23.11.2018

Festivaalien kattojärjestö Finland Festivals on jo kypsä 50-vuotias

Taide- ja kulttuurifestivaalien kattojärjestö Finland Festivals (FF) täyttää tänä vuonna pyöreät 50 vuotta. Juhlan kunniaksi FF:n jokavuotiset Festivaalipäivät ovat tavallista laajemmat ja kansainvälisemmät: 26.-27. marraskuuta Helsingissä järjestettävä konferenssi kokoaa yhteen runsaat 70 suomalaista festivaalijohtajaa keskustelemaan ajankohtaisista aiheista. Mukana on myös kolme ulkomaalaista puhujavierasta: European Festivals Associationin pääsihteeri Kathrin Deventer, Reykjavik Arts Festivalsin johtaja Vigdis Jakobsdottir sekä italialaisen Mittelfest-festivaalin ja sarajevolaisen EastWest-teatterin taiteellinen johtaja Haris Pašović.

Finland Festivals perustettiin Turussa 12.6.2968 silloisten ykkösfestivaalien toimesta, ja koko idean isä oli säveltäjä, visionääri ja kulttuurin moniottelija Seppo Nummi. Sanomalehdissä uutisoitiin ylpeästi, että Suomeen on perustettu ”kulttuurikesän ulkomainen markkinointijärjestö ja yhteiselin”, jonka tehtävänä on paitsi valvoa festivaalien etuja myös houkutella Suomeen kulttuuria rakastavia turisteja.

FF:n ensimmäisen, vuonna 1969 julkaistun toimintakertomuksen mukaan ”Finland Festivals ry, jonka tarkoituksena on olla musiikkijuhlia ja kulttuuripäiviä järjestävien yhteisöjen yhdyselimenä ja siinä mielessä edistää näiden tilaisuuksien tunnetuksi tekemistä kotimaassa ja ulkomailla, perustettiin Turussa 12.6.1968. Allekirjoittajina olivat: Helsinki-viikon Säätiö, Turun Soitannollinen Seura, Jyväskylän Kulttuuripäivät ry, Pori Jazz 66 ry sekä Savonlinnan oopperajuhlatoimikunta.” Heti perustamisen jälkeen päätettiin kutsua jäseneksi Tampereen Teatterikesä ry ja Kaustisen kansanmusiikkijuhlien kannatusyhdistys ry. Samalla kirjattiin seuraava periaatepäätös: ”Finland Festivals ry:n jäsenmäärää ei enää lisätä ilman erikoisen päteviä syitä, esim. Pohjois-Suomeen mahdollisesti perustettavat liiton toimintaan soveltuvat juhlat.” Seuraavana vuonna päätös heti pyörrettiin. Jäseneksi otettiin Kuopio tanssii -järjestelytoimikunta ja todettiin taas, ettei jäsenmäärää enää lisätä ilman erikoisen päteviä syitä – kuten ”Pohjois-Suomeen mahdollisesti perustettava liiton toimintaan soveltuva kulttuuritapahtuma”.

Tasaista kasvua

Finland Festivalsin jäsenmäärä on vuosien aikana kasvanut tasaisesti ja tällä hetkellä jäseniä on vajaa sata. Musiikin eri lajien lisäksi mukana on niin tanssin, teatterin, kirjallisuuden, kuvataiteen, elokuvan kuin lastenkulttuurinkin kiinnostavimmat tekijät. Nykyinen FF on vakiintunut erityisesti ei-kaupallisten taide- ja kulttuurifestivaalien kattojärjestöksi, mutta jäsenistössä on mukana myös muutamia kaupallisempia toimijoita. Kaikki nykyiset jäsenfestivaalit löytyvät osoitteesta www.festivals.fi peräti kahdeksalla kielellä.

”On melko kiinnostavaa huomata, että Seppo Nummen 50 vuotta sitten puheissaan ja kirjoituksissaan esittämät visiot ja tavoitteet ovat edelleen ajankohtaisia”, sanoo Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberla. ”Nykyäänkin FF ajaa erityisesti festivaalien kansallisia etuja, mutta tekee myös promootiota ulkomailla yhdessä matkailuelinkeinon kanssa ja on monella muullakin tavalla aktiivinen kansainvälisesti.”

”Nummi oli jo 50 vuotta sitten vakuuttunut, että kulttuuriturismi on päivän sana ja että Suomen matkailumaine ei voi levätä pelkästään sinisten järvien ja puhtaan luonnon varassa. Hän myös vaati kovaäänisesti, että festivaalien täyttyy rohkeasti tavoitella korkeinta kansainvälistä tasoa eikä tyytyä keskinkertaisuuteen. Samalla hän oli tiukka edunvalvoja, joka vaati valtiolta systemaattisempaa sitoutumista festivaalien kehittämiseen”, Amberla sanoo.

Finland Festivals on tällä hetkellä tyytyväinen siihen, että festivaalit alkavat hitaasti mutta varmasti olla tärkeä osa Suomen kulttuuripolitiikkaa, ja että niiden valtava painoarvo kulttuurin kokonaisuudessa tunnistetaan. Tätä kehitystä tukee vuoteen 2025 ulottuva festivaalipoliittinen ohjelma Taide- ja kulttuurifestivaalit – vahvistuva kulttuurinen voimavara, jota toteutetaan yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.