Mäntän Musiikkijuhlat
29.07.2025–02.08.2025 | Mänttä
Mäntän Musiikkijuhlat on pianomusiikin ystävien kansainvälinen kohtauspaikka, joka esittelee maailmanluokan pianistitähtiä ja nuoria superlupauksia Serlachius-museo Göstan ainutlaatuisessa ympäristössä. Festivaalia johtaa pianotaiteilija Niklas Pokki.
mantanmusiikkijuhlat.fi
toimisto@mantanmusiikkijuhlat.fi
Virkamiehenkatu 4, FI-35800 Mänttä
Kuvagalleria
Ajatus nuorten pianistien festivaalista syntyi Sibelius-Akatemian piano-opiskelijoiden keskuudessa 1990-luvun lopulla. Siinä missä kamarimusiikkifestivaaleja oli joka niemessä, notkossa ja saarelmassa, jokakesäinen pianofestivaali puuttui Suomesta kokonaan. Se oli siis tehtävä itse. Suuren innostuksen vallassa järjestettiin ensimmäiset Mäntän Musiikkijuhlat kesällä 1999.
Hieman yli 20-kesäisen järjestäjäjoukon tekemä alusta asti kunnianhimoinen, laaja ja korkeatasoinen festivaali herätti huomiota – nuori pianistienergia kiinnosti mediaa. Lehtikirjoittelu oli alusta asti kattavaa, ja vuonna 2001 juhla pääsi ensimmäisen kerran televisioon, kun Yle 1 lähetti Iza Lewenstamin dokumentin Mäntän Musiikkijuhlista.
Tärkeä merkkipaalu oli 5-vuotisjuhla vuonna 2003, jolloin musiikkijuhlien ensimmäinen iso tilausteos, Kalevi Ahon 2. pianokonsertto esitettiin Vilppulan kirkossa. Solistina oli Antti Siirala ja Sinfonia Lahden jousia johti Osmo Vänskä. Samana vuonna Mäntän Musiikkijuhlat valittiin yhdessä Mäntän kuvataideviikkojen kanssa Finland Festivals -järjestön Vuoden Festivaaliksi.
Viisivuotisjuhlien jälkeen Mäntän Musiikkijuhlat alkoi vähitellen kehittyä suomalaisen nuoren polven festivaalista kohti kansainvälisyyttä. Juhlilla alettiin kuulla yhä enemmän ulkomaalaisia huippulupauksia. Juhlilla jo 2000-luvun puolivälissä esiintyneistä nuorista mm. Ran Dank tekee suurta uraa sekä pianistina että opettajana USAssa ja Igor Levit esiintyy ympäri maailmaa kaikkein tunnetuimpien orkesterien solistina.
suomalaisen nuoren polven festivaalista kohti kansainvälisyyttä
Ranskalais-kyproslaisen virtuoosilegendan Cyprien Katsarisin vierailu kymmenentenä juhlavuonna 2008 uutisoitiin peräti television pääuutislähetyksessä. Nyt Mäntän Musiikkijuhlat oli astunut ison askelen eteenpäin kansainvälistymispyrkimyksissään. Nuorten huippulahjakkuuksien asia oli – kuten on edelleenkin – tärkeässä osassa festivaalilla myös kymmenvuotisjuhlilla. Esiintyjäkaartissa oli myös vain 14–vuotias Johannes Piirto.
Kymmenvuotisjuhlien jälkeen musiikkijuhlien kehitystahti on vain kiihtynyt. Musiikkijuhlista on pyritty entistä määrätietoisemmin kehittämään pianomusiikin ystävien kansainvälinen kohtaamispaikka, jossa yleisö voi rennossa ja pienimuotoisessa ympäristössä kohdata suomalaisia ja kansainvälisiä tähtipianisteja sekä nuoria huippulupauksia. Juhlilla on kuultu kotimaan kiinnostavimpia pianisteja Antti Siiralasta Olli Mustoseen sekä nuoren polven ulkomaalaisia huippuja, kuten Severin von Eckarsteinia ja Denis Kozhukinia.
Juhlille perustettiin 2011 kansainväliset mestarikurssit, jossa opettajina ovat toimineet mm. Matti Raekallio, Eero Heinonen, Juhani Lagerpetz, Jerome Rose ja Emanuel Krasovsky.
Kanadalaisen Marc-André Hamelinin vierailu festivaalin 15-vuotisjuhlilla vuonna 2013 oli järjestäjätaholle eräänlainen unelmien täyttymys – olivathan Hamelinin levytykset ja ohjelmistovalinnat olleet yksi juhlien alkuvaiheen suurista innoituksen lähteistä.
Vuonna 2014 festivaalilla alkoi uusi aikakausi, kun Mäntän Musiikkijuhlat aloitti yhteistyön Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kanssa ja pääkonserttipaikka vaihtui vastavalmistuneeseen Serlachius-museo Göstaan. Museon ainutlaatuinen miljöö ja uudenaikaiset konserttitilat nostivat Mäntän Musiikkijuhlat entistä korkeammalle kansainväliselle tasolle.