Kaakon Kamarimusiikki, Virolahti

04.07.2023–08.07.2023 | Virolahti

Virolahdella ja sen lähimaisemissa järjestettävä festivaali vie kuulijat kierroksille vaihtuviin maisemiin ja monimuotoisiin tunnelmiin.  Ohjelmassa on parhainta kamarimusiikkia eri aikakausilta huipputaiteilijoiden esittämänä, mestarikursseja nuorille soittajille sekä muita yleisötapahtumia kulttuurin ystäville.

Klassinen musiikki  | 
Ohjelmaa lapsille
 | 
Ohjelmaa nuorille
 | 
Kamarimusiikki
 | 
Myös ilmaistapahtumia
 | 
Esteetön pääsy
 | 

www.kaakkofestival.fi
info@kaakkofestival.fi
+358 40 5192375
Harjun oppimiskeskus, Katariinankuja 17, 49980 Ravijoki

Kuvagalleria

Kaakon Kamarimusiikki on vuonna 2014 toimintansa aloittanut klassisen musiikin festivaali Suomen kaakkoisimmassa kolkassa Virolahdella ja sen lähiseudulla. Tapahtuma tarjoaa vuosittain jo yli kymmenen konsertin ja monien oheistapahtumien sarjan, joka sijoittuu eri puolille kuntaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin ja kiinnostaviin paikkoihin – kauneimpiin kirkkosaleihin, seurantaloille, saareen, metsään, kartanoon tai tallin vintille. Kotipaikkansa ainoana klassisen musiikin tapahtumana se tekee tärkeää työtä musiikin saavutettavuuden edistämiseksi ja pyrkii tuoreena festivaalina vakiinnuttamaan itsensä yhä useamman kuulijan tietoisuuteen. Reseptimme tähän on tinkimätön laatu, joka toteutuu huipputaiteilijoiden rennolla otteella kauneimman maaseudun keskellä!

2014 aloitettiin pienellä Suomen musiikkielämän huippujoukkoon kuuluvien taiteilijoiden joukolla 7 konsertin kesätapahtuma. Esiintyjinä olivat viulistit Jukka Merjanen ja Janne Malmivaara, alttoviulisti Iisa Kostiainen, sellistit Tomas Nuñez-Garcés ja Tuomas Ylinen sekä Perttu Kivilaakso ja pianisti Mikko Merjanen. Yleisö löysi yllättäen oikein hyvin eri puolille Virolahtea soitetut konsertit, kävijämäärä ensimmäisenä vuonna oli jo 900.

2015 järjestettiin kesäfestivaalin lisäksi pienimuotoinen talvitapahtuman ”Kevätsoitto” ja aloitettiin mestarikurssitoiminta nuorille Janne Malmivaaran viulun mestarikurssin 8 osallistujan voimin. Taiteilijoiden ydinjoukko pysyi samana, mutta lyhyempiaikaisia vierailijoita oli useita, mm. tähtivieraana esiintyi mezzosopraano Lilli Paasikivi pianisti Ilmo Rannan säestyksellä. Yleisöjoukko laajeni jo 1200 kävijään.

2016 tasainen suosion kasvu vakuutti järjestäjät ja yhteistyökumppanit perustivat oman yhdistyksen, Kaakon Kamarimusiikki ry:n, joka rekisteröitiin maaliskuussa. Kesän 2016 mestarikurssitoiminta laajeni kattamaan jo kolme instrumenttia (viulu, sello, fagotti) ja konsertteja järjestettiin viitenä päivänä kaikkiaan yhdeksän sekä lisäksi monia oheistapahtumia. Huippuhetkiä koettiin, kun festivaalin ensimmäinen tilausteos, Virolahden 680 -vuotista taivalta ja Virolahden kirkon 250 -vuotisjuhlaa kunnioittanut Tuomas Turriagon säveltämä Juhlakantaatti kajahti ilmoille kantaattikuoron ja kamariyhtyeen esittämänä 13.7. Festivaalin yleisömagneetti oli Waltteri Torikka. Yleisömäärä nousi jälleen, kuulijoita oli jo 1500.

2017 Kaakon Kamarimusiikki laajentui kansainväliseksi, kun ensimmäinen konserttipäivä järjestettiin rajan takana Viipurissa. Suomi100 -juhlavuotta kunnioitettiin teemalla ”Musiikki ei tunne rajoja”. Paikalle kokoontui runsas yleisöjoukko Suomesta sekä Venäjältä. Mestarikurssilaisia saapui mm. Australiasta, Kiinasta, Japanista, Saksasta ja Unkarista suomalaisten osallistujien lisäksi. Esityspaikoiltaan ja ohjelmistoltaan rikas ja vaihteleva festivaali ylsi parhaaseen taiteelliseen suoritukseen, joka toi tullessaan yleisöennätyksen, 1700 kuulijaa.

2018 Kaakon Kamarimusiikki soi teemalla ”Meri yhdistää” ja monissa konserteissa nostettiin esille Itämeren yhteyttä, etenkin Viron kanssa vuosisatoja jatkunutta kanssakäymistä yli meren. Taiteellinen huippu oli kamariooppera Simson ja Delia, mutta monissa konserteissa kuultiin festivaalin historiaan jääviä parhaita tulkintoja. Ensimmäinen lastenkonsertti (Pekka ja susi) oli menestys, ensimmäistä kertaa tehtiin konserttiristeily Tammion saareen. Kaikkien aikojen upein ja ehyin konserttikokonaisuus ei kuitenkaan yltänyt yleisöennätykseen, kuulijoita oli 1600.

2019 festivaalin teemana oli ”Luonnon lumoa” – kauneimman maaseudun ja merellisen luonnon helmaan sijoittuneissa konserteissa vilahtelivat mm. eläimet, puut ja vuodenajat. Jännittävin hetki koettiin harjoitusten aikana, kun vuoden luontoteemasta ja musiikista lumoutunut rantakäärme pyrki harjoitussaliin! Mestarikurssilaisia oli 27 viulu- ja sellokursseilla. Viiden päivän festivaali oli täynnä kohokohtia – Matti Salmisen, Lilli Paasikiven ja Mari Palon konsertti, Kansallisbaletin tanssijoiden vierailuesitys, Gergely Bogányin sonaatin kantaesitys, Piazzollan tangojen ilta, Bachin soolosellosarjoja saarikonsertissa, Vivaldin Vuodenajat… kaikki nämä yhdessä siivittivät festivaalin uuteen huikeaan kävijäennätykseen, 2500 kuulijaan.