25.03.2009

Erik Söderblom Helsingin juhlaviikkojen johtajaksi

Helsinki-viikon säätiön hallitus on nimittänyt teatteriohjaaja Erik Söderblomin (s. 1958) Juhlaviikkojen toiminnanjohtajaksi 1.5.2009 alkaen. Söderblom ottaa vastuun festivaalin taiteellisesta suunnittelusta ja organisaation johtamisesta.

Söderblom siirtyy Juhlaviikoille Teatterikorkeakoulusta, missä hän on hoitanut vararehtorin tehtävää vuodesta 2005 ja toiminut ruotsinkielisen laitoksen näyttelijäntyön professorina vuodesta 2001 lähtien. Samaan aikaan hän on tehnyt teatteri- ja oopperaohjauksia Suomessa ja ulkomailla.

– Erik Söderblomilla on erittäin hyvät edellytykset jatkaa ja uudistaa Juhlaviikkojen toimintaa. Teatteriohjaajan ja hallintokokemuksen lisäksi hänellä on vahva musiikkikoulutus. Festivaali on lunastanut paikkansa suomalaisen festivaalikentän kärjessä. Söderblom saa aloittaa kautensa tukevalta taiteelliselta ja taloudelliselta pohjalta, toteaa säätiön hallituksen puheenjohtaja Kirsi Piha.

– Juhlaviikot on yksi merkittävimpiä Itämeren alueen taidefestivaaleja ja sillä on osaava organisaatio. Olen iloinen voidessani tuoda oman näkemykseni tapahtuman kehittämiseen. Kuluvan vuoden ohjelma on jo suunniteltu ja tähtäimeni on vuodessa 2010 ja siitä eteenpäin, sanoo Erik Söderblom.

Erik Söderblom

Erik Söderblom opiskeli aluksi sellon- ja pianonsoittoa koti- ja ulkomailla. Hän opiskeli musiikkiteatteria Münchenissa, mutta siirtyi sitten Teatterikorkeakouluun, josta valmistui ohjaajaksi vuonna 1987. Söderblom vaikutti joitakin vuosia kapellimestarina toimien mm. Helsingin Kamarijouset -orkesterin taiteellisena johtajana, mutta keskittyi pian teatteriin.

Söderblom oli Turun kaupunginteatterissa ohjaajana vuosina 1989–91, minkä jälkeen siirtyi Helsinkiin kehittämään vastikään perustetun Q-teatterin toimintaa. Hänen ohjaamansa Shakespearen Hamlet ja Loppiaisaatto, Dostojevskin Kellari, Tolstoin Sota ja rauha ovat esimerkkejä esityksistä, jotka osaltaan loivat Q-teatterille aseman yhtenä Suomen merkittävimmistä teattereista. Söderblom toimi Q-teatterin hallituksen puheenjohtajana vuosina 1996–2002.

Q-teatterin piirissä syntyi myös Söderblomin aloitteesta Itämeren alueen vapaiden teattereiden verkosto Baltic Circle ja verkoston yhteydessä toimiva festivaali.

Söderblom on kantaesittänyt useita suomalaisia oopperoita ja musiikkiteatteriteoksia. Näistä mainittakoon Suomen Kansallisoopperaan toteutetut Tapio Tuomelan ja Paavo Haavikon Äidit ja tyttäret, Lars Karlssonin ja Lars Huldenin Rödhamn, Mikko Heiniön ja Juha Siltasen Käärmeen hetki sekä Veli-Matti Puumalan Anna Liisa. Turkuun hän on ohjannut mm. Verdin Trubaduurin sekä Wagnerin Lentävän hollantilaisen suurtuotannon. Porissa on esitetty hänen menestyksekkäät ohjauksensa Mozartin oopperoista Ryöstö Seraljista ja Figaron häät.

Söderblom on vaikuttanut myös pedagogina. Hän toimi Turun Ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjan taiteellisena johtajana vuosina 1997–2001. Vuodesta 2001 hän on työskennellyt Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisen laitoksen näyttelijätyön professorina. Osana opetustyötään Teatterikorkeakoulussa hän on ohjannut näyttämölle mm. laajan valikoiman Ingmar Bergmanin elokuvakäsikirjoitusten näyttämöversioita ja huomiota herättäneen tulkinnan Dostojevskin romaanista Rikos ja rangaistus. Syksystä 2005 hän on toiminut professuurinsa ohella myös Teatterikorkeakoulun vararehtorina.

Lisätiedot
Kirsi Piha, puh. 050 560 1755
Erik Söderblom, puh. 0400 792 016

Helsinki Festival