11.02.2014

Enää muutama yö Kokkolan Talviharmonikkaan

Kohta se alkaa, Kokkolan XVI Talviharmonikka! Kahdeksan päivän mahtava talvinen juhlaputki tapahtumia  tulvillaan.Yksi Kokkolan Talviharmonikan kulmakivistä on tapahtuman monipuolisuus. Taiteellinen johtaja Raimo Vertainen pitää tiukasti kiinni siitä, että viikon ohjelma huomioi kattavasti harmonikkamusiikin eri tyylilajit ja kaikenikäiset harmonikkamusiikin ystävät. Valtaosa viikon tapahtumista on avointa kaikelle kansalle.

–       Viemme harmonikkamusiikkia kirkkoon, kouluihin, vanhusten palvelutaloihin, keskelle kaupunkia,kauppakeskuksiin, naapurikaupunkiin ja Kokkolan eri puolille. Yksi Kokkolan Talviharmonikan suurimmista tavoitteista on tuoda musiikki ihmisten keskelle, kaikkien

Upea avaus

Kokkolan XVI Talviharmonikan aloittaa perhemessu, Talviharmonikan juhlajumalanpalvelus Kokkolan kirkossa. Jumalanpalveluksessa osan virsistä säestää Keski-Pohjanmaan konservatorion Junioriharmonikat. Aivan erityisen juhlavan tilaisuudesta tekee se, että jumalanpalveluksessa paikalla on myös virret harmonikalle sovittanut ruotsalainen harmonikkaguru Lars Holm. Holm oli Unto Jutilan hyvä ystävä ja Toholammin harmonikkaviikon vakituinen vieras 17 vuoden ajan. Nyt Holm saapuu Keski-Pohjanmaalle lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen ja on paikalla myös Junioriharmonikkojen kirkkoharjoituksissa lauantaina 15. helmikuuta klo 11.

Tärkein syy Holmin Kokkolan-vierailulle on Unto Jutilan 70-vuotismuistokonsertti. Holm soittaa Muistojen polku -konsertissa Mika Huusarin kanssa Toholammin kesäyössä Richard Gallianon kanssa säveltämänsä To Unto -kappaleen. Muistojen polku tiistaina 18. helmikuuta Konservatoriolla klo 19. Maanantaina 17.2. Kokkolan kaupunginkirjastossa avataan Unto Jutilan muistonäyttely.

Nuorilta ja nuorille

Juhlavan alun jälkeen maanantai-ilta on täynnä nuorta voimaa. Keski-Pohjanmaan konservatorion harmonikkaoppilaiden vieraaksi saapuu kollegoita Pietarsaaresta, Alajärveltä ja Raahesta. Nuorten virtuoosien irrottelu on iloinen kohtaaminen, jossa nuoret soittajat näyttävät taitonsa ja antavat palkeitten raikua. Yhdessä, erikseen, yksin, porukalla, kaikilla tavoilla. Soiton riemu vie menessään. Nuorten virtuoosien irrottelu maanantaina 17.2. Konservatoriolla klo 19. Vapaa pääsy.

Maanantain konsertissa soittajat ovat nuoria, tiistaina ja keskiviikkona yleisö on hyvin nuorta. Loiskis- orkesterin koululaiskonsertti ”Eläimellistä menoa” riemastuttaa tiistaina Hollihaan liikuntahallissa ja Lohtajan yläkoulun salissa, keskiviikkona bileet jatkuvat Kälviän Vapaa-aikatalon liikuntasalissa. Pehmoeläimet ovat tervetulleita mukaan juhliin. Eläimellistä menoa: ti 18.2. Hollihaan liikuntahalli klo 9, Lohtajan yläkoulun salissa klo 12 ja ke 19.2. Kälviän Vapaa-aikatalon liikuntasalissa klo 9.

Iloa kaikelle kansalle

Talviharmonikkaviikon aikana tapahtumia on runsaasti eri puolilla Kokkolaa. Ohjelmaa suunniteltaessa on pidetty kiinni myös siitä, että musiikki menee ihmisten tykö – ei vain toisinpäin.

