09.06.2020

Ei suvea ilman soittoa – Avantin Pikku-Suvisoitto Porvoossa 25. kesäkuuta

Avantin vuodelle 2021 siirretyn Suvisoitto-festivaalin tilalla kuullaan tänä vuonna yhden päivän mittainen minifestivaali torstaina 25. kesäkuuta 2020. Päivään mahtuu useita kamarimusiikki- ja soolokonsertteja sekä huipennuksena Taidetehtaalla päätöskonsertti FOG, jonka saapuu johtamaan Avantin perustajiin kuuluva kapellimestari Esa-Pekka Salonen.

Idea kaupungin valtaavasta musiikkitapahtumasta on poimittu ensimmäisestä Suvisoitosta vuodelta 1986. Avantin solistit ja soitinyhtyeet esiintyvät päivän aikana niin Vanhan Porvoon kahviloissa kuin lähiöiden pihoilla, puutarhoissa ja aukioilla. Ohjelmisto ulottuu barokista nykymusiikin kautta jazziin ja tangoihin. Kokoonpanot vaihtelevat sooloharpusta puhallinoktettiin sekä Brassa på -vaskiyhtyeeseen, joka kiertää pitkin poikin kaupunkia. Fanfaari kajahtaa Taidetehtaan katolta juuri ennen illan konserttia.

Konsertteihin voi osallistua myös videoiden ja radion välityksellä: iltakonsertti näytetään suorana lähetyksenä Porvoon Taidetehtaalta Avantin YouTube-kanavalla ja Porvoo Livessä. Yle radioi konsertin suorana ja konsertti on myöhemmin kuultavissa Yle Areenassa. Taltioinnit päivän muista konserteista julkaistaan tapahtuman jälkeen Avantin YouTube-kanavalla, ja päivän tunnelmia jaetaan myös Avantin sosiaalisen median kanavissa.

Yleisön ja esiintyjien turvallisuuden varmistamiseksi sisätiloissa järjestettävien konserttien yleisömäärä on rajattu 1–25 henkilöön konsertista riippuen. Konserttiyleisöksi paikan päälle voi päästä osallistumalla maksuttomaan arvontaan Avantin nettisivuilla www.avantimusic.fi maanantaihin 15.6. mennessä. Lipun voittaneille ilmoitetaan juhannusviikolla. Myös konserttipaikkojen ovilla on tarjolla muutamia ilmaisia paikkoja, jotka jaetaan yleisölle saapumisjärjestyksessä aikaisintaan puoli tuntia ennen konsertin alkua. Avantin soittoa voi päivän aikana kuulla myös kahviloissa, kaduilla ja kauppakeskuksissa.

Taidetehtaan-iltakonsertin alkupuoliskolla kuullaan Aino Tenkasen jousitrio Uneen putoan, Heidi Hassisen sähköisesti vahvistettu trio Kato sekä Veli Kujalan teos Accordeon Hyperoriental mikrosävelharmonikalle ja taustanauhalle. Ensimmäisen osuuden päättää Jukka Tiensuun musiikillisia valtameriä kyntävä Nemo. Toisen osan aluksi kuullaan kantaesitys, Juho Kankaan Secondi e Strumenti bassoklarinetille, kitaralle ja kontrabassolle. Tämän jälkeen vuorossa on neljä kohtausta Mari Sainion monologioopperasta The Raven, joka perustuu Edgar Allan Poen samannimiseen klassikkorunoon. Solistina on baritoni Henri Tikkanen. Konsertin päättää Suomen-ensiesityksensä saava Esa-Pekka Salosen teos Fog.