07.12.2021

Fadolaulaja Mariza, kuubalaispianisti Gonzalo Rubalcaba sekä fuusioyhtye Dirty Loops saapuvat April Jazzeille

Kolmelle viikolle ensi huhtikuussa levittäytyvä espoolainen April Jazz -festivaali järjestetään 14.-30.4.2022. Järjestyksessään 36. festivaalin pääesiintyjät on julkaistu ja lipunmyynti alkaa Lippupisteellä tiistaina 7.12. kello 9. Espoon kulttuurikeskuksen konserteissa esiintyvät fadon suurin maailmantähti, portugalilainen laulaja Mariza, moninkertainen Grammy-voittaja, kuubalaispianisti Gonzalo Rubalcaba sekä kuusihenkinen a cappella-yhtye Accent. Festivaali päättyy vappuaattona laulaja Maria Ylipään ja Tapiola Sinfoniettan konserttiin. Kulttuuritehdas Korjaamolla, Helsingissä, esiintyy ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva ruotsalaisyhtye Dirty Loops, jonka YouTube-videot popcovereista ovat keränneet miljoonia katsojia.

Festivaali käynnistyy 14.4. kun Espoon kaupuginteatterin, tanssiteatteri Sivuun Ensemblen ja April Jazzin yhteistuotanto Silentopia saa ensi-iltansa Revontulihallissa. Silentopia tarjoaa jaetun paikan käsitellä ympäristökriisiin liittyviä tunteita ja omaa osallisuuttamme siinä. Koreografina toimii Ninni Perko ja sävellyksistä vastaa Jarmo Saari. Monitaiteelliseen ja -tieteelliseen työryhmään kuuluu lisäksi tanssijoita, muusikoita, visualisoijia, äänisuunnittelija sekä tutkijoita.

Sellosalin ohjelma rakentuu 22.–24.4. nuorisoyhtyeille järjestettävän Big Band Boost! -leirin ympärille ja lavalla nähdään myös leirin kummeina ja kouluttajina toimivat Espoo Big Band sekä UMO Helsinki Jazz Orchestra. Samana viikonloppuna tapahtuu myös remontoidussa Tapiolan kirkossa ja Espoon modernin taiteen museo EMMAssa. Sellosalin, Tapiolan kirkon ja EMMAn tapahtumien liput tulevat myyntiin tammikuussa, jolloin julkaistaan loput tilaisuudet ja esiintyjät.

April Jazz on yksi Suomen suurimmista jazzfestivaaleista ja se on järjestetty Espoossa vuosittain aina vuodesta 1987 alkaen. Tapahtuman järjestää Espoo Big Band ry.

Gonzalo Rubalcaba

Kuubalainen Gonzalo Rubalcaba on yksi afro-kuubalaisen jazzin tärkeimmistä nimistä, moninkertaisesti Grammyilla ja muilla palkinnoilla aateloitu pianisti ja säveltäjä. Monipuolisena pianistina tunnettu Rubalcaba yhdistää kuubalaisen ja amerikkalaisen jazzin traditiot tuoreella ja modernilla tavalla. April Jazzeilla nähdään Rubalcaban ensimmäinen soolopianokonsertti Suomessa.

Havannalaiseen muusikkoperheeseen 60-luvulla syntynyt Rubalcaba aloitti klassisen pianon opinnot kahdeksanvuotiaana, sai muodollisen koulutuksensa klassisen musiikin sävellyksestä, mutta kasvoi kuubalaisen musiikin ja jazzin vaikutuspiirissä soittaen pianon lisäksi myös rumpuja. 1980-luvulla Rubalcaba tuli Dizzy Gillespien löytämäksi, minkä lisäksi tietä kansainväliseen tietouteen siivittivät kiertueet kuubalaisen Orquesta Aragón riveissä ja oma yhtyeensä Grupo Proyecto.

Gonzalo Rubalcaba, piano (CU)

27.4.2022 kello 18, Tapiolasali
Kesto noin 1 h 15 min, ei väliaikaa
Liput alkaen 39/34 € + toimitusmaksu (alkaen 1 €), Lippu.fi

Accent

Rakkaus jazzharmonioihin ja a cappella -yhtyelauluun yhdistää Accentin kuutta lahjakasta laulajaa. TAKE 6:n ja The Hi-Lo’sin taiturimaisista harmonioista inspiroitunut yhtye on noussut suosioon tiukkojen sovitusten ja juurevan yhteissoundinsa ansiosta. Alun perin Ranskasta, Ruotsista, Kanadasta, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista kotoisin olevat lauluyhtyeen jäsenet löysivät toisensa ensin Youtubesta ja aloittivat yhteistyönsä vuonna 2011 ensin etäyhteyksillä. Sittemmin he ovat levyttäneet yhdessä viisi albumia ja kiertäneet esiintyen ympäri Eurooppaa, Amerikkaa ja Aasiaa.

Jean-Baptiste Craipeau, 1. tenori (FR)
Simon Åkesson, 2. tenori (SE)
Danny Fong, 3. tenori (CA)
Andrew Kesler, 4. tenori (CA)
James Rose, baritoni (UK)
Evan Sanders, basso (US)

28.4.2022 kello 18, Tapiolasali
Kesto noin 1 h 30 min, ei väliaikaa
Liput alkaen 39/34 € + toimitusmaksu (alkaen 1 €), Lippu.fi

Dirty Loops

Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva ruotsalaiskolmikko Dirty Loops singahti viraalihitiksi julkaistuaan fuusiokäsittelyn saaneita popcovereita YouTubessa. Laulaja-kosketinsoittaja Jonah Nilsson, basisti Henrik Linder ja rumpali Aron Mellergardh ovat levyttäneet genrerajoja pelkäämättömien covereiden lisäksi omia kappaleita, julkaisseet kolme levyä ja kiertäneet kansainvälisiä lavoja ympäri maailmaa. Dirty Loopsin kasvavaan fanikuntaan ja suosittelijoihin kuuluvat mm. Quincy Jones, Stevie Wonder, ja Adam Levine.

