14.12.2017

Ensi kesän Rauma Festivo ylistää yhteispeliä

Kapellimestari, viulisti Jan Söderblom suunnittelee 35. Rauma Festivon. Polttopisteessä ei ole soitettava ohjelmisto, vaan toiminta, yhdessä tekeminen ja yhteistyö. Söderblomin vuonna 2014 organisoima massiivinen ”We Agree to Disagree” -konsertti Helsingin Musiikkitalossa purki poliittisia jännitteitä yhdessä soittamalla. Elävän musiikin äärelle kokoontuminen avaa vastaanottamaan, kokemaan ja kohtaamaan muutakin kuin musiikkia. Yksi merkittävistä yhteistyötahoista on Lönnströmin taidemuseo.

– Ihmiset alleviivaavat helposti nykyään sitä, mikä ei ole yhteistä. Me tutkimme nyt sitä, mikä on yhteistä, tiivistää Söderblom ensi kesän festivaalin ytimen.

Kamarimusiikkifestivaali on luonteva yhteispelin foorumi. Musiikin esittäminen on yksilöiden visioiden yhdistämistä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Tavoitteena on yhdessä musisoinnin, keskustelun ja pohdinnan avulla tuoda näkyväksi, miten olemme kaikki samassa veneessä ja mitä siitä seuraa.

– Festivaalit ovat nykyään usein aika tiukassa ruodussa: kaikki on suunniteltu valmiiksi. Tulevassa Festivossa haetaan nyt sitä, että tullaan yhteen ja tehdään yhdessä, joka on festivaalien alkuperäinen tarkoitus, kuvailee Söderblom.

 

Konserteissa vuoropuheluun pääsevät ihmisten lisäksi musiikin lajit. Tukholman Kuninkaallisen Filharmonisen orkesterin soolosellisti Johannes Rostamo saadaan Rauma Festivoon ensimmäistä kertaa. Kamarimusiikkifestivaalilla kokonaan uutta musiikinlajia edustaa laulaja-lauluntekijä Ninni Poijärvi. Yleisö pääsee juhlimaan Kamus-jousikvartetin (Terhi Paldanius, Jukka Untamala, Jussi Tuhkanen ja Petja Kainulainen) jälleennäkemistä. Tutkija Minna Säävälä haastaa niin taiteilijat kuin yleisönkin pohtimaan muukalaisuutta ja meikäläisyyttä: vieraanvaraisuuden ja torjunnan, vihan ja auttamisen halun synnyn syihin pureudutaan niin historiallisesti, biologisesti kuin poliittisesti.

 

Rauma Festivon osana koetaan kantaesitys Lönnströmin taidemuseon ja kuvataiteilija Jani Ruscican yhteistyöprojektista. Ruscican teos Flatlands koostuu eri kuvalähteisiin perustuen toteutetuista kolmesta soittimesta. Ruscican luomat soittimet ja muusikoiden esitykset ja tulkinnat kommentoivat soittimien kuvalähteisiin liittyviä poliittisia, kulttuurisia ja materiaalisia latauksia, mm. yksilön ilmaisuvapauden rajoittamista. Soitinten rakentamisessa mukana ovat raumalainen puuseppä Antti Salminen, tšekkiläinen puuseppä Jan Kolar ja soitinrakentaja Matti Kähönen.

 

Rauma Festivon taitelijat ja ohjelma kokonaisuudessaan julkaistaan maaliskuussa 2018.

 

Rauma Festivo 7.-11.8.2018, www.raumafestivo.fi