13.01.2014

Ensi kesänä Kajaanin Runoviikolla lauletaan

Kajaanin Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto julkisti tapahtuman ennakko-ohjelman tänään Kajaanissa. Ennakko-ohjelmassa on mukana noin kolmasosa ensi kesän ohjelmistosta. Se paljastaa meille useita tulevan Runoviikon kohokohtia ja varmistaa perinteisten yleisönsuosikkien mukanaolon.

Tänä vuonna Kajaanin Runoviikolla näkyy erityisesti laulurunouden vahva asema Suomessa. Tämä kumpuaa luontevasti Suven runoilijan valinnasta. Aulikki Oksanen on Suomen rakastetuimpia runoilijoita. Hänen laulurunonsa soivat samalla ajattomalla universaalilla nuotilla kuin kansanrunous. Hänen tärkein aiheensa on rakkaus, mitä hän onnistuu käsittelemään tavalla, joka on niin vilpitön, että edes aika ei ole sitä onnistunut syövyttämään.

Runoviikolla Oksasen tuotantoa esitetään muun muassa Kaj Chydeniuksen säveltäminä klassikoina. Uudemmat runot ovat tulleet tunnetuiksi Vuokko Hovatan esittäminä ja myös hän esiintyy tapahtumassa. Reimaluoto valmistaa Oksasen runoista monologiesityksen, joka saa ensi-iltansa tapahtumassa.

Nuorempaa laulurunoutta edustaa kansainvälistäkin mainetta saavuttanut jouhikonsoittaja ja lauluntekijä Pekko Käppi. Oman lisänsä tuo myös off-ohjelmisto ja Rauniokaupunki ry:n järjestämät Runoviikon rock-klubit, joissa tulevana kesänä esiintyy muun muassa kovan kulttimaineen suomenkielisillä sanoituksillaan saavuttanut Ukkosmaine.

Muusta ohjelmistosta kiinnostusta herättävät varmasti Erkki Saarelan esittämä Emmi Jurkka sekä Juhani Niemelän monologi, jossa hän lausuu muun muassa Lauri Viidan ja Esko Valtaojan tekstejä.

Tänä vuonna valitaan myös vuoden nuori lausuja. Veikko Sinisalo -kilpailun esikarsinta järjestetään 22.-23.3. Hämeenlinnassa. Loppukilpailu on Runoviikon viimeisenä päivänä sunnuntaina 6.7.2014.

Kajaanin Runoviikko on mukana Matkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa 16. – 19.1. osastolla 69m91. Taisto Reimaluoto on tavattavissa osastolla torstaina klo 16-17 ja lauantaina klo 14-15.

Kajaanin Runoviikko järjestetään 2.-6.7.2014.

Ennakko-ohjelma kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta: www.runoviikko.fi