Jonah Nilsson, laulu, koskettimet
Henrik Linder, basso
Aron Mellergardh, rummut

28.4.2022 kello 21, Kulttuuritehdas Korjaamo
Kesto noin 1 h 30 min, ei väliaikaa
Liput alkaen 45/39 € + toimitusmaksu (alkaen 1 €), Lippu.fi

Mariza

Paikallisesta lissabonilaisilmiöstä yhdeksi maailmanmusiikin arvostetuimmista tähdistä muotoutunut fadolaulaja Mariza on esiintynyt maailman tärkeimmillä konserttilavoilla ja voittanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Mariza kasvoi kuunnellen perinteistä fadoa omaksuen sen erottamattomaksi osaksi kulttuuriaan ja ilmaisuaan. Vähitellen laulaja laajensi musiikillista kiinnostustaan myös gospel-, R&B- ja brasilialaiseen musiikkiin. Marizan uusin albumi ”Mariza Canta Amalia” on kunnianosoitus edesmenneelle fadolaulaja Amália Rodriguesille, jonka voitokkaan uran jalanjäljissä Mariza itsekin kulkee.

Mariza, laulu (PT)
Luís Guerreiro, portugalilainen kitara (PT)
Carlos Ferreira, akustinen kitara (PT)
Adriano Alves, basso (PT)
João Freitas, perkussiot (PT)
João Frade, harmonikka (PT)

29.4.2022 kello 20, Tapiolasali
Kesto noin 1 h 30 min, ei väliaikaa
Liput alkaen 74/64 € + toimitusmaksu (alkaen 1 €), Lippu.fi

Maria Ylipää & Tapiola Sinfonietta

Maria Ylipää ja Marzi Nymanin johtama Tapiola Sinfonietta esiintyvät April Jazzin päätöskonsertissa vappuaattona. Marzin säkenöivän taidokkaat sovitukset kuljettavat kuulijansa muun muassa elokuva- ja musikaalimaailmaan.

Maria Ylipää, laulu
Marzi Nyman, kapellimestari, kitara
Tapiola Sinfonietta

30.4.2022 kello 18, Tapiolasali
Kesto noin 1 h 15 min, ei väliaikaa
Liput alkaen 35/29 € + toimitusmaksu (alkaen 1 €), Lippu.fi

Silentopia

Silentopia on taiteiden- ja tieteidenvälinen tapahtuma, joka katsoo lämmöllä ihmistä tarjoten jaetun paikan käsitellä ympäristökriisiin liittyviä tunteita ja omaa osallisuuttamme siinä. April Jazz, Tanssiteatteri Sivuun Ensemble ja Espoon kaupunginteatteri kutsuvat yleisön kokonaisvaltaiseksi luontokappeliksi muunnettuun Revontulihalliin, jossa ritualistinen teos kuljettaa kohti muutosta. Silentopia tarkastelee tanssin, fyysisen teatterin ja livemusiikin keinoin yksilön toiminnan merkitystä planeettamme hyvinvoinnille. Maan suurenmoisilta yhteiskuntaeläjiltä, muurahaisilta, saadaan teokseen toista näkökulmaa.

Koreografi Ninni Perkon vimmainen, herkkä, pyhä siirtymäriitti visualisoi uusia mahdollisuuksia ja maailmoja rakentaen siltoja positiiviseen tulevaisuuteen. Muhevassa työryhmässä ovat visualisoijina Alisha Davidow ja Ainu Palmu. Muusikot Anni Elif Egecioglu, Pauli Lyytinen ja Jarmo Saari, äänisuunnittelija Paavo Malmberg sekä tutkijat Unni Pulliainen ja Jaakko Kaartinen ovat osa luontokappelissa tapahtuvaa teosta tanssijoiden Katri Soini, Jukka Tarvainen, Kaisa Niemi ja Tiia Hämäläinen kanssa. Pulliaisen ja Kaartisen lisäksi teoksen tieteellisestä sisällöstä vastaavat tutkijat Panu Pihkala ja Marja Mesimäki. Elektroakustinen musiikki luo uutta sakraalia sävelkieltä. Taide ja tiede yhdessä valavat teoksessa toivoa ja luottamusta tulevaisuuteen.

Ympäristökriisiin pureutuva Silentopia toteutuu niin fyysisenä tapahtumana Revontulihallissa kuin virtuaalisesti tiedeblogien ja sosiaalisen median alustojen kautta.

Tiedeblogit

Polkuna Silentopia-teokseen julkaistaan kymmenen tiedeblogin sarja. Kirjoittajina ovat työryhmän tutkijat, Jaakko Kaartinen, Unni Pulliainen, Panu Pihkala ja Marja Mesimäki. Blogit ilmestyvät osana Maj ja Tor Nesslingin Säätiön Ratkaisuja-blogia.

Kantaesitys 14.4.2022 kello 19 Revontulihallissa.
Muut näytösajat:
16.4.2022 kello 19
19.4.2022 kello 19
20.4.2022 kello 19
21.4.2022 kello 19

Liput alkaen 32/29/20 € + toimitusmaksu (alkaen 1 €), Lippu.fi

Festivaalin sivuille