20.01.2011

Eerik XIV -ooppera kruunaa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden

Suomen historian jännittävimpiin henkilöihin kuulunut Eerik XIV on aiheena uudessa kotimaisessa oopperassa, jonka Turun kaupunki on tilannut säveltäjä Mikko Heiniöltä ja kirjailija Juha Siltaselta kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi. Pääroolissa nuorena Eerik-kuninkaana nähdään ylistetty ruotsalainen mezzosopraano Charlotte Hellekant ja hänen vastanäyttelijänään Kaarina Maununtyttärenä loistaa suomen kauneimmaksi ääneksi luonnehdittu sopraano Helena Juntunen. Turkulaisen osaamisen voimannäyte Eerik XIV -ooppera vihkii käyttöön uuden kulttuurikeskus Logomon suuren salin (ns. B-halli). Lipunmyynti alkaa helmikuun aikana kaikissa Lippupisteen toimipaikoissa.

Suomalaiset kärkinimet huippuprojektin takana Yksi Suomen palkituimmista nykysäveltäjistä, turkulainen Mikko Heiniö, vastaa kolminäytöksisen oopperan musiikista, ja libreton on kirjoittanut Pro Finlandia -palkittu kirjailija Juha Siltanen. Oopperan ohjaa Erik Söderblom ja musiikin johdosta vastaa Leif Segerstam. 10 laulajan solistikaarti koostuu suomalaisista ja ruotsalaisista huippulaulajista: lavalle nousevat Charlotte Hellekantin ja Helena Juntusen lisäksi mm. Jesper Taube, Lennart Forsén, Petri Bäckstöm, Juha Kotilainen, Hannu Jurmu ja Laura Nykänen. Orkesterina toimii Turun filharmoninen orkesteri ja kuorona Turun konservatorion kamarikuoro ja Turun oopperakuoro sekä laulajia turkulaisista musiikkioppilaitoksista.

Visuaalinen ilotulitus

Oopperan ensi-ilta 22.11.2011 on samalla myