18.08.2009

Ennätysvuosi Turun musiikkijuhlilla

Turun musiikkijuhlien 50-vuotisjuhla on vietetty perusteellisesti edellisen viikon aikana. Festivaali oli samalla pitkäaikaisen taiteellisen johtajan Martti Rousin seitsemästoista ja viimeinen.

Suurimman suosion saavuttivat Mariisnki-teatterin konsertit Valeri Gergijevin johdolla. Seisaaltaan annetut suosionosoitukset ja lukuiset ylimääräiset numerot toivat festivaalin keskivaiheilla suurenmoisen nosteen ja innostuksen musiikkiin tulevan kulttuuripääkaupungin yleisössä.

Pienet ja suuret tapahtumat elivät voimakkaasti rinta rinnan, ja Iltapäivän Bach –sarja pienimuotoisilla konserteilla Turun tuomiokirkossa osoitti jälleen elinvoimaisuutensa. Myös Turun filharmonisen orkesterin avajaiskonsertti Pietari Inkisen johdolla ja Helsingin kaupunginorkesterin konsertti Okko Kamun johdolla olivat suosittuja yleisön keskuudessa.

Festivaalin kunniavieraana olivat säveltäjä ja pianisti Rodion Shtshedrin ja balettitanssija Maija Plisetskaja. Pariskunta oli mukana mm. Olli Mustosen ja Rodion Shtshedrinin sävellyskonsertissa jossa molemmat herrat myös soittivat, sekä molempien Mariinski-teatterin konserteissa jossa Shtshedrinin musiikkia esitettiin haltioituneelle yleisölle.

Turun musiikkijuhlat teki kaikkien aikojien ennätyslipunmyynnin näiden juhlien aikana. Myynti oli noin 40% korkeampi kuin tavanomaisena musiikkijuhlavuonna. Juhlavuoden kunnianhimoinen ohjelmasuunnittelu vaatikin festivaalilta aikaisempaan verrattuna korkeammin asetettuja tulotavoitteita jotka saavutettiin onnistuneen lipunmyynnin myötä.

Kuulijoita oli yhteensä lähes 13 000 henkilöä ja näistä maksullisia kaiken kaikkiaan 7 380. Lukuisat suositut ilmaistapahtumat mm. taiteiden yössä ja Tuomiokirkossa toivat musiikkijuhlille suuren ja innostuneen yleisön.

Ensi vuonna Turun musiikkijuhlia luotsaa uusi taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu. Lehtipuu vastaa kauden 2010-2013 taiteellisesta suunnittelusta.

http://www.tmj.fi