan arvion 14.9.2010. Lehden arvostelija George Loomis sanoo Sinfonia Lahden nostavan 100.000 asukkaan Lahden vuosittain maailman kulttuurikartalle järjestämällään Sibelius-festivaalilla.

”Lahti-kokemuksensa” keskeiseksi elementiksi hän nimeää Sibeliuksen sinfonioiden kuulemisen Sibeliustalon salin lämpimässä ja houkuttelevassa akustiikassa Sinfonia Lahden esittäminä. Kevyempien teosten esittäminen sinfonioiden rinnalla ”laimentaa stereotyyppistä kuvaa Sibeliuksesta tylynä, ehdottomana ja huumorintajuttomana säveltäjänä, tai jopa vie siltä pohjan”. Säveltäjän karua kuvaa pehmensivät Loomisin mielestä myös osaltaan Sarasteen energiset tulkinnat.

Loomis toteaa Sarasteen luoneen upean tulkinnan viidennen sinfonian viimeisen osan teemasta, jonka ”käyrätorvet ensin julistavat keinuen kuin jättimäinen heiluri”. Yleisesti traagisena pidetyn kuudennen sinfonian hitaassa osassa oli Loomisin mielestä erityistä voimaa Sarasteen tuoman eloisan tempon ja rikkaiden yksityiskohtien johdosta. Seitsemättä sinfoniaa kuvataan selkeäksi ilmaisultaan ja jäsenteltään. Financial Timesin yleisarvio oli neljä tähteä viidestä.

Wienissä ilmestyvä Wiener Zeitung julkaisi yli puolen sivun artikkelin Sibelius -festivaalista tapahtuman avauspäivänä 9.9.2010. Toimittaja Harald Steiner kuvailee artikkelissaan suomalaista musiikkielämää ja Sibeliuksen merkitystä.

”Mutta Lahdessa on myös sinfoniaorkesteri. Ja se tuo kaupungille tärkeän aseman suomalaisella kulttuurikartalla”, Steiner toteaa kerrottuaan ensin kaupungista yleisemmin. Steiner mainitsee myös mm. orkesterin yli miljoonan kappaleen levymyynnin, Sibeliustalon merkillepantavan arkkitehtuurin ja kohottovan akustiikan sekä toteaa Lahden olevan Sibeliukselle ”suomalainen Bayreuth”.

http://www.sinfonialahti.fi