29.03.2012

Ensi kertaa Kuhmon Kamarimusiikissa? Kokeile näitä!

Kuhmon Kamarimusiikki kokosi toistamisen suosituslistan ensimmäistä kertaa kamarimusiikkijuhlilla vieraileville. Koko kahden viikon festivaaliajan kattava 21 konsertin lista sisältää tilaisuuksia, jotka tarjoavat läpileikkauksen koko kesän festivaalista.

Ehdotukset alkavat eri maailman uskontoja esittelevästä ensimmäisen festivaalipäivän konsertista ja päättyvät juhlan viimeiseen konserttiin Haydnin oratorioon Luominen, jossa Kuhmo-talon Lentua-salin lavalla on yli 70 taiteilijaa. Välille mahtuvat niin lasten runot yhdistettynä kitaramusiikkiin kuin Astor Piazzollan huikea ooppera Maria de Buenos Aires.

Ensikertalaisten lista on tehty helpottamaan valitsemisen vaikeutta, sillä Kuhmon Kamarimusiikki tarjoaa tänä vuonna 71 tilaisuutta kahden viikon aikana. Kuhmon konserttien ohjelmat ovat perinteisesti yllätyksellisiä ja sisältävät niin tuttuja teoksia kuin uusia löytöjäkin.

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään tänä vuonna 15.−28. heinäkuuta.

Suosituslista ensimmäistä kertaa Kuhmossa vieraileville:

Konsertti nro 1
Missä muualla kuin Kuhmossa voisi samassa konsertissa kuulla niin ortodoksista kirkkomusiikkia kuin dervissimusiikkia? Uskonto on taiteen tärkeimpiä aiheita ja tässä konsertissa aiheesta saadaan monipuolinen kuva.

Konsertti nro 4
Ooppera oli tärkeä virikkeenantaja Chopinille, joka teki pianolla sen mitä Bellini ihmisäänellä, ihastuttavasti soljuvaa bel cantoa.

Konsertti nro 6
Bachia pitää kuulla vähintään kerran festivaalilla, ja silloin sopii vaikkapa tämä konsertti. Mukana on harvemmin kuultua musiikkia, mutta myös aina tehoaava h-molli sarja tuttuine teemoineen.

Konsertti nro 9
Mikä voisi soida hienommin kuin jousikvartetti? Tietenkin kaksi jousikvartettia samanaikaisesti. Mendelssohn yhdisti kahden kvartetin voimat jousioktetossaan ja sai aikaiseksi nuoruuden energiaa sykkivän mestariteoksen.

Konsertti nro 11
Mozart ja Sibelius ovat maineikkaimmat vapaamuurarimusiikin säveltäjät. Nuoren Sibeliuksen Finlandiassa ei tosin vapaamuurariyhteyksiä ole, mutta Mozartin Taikahuilu sisältää sitäkin enemmän salattuja viittauksia rituaaleihin.

Konsertti nro 16
Eric Ericson -kuoroa kannattaa kuulla aina kun mahdollista, sillä hienostuneempaa ja puhtaampaa kuorolaulua ei voi kuvitellakaan. Neitsyt Maria on yksi kirkkomusiikin keskeisiä aiheita, ja tässä kuullaan Maria-kuva kolmelta eri säveltäjältä.

Konsertti nro 25
Musiikilla voidaan kuvata vaikka kuutamomaisemaa. Tosin Beethoven ei itse nimennyt teostaan Kuutamosonaatiksi, mutta alkuosan tunnelmaa nimi kuvaa hyvin.

Konsertti nro 28
Kaikki tuntevat Mozartin, mutta kuka muistaa Salierin? Aiheetta unohdettu taitava Salieri oli aikanaan Mozartia kuuluisampi.

Konsertti nro 35
Kuhmoa varten kirjoitettuja runoja lapsille, niitä kelpaa aikuistenkin kuunnella, samoin kuin Mesircan kitarasooloja.

Konsertti nro 37
Tšaikovski muistelee tässä konsertissa Haapsalua ja Firenzeä, Janáček taas elämäänsä.

Konsertti nro 40
Mitä olisi musiikki ilman keijuja ja muita satuolentoja! Niitä tavataan tässä konsertissa, ja runo Keijujen kuningas kuullaan peräti kolmen säveltäjän näkemyksenä.

Konsertti nro 46
Mozartin pienen yösoiton tuntevat kaikki, mutta miltä se mahtanee kuulostaa energisen Meta4-kvartetin soittamana.

Konsertti nro 48
Koko konsertti valssin tahdissa! Miten monella tavalla säveltäjät ovatkaan käsitelleet suosikkitanssia.

Konsertti nro 50
Bachia ja Bachiin liittyvää musiikkia ja sokerina pohjalla ihana Bachianas brasileiras sopraanolle ja kahdeksalle sellolle!

Konsertti nro 51
Soile Isokoski. Tarvitseeko tästä konsertista sanoa muuta?

Konsertti nro 55
Prokofjev, Bartók, Šostakovitš – 1900-luvun puhuttelevinta kamarimusiikkia.

Konsertti nro 56
Piazzollaa, tangoa, argentiinalaista tunteen paloa. Tätä kuumempaa tunnelmaa ei oopperassa voi kokea.

Konsertti nro 57
Schubertin Forellikvintetto on jokakesäinen suosikki, nyt kuullaan myös sen perustana oleva laulu.

Konsertti nro 65
Rohkeille ja kokeilunhaluisille. Lähes kaikki kappaleet kuullaan ensi kertaa Suomessa.

Konsertti nro 67
Hienoa urkumusiikkia ihastuttavassa pienessä Lentiiran kirkossa.

Konsertti nro 70
Kamarimusiikkijuhlilla kuullaan harvoin näin suuria teoksia. Oratoriossa esiintyy näyttävä joukko festivaalin laulajia, instrumentalisteja sekä Tapiolan Kamarikuoro.

http://www.kuhmofestival.fi