Matti Lepänhaara saapuu Kokkolan Talviharmonikkaan jo viidettä kertaa ja kiertää soittamassa Säveliä senioreille vanhusten palvelutaloissa eri puolilla Kokkolaa torstaina ja perjantaina. Lauantaina Lepänhaara on mukana Kallentori laulaa, tanssii ja soi. Ostoskeskuksessa vuosittain järjestettävä tapahtuma on osoittautunut niin suosituksi, että tällä kertaa tapahtuma on tunnin aiempaa pitempi. Kaikki mukaan Kallentorille lauantaina klo 10–13!

Lauantaina on monta muutakin mielenkiintoista tapahtumaa, joihin voi osallistua vaikka kesken kaiken kauppareissun. Talvikaraokea lauletaan Rosson kulmalla (klo 16–19) ja Kokkolan Matkaoppaat johdattelevat kiinnostuneet kävelykierrokselle talviseen Neristaniin1800-luvun tunnelmissa. Opastettu kierros (vapaa pääsy) lähtee Mannerheiminaukiolta klo 17 ja päättyy glögi- & piparihetkeen Laivurintalon pihapiirissä.

Kaksi komeaajulkistusta:

Junioriharmonikkojen ohjelmistoa ja ”Koiramaisia kuvia harmonikalle”

Kokkolan XVI Talviharmonikkaviikon iloiseen alkuun istuu mainiosti kaksi reipasta julkistusta, jotka tuovat riemua nuorten soittajien harjoitteluun. Tuttuja biisejä harmonikalle sovitettuna Kokkolan junioriharmonikkojen vetäjä, harmonikansoitonopettaja ja Kokkolan Talviharmonikan taiteellinen johtaja Raimo Vertainen on koonnut ja sovittanut nuorille soittajille sopivaksi joukon tunnettuja, mukaansatempaavia kappaleita Junioriharmonikkojen ohjelmistoa -vihkoseen. Vihkossa on hyvin kansainvälinen ote: kappaleet ovat pääosin maailmankuuluja ja tekstit ovat neljällä kielellä. Suomi, ruotsi, englanti ja saksa.

Iloinen italialaissävelmä Tiritomba, Queenin kuuluisa ”We will rock You”, dalmatialaisia vainoava Cruella de Wil, Alexander Rybakin euroviisuvoittokappale Fairtytale, kaikille tuttu kansanlaulu Kotimaani ompi suomi, Andrew Lloyd Webberin Phantom of the opera ja Abban Mamma Mia vauhdittavat nuoret harmonikkavirtuoosit sfääreihin, joka nostattaa meiningin uusiin ulottuvuuksiin ja saa yleisön hyräilemään ja hymisemään tuttuja sävelmiä – ensimmäistä kertaa harmonikan tahtiin.

Koiramaista tunnelmaa

Säveltäjä Heikki Jokiahon kirja ”Koiramaisia kuvia harmonikalle” vie nuoret soittajat tutustumaan Jokiahon  kennelin koirien elämään ja touhuihin. AMS-Productionin julkaisema teos sisältää kahdeksan hyvin erityylistä ja kappaletta, joista jokainen on nimetty esikuvansa mukaan.  Esimerkkeinä mainittakoon Sake, koirien kuningas, Arvo metsästysretkellä ja Takon blues. Kaikki erilaisia – yhtä koiramaisia – tunnelmia.

Junioriharmonikkojen ohjelmistoa -vihkosta on saatavana Harmonikkainstituutista, Kokkolan Talviharmonikka –festivaalilta sekä Raimo Vertaiselta.

Koiramaisia kuvia harmonikalle -nuottikirjaa on saatavilla mm. AMS-Produktionilta Jokioisista, Ikaalisten Harmonikkainstituutista, Kokkolan Talviharmonikka -festivaalilta sekä tekijältä itseltään.

Kokkolan Talviharmonikka järjestetään 16.-23.2.2014.

Tarkat tiedot koko viikon ohjelmasta www.talviharmonikka.com