07.05.2014

Erimielisten esitysten Teatterikesä

Tampere muuttuu yhden elokuisen viikon ajaksi, 4.–10.8., paitsi suomalaiseksi myös turkkilaiseksi, hollantilaiseksi, kanadalaiseksi, tanskalaiseksi, virolaiseksi ja ensi kertaa myös slovenialaiseksi näyttämöksi. Festivaalin Pääohjelmistossa on 20 teatteriryhmää, 41 esitystä, elokuva ja klubi-ilta.

Tanskalaisten Kristján Ingimarssonin ja Neander-ryhmän BLAM!:ssa tavallisen harmaa toimisto muuttuu toimintaelokuvien näyttämöksi. Esitys on taiturimainen, äijä-energiaa uhkuva show, joka tuotetaan yhdessä Teatterikesän ja Tampere-talon kanssa.

Festivaalin historian ensimmäinen slovenialainen esitys on maan Kansallisteatterin, SNG Drama Ljubljanan, palkittu tulkinta Stanisłav Witkiewiczin teoksesta The Crazy Locomotive. Läpisävelletty esitys Ponorela lokomotiva on omaperäinen, rohkea ja karnevalistinen. Sen on ohjannut Jernej Lorenci ja säveltänyt Branko Rožman.

Hollanninturkkilainen Sadettin Kirmiziyüz näyttelee sisarestaan kertovassa, käsikirjoittamassaan esityksessä somedaymyprincewill.com. Siinä hän tarkastelee suuria poliittisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä: integraatiota, uskontoja, sukupuolieroja ja naisen asemaa.

Näyttelijälahjakkuus Haley McGee Kanadasta tulkitsee intensiivisen ja tunnustuksellisen tarinan Mission Birdistä, outolinnusta, jolla on liuta selvittämättömiä kysymyksiä taakkanaan. Alle kolmekymmentävuotias McGee on tällä hetkellä kotimaassaan yksi kysytyimmistä teatterintekijöistä, jonka esitys Oh My Irma on saanut useita palkintoja.

Case Viro

Teatterikesän Case Viro tarjoaa neljä esimerkkiä virolaisesta nykyteatterista. Mukana ovat Teater NO99:n Suur õgimine (The Big Feast), R.A.A.A.M.:n Tühermaa (Wasteland), Cabaret Rhizomen Mutantants (Mutantdance) ja suomalais-virolaisena yhteistyönä syntynyt Köök, Keittiö.

Osana Case Viroa Teater NO99 & Allfilm esittävät dokumenttielokuvan Kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha (Ash and Money), joka kertoo Viron suurimmasta sosiaalisesta kokeilusta: tarinan valepuoluekokouksesta ja Tallinnan poliittisen teatterin keväästä 2010.

Klubin lavalle nousee arvostettu ja palkittu laulaja-lauluntekijä Vaiko Eplik bändinsä Eliitin kanssa perjantaina 8.8.

Case Viro tuotetaan yhteistyössä Viron Suurlähetystön ja Eesti Instituutin kanssa.

Kotimaisissa esityksissä korostuu oma ääni, ajattelu ja teko

”Kotimainen ohjelmisto koostuu eri tavalla ajattelevien, keskenään eri mieltä olevien esitysten pyrkimyksestä hahmottaa meitä ja maailmaa”, linjaa Teatterikesän taiteellinen johtoryhmä Kaarina Hazard, Mikko Kanninen ja Mikko Roiha. ”Valikoimme ohjelmistoon esityksiä, joissa kaikissa korostuu oma ääni, ajattelu ja teko. Usean kohdalla myös oma kirjoittaminen.”

Suomen Kansallisteatteri ja dramaturgi-ohjaaja Minna Leino ovat tarttuneet Eugène Ionescon moderniin klassikkoon Kuningas kuolee, joka on hilpeä ja hirvittävä oppitunti elämään takertumisesta.

Ryhmäteatteri tuo festivaalille naisenergiaa: Kati Kaartinen on kirjoittanut ja Johanna Freundlich ohjannut teoksen Nätti tyttö, vähän pehmee, tarinan naisista kolmessa sukupolvessa.

Ensiohjauksenaan Joensuun Kaupunginteatteriin uusi johtaja Vihtori Rämä on tarttunut Mikko-Pekka Heikkisen romaaniin Terveiset Kutturasta. Saman nimisen esityksen avainsanoja ovat mm. aluepolitiikka, kuntauudistus, kestävyysvaje, maahanmuutto, ympäristö ja syrjäseudut. Teatteri itse luonnehtii esitystä puberteettiseksi, alatyyliseksi kiukunpurkaukseksi.

Jussi Parviaisen 1984 kantaesitetyn näytelmän Jumalan rakastaja on Kokkolan Kaupunginteatteriin sovittanut Jussi Moila nimellä Jumalan rakastaja 2013. Tämän päivän nuorista miehistä kertova esitys on vahva näyte teatterin osaamisesta ja tärkeään aiheeseen tarttumisesta.

Terrence McNallyn rakkaustarina Frankie ja Johnny on saanut Teatteri Jurkassa eheän tulkinnan. Ohjaaja Liisa Mustosen sekä näyttelijöiden Elina Hietalan ja Tommi Erosen käsittelyssä parisuhteen kipupisteet, lämpö ja leikki rakentuvat eheäksi kokonaisuudeksi.

Leea Klemola on ohjannut Tanssiteatteri Minimille Miko Kivisen Miehen kuoleman, groteskin farssin, laulua ja tanssia yhdistelevän kabareen, jonka teemana on luoda uusi ihminen ­– miehen kustannuksella.

Zodiak – Uuden tanssin keskus tuo Teatterikesään kaksi esitystä: Sonya Lindforsin Noir?:n ja Katariina Nummisen Zoon. Noir? on hip-hop -asenteella tehty tanssiteos, jonka kaikilla esiintyjillä on afrikkalaisia juuria ja jossa käsitellään afrosuomalaisten kipupisteitä. Nykyteatterin ja tanssin välimaastoon sijoittuva Zoo puolestaan vie katsojat nimensä mukaisesti eläintarhaan ja kysyy: mitkä asiat erottavat ihmisen eläimestä?

Lauri Maijala on kirjoittanut ja ohjannut Viirukselle näytelmän Där vi en gång flått, kuvauksen Suomen tulevaisuudesta talousjärjestelmän romahtamisen jälkeen.

KokoTeatteri ja Pop Slut -työryhmä käsittelevät populaarikulttuurin, eritoten musiikkivideoiden naiskuvastoa Sara Mellerin esikoisohjauksessa Pop Slut. Musiikillisen show’n lähdemateriaalina ovat artistihaastattelut, musiikkivideot ja sanoitukset.

Klovneriateatterin suomalainen uranuurtaja RedNoseClub on tarttunut Kari Hotakaisen Finlandia-palkittuun Juoksuhaudantie-romaaniin. Näyttelijät Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen esittävät romaanin kaikki henkilöt ja juonenkäänteet kahdessa tunnissa.

Uusi lasten- ja nuortenteatteriryhmä Lilla Villan on tehnyt onnistuneen avauksen. Paula Salmisen Erkat ja tavikset -näytelmä on vahva kuvaus tämän päivän koulun arjesta, erilaisuudesta ja mielikuvituksen voimasta.

Teatterikesä järjestetään 46. kerran 4.–10.8.2014.

www.teatterikesa.fi