16.07.2014

Eikka-karhu, Tiina Mäki-Petäjä ja Maksetut Viulut aloittavat Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat

Lohtajan XXXVI Kirkkomusiikkijuhlat aloitetaan keskiviikkona 30.7. museonmäellä, pappilassa ja Jukkolanmäen Navetanvintillä yhteisöllisissä, perhekeskeisissä tunnelmissa. Museonmäellä nähdään lastennäytelmä Eikka-karhun syksyinen seikkailu, pappilassa avataan Tiina Mäki-Petäjän taidenäyttely ja iltaa vietetään rytmitetyn yhteislaulun merkeissä Jukkolanmäellä.

Kokkolalaisen teatteriryhmä Tikkunekun näytelmä Eikka-karhusta on hurmannut katsojat jo Ullavassa, Kokkolassa ja Kälviällä ja pian myös Lohtajalla. Näytelmän on ohjannut ja Karoliina Blackburnin sadusta Hyvää hyvää yötä dramatisoinut Sanna-Kaisa Karvonen. Keskipohjanmaan arvostelussaan 5.7.2014 on Tiina Ruotsala luonnehtinut näytelmän karhun ja linnun ystävyyttä aidoksi ja lämpimäksi sekä karhun tapaamia eläinjoukkoja aivan mainioiksi.

Taiteilija Tiina Mäki-Petäjän taidenäyttely Valoa kohti on koottu Lohtajan vastaremontoituun pappilaan ja se on avoinna Ruustinnan kahvipöydän yhteydessä 30.7.- 3.8. sekä 9.8. Kuten lastennäytelmä, myös näyttely järjestetään yhteistyössä Kokkolan kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa. Näyttelyn ja samalla Kirkkomusiikkijuhlien avajaisissa keskiviikkona klo 17.30 mukana on taiteilijan lisäksi Kirkkomusiikkijuhlien taiteellinen johtaja Juhani Lamminmäki, kaupungin edustaja Anne Jokela sekä musiikkia Maksetut Viulut –yhtyeen esittämänä.

Tiina Mäki-Petäjän näyttelyssä on yhteensä 23 teosta, enimmäkseen akvarelleja, mutta myös grafiikkaa. Pappilan salissa esillä olevien taulujen aiheet ovat uskonnollisia, esimerkiksi Jeesus siunaa lapsia, Jeesus ja Maria, enkelikuoro sekä kirkkomusiikin suojeluspyhimys. Joukossa on myös erilaisia meri- ja vesiaiheita sekä muutama asetelma. Taiteilija on luonnehtinut, että maalauksissa mennään jollain tapaa valoa kohti, joko konkreettisesti tai henkisesti ja hengellisestikin: ihminen pyrkii valoa kohti.

Pappilasta siirrytään kahville Jukkolanmäen Navetanvintille, joka luo maanläheiset ja herttaiset puitteet koko perheen yhteislaulutilaisuudelle klo 19. Hengellisiä klassikoita omin sovituksin soittava Maksetut Viulut -yhtye vetää tilaisuuden, jossa lauletaan virsiä ja Siionin kanteleen lauluja. Yhdessä lauletaan mm. vanha lastenlaulu Onpa taivaassa tallella sekä suosittu Päivä vain ja hetki kerrallansa, ja yhtye esittää lisäksi mm. jazzvalssina Herraa hyvää kiittäkää sekä riemukkaan negrospirituaalin Swing low.

Groove folkiksi tyylinsä määrittelevä, kuusihenkinen Maksetut Viulut syntyi Kokkolassa hieman yli kaksi vuotta sitten, ja se koostuu pääasiassa nuorista musiikin ammattilaisista. Laulusolisteina toimivat yhtyeen viulistit Henna-Maria Harju ja Elina Grekula sekä kitaristit Ossi Mäki-Reini ja Samuel Lindell. Perkussionistina on Sirpa Luoma ja harmonia soittaa Neea Harju. Yhtye on keikkaillut perustamisestaan lähtien aktiivisesti eri puolilla Suomea.

30.7. – 3.8. järjestettävän festivaalin koko ohjelma löytyy osoitteesta www.kirkkomusiikkijuhlat.fi.