06.07.2009

Esa Ruuttunen laulaa Urkuyö ja Aariassa Kari Tikan lauluja 1970-luvulta tähän päivään

Kari Tikan laulut soivat Urkuyö ja Aarian konsertissa 9. heinäkuuta Espoon tuomiokirkossa. Tikan hengellisiä lauluja neljän vuosikymmenen ajalta esittävät baritoni Esa Ruuttunen ja urkuri Markku Hietaharju. Konsertissa kuullaan kantaesityksenä Laulakaa Herralle uusi laulu – Kuusi raamattulaulua.

Kari Tikan ja Esa Ruuttusen kokoaman konserttikokonaisuuden varhaisimmat laulut ovat 1970-luvulta, joihin kuuluu muun muassa Tikan tunnetuin sävellys Armolaulu. Kokonaisuus tuo esiin Tikan koko säveltäjänkaaren, joka heijastelee hänen elämänvaiheitaan.

Kantaesityksenä kuultavat Kuusi raamattulaulua valmistuivat tämän vuoden keväällä tätä konserttia varten. Laulujen tekstit ovat Raamatusta, kuten Tikan hengellisissä lauluissa yleensä. Kantavana teemana Laulakaa Herralle uusi laulu! -sarjan lauluissa on Jumalan suuruus ja ihmisen pienuus sekä kuinka suuri Jumala pitää huolta pienestä ihmisestä. Aloittaessaan säveltämään lauluja Tikalla oli ajatus jostain uudesta, kuten nimikin kertoo. Lopulta hän kuitenkin huomasi, kuinka samanlaisena ihminen ajatuksiltaan pysyy, vaikka vuodet ovat vierineet.

Uusien laulujen ja Armolaulun lisäksi Esa Ruuttunen laulaa muun muassa 1993 sävelletyn Niin kuin on kirjoitettu – Paavalin saarna korinttilaisille -sarjan, jonka Ruuttunen on myös aikoinaan kantaesittänyt.

Kari Tikan laulujen lisäksi konsertissa kuullaan juhlavuottaan viettävän Felix Mendelssohnin ja Olivier Messiaenin urkumusiikkia. Markku Hietaharju soittaa Mendelssohnin Sonaatin B-duuri ja Olivier Messiaenin Je suis! Je suis! (Minä olen!), joka on neljäs osa teoksesta Méditations sur le Mystère de la Sainte Trinité (Mietiskelyjä Pyhän Kolminaisuuden ihmeestä).

Kapellimestari Kari Tikka tunnetaan säveltäjänä erityisesti hengellisistä yksin- ja kuorolauluistaan. Hän on säveltänyt myös oopperoita (mm. Luther), kamarimusiikkia, musiikkia sinfoniaorkesterille sekä kantaatteja ja messuja, muun muassa Kuninkaantien messun, jonka Urkuyö ja Aaria –festivaali tilasi säveltäjältä 20-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi vuonna 2005. Tikka toimii kapellimestarina Suomen Kansallisoopperassa sekä Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellisena johtajana.

Armolaulu -konsertti pidetään torstaina 9.7. Espoon tuomiokirkossa klo 22. Tuntia ennen konserttia alkaa taiteilijatapaaminen Pitäjäntuvassa.

Etusivu