23.04.2018

Eturivin muusikot estradilla Riihimäen Kesäkonserteissa

Riihimäen Kesäkonserttien 37. festivaalitapahtuma 5.–10.6.2018 kerää Riihimäelle Suomen eturivin huippumuusikoita eri musiikkilajeista ja soitinryhmistä. Monia konserttiviikon esiintyjistä voi kuulla useissa konserteissa ja erilaisissa kokoonpanoissa sekä osin yllättävissäkin rooleissa.

Taiteellisena johtajana ensimmäisen festivaalinsa Riihimäelle koonnut kitaristi Ismo Eskelinen on kutsunut esiintyjiksi taiteilijoita, joita hän itse mieluusti kuuntelee ja toisaalta, joiden kanssa hän on vuosien varrella työskennellyt. Eskelisen oma kansainvälinen ura on vienyt hänet esiintymään eturivin orkestereiden solistiksi kaikkialle maailman merkittävimpiin konserttisaleihin. Kesäkonserteissa hän esiintyy yhtenä Kekkonen-kitarakvartetin jäsenenä (Ismo Eskelinen, Petri Kumela, Otto Tolonen ja Jyrki Myllärinen) sekä oman soittimensa taitajana erilaisissa kokoonpanoissa.

Mestaripianisti Olli Mustonen istuu soittimensa ääreen Riihimäen Kesäkonserttien avajais- ja päätöskonserteissa, tällä kertaa kamarimuusikkona. Tässä roolissa Mustosta on harvemmin kuultavissa. Kansainvälisen uran ja runsaasti kilpailumenestystä saavuttanut sellisti Marko Ylönen esiintyy festivaaliviikon aikana kaikkiaan viidessä eri kokoonpanossa.

Kekkonen-kvartetin ohella Riihimäen kesässä kuullaan toistakin nelikkoa eli kovassa kansainvälisessä nosteessa olevaa Kamus-kvartettia kaikkiaan kolmessa hyvin erilaisessa konsertissa. Jousikvartetin muodostavat viulistit Terhi Paldanius ja Jukka Untamala, alttoviulisti Jussi Tuhkanen ja sellisti Petja Kainulainen. Perjantaisessa konsertissa kuullaan muun muassa Sebastian Fagerlundin jousikvartetto From the ground, mikä kantaesitettiin Amsterdamissa viime vuonna. Säveltäjä on kertomassa teoksestaan ja työstään ennen illan konserttia.

Konserttiviikkoon mahtuu myös muun muassa sopraano Anu Komsin ja urkurin penkillä taituroivan Marzi Nymanin huima musiikillinen vuoropuhelu, tanssija Minna Tervamäen ja kitaristi Ismo Eskelisen saumaton yhteistyö tai vaikkapa päätöskonsertissa Berliinin filharmonikoissa työskentelevä kontrabasisti Esko Laine, joka esiintyy Suomessa hyvin harvoin.

Festivaalin ulkomainen vieras on Japanissa syntynyt, Kanadassa lapsuutensa viettänyt ja hiljattain Berliiniin muuttanut viulisti Karen Gomyo. Hän saapuu Riihimäelle suoraan Chicagosta, missä hän soittaa Chicagon sinfoniaorkesterin solistina Esa-Pekka Salosen johdolla.

Riihimäen Kesäkonsertteja voi hyvällä syyllä kutsua koko kaupungin tapahtumaksi, sillä musiikki soi kaikkiaan 11 eri paikassa kirkosta ja museoista kauppakeskukseen. Alle 18-vuotiailla on vapaa pääsy konsertteihin. Kuuden päivän kamarimusiikkitapahtumaan on sisällytetty 20 tilaisuutta, joista kahdeksan on yleisölle maksuttomia. Konsertteja on tarjolla lapsista seniorikansalaisiin, ja alle 18-vuotiailla on vapaa pääsy kaikkiin festivaalin konsertteihin.

Riihimäen Kesäkonsertit 5.–10.6.2018
www.riihimaenkesakonsertit.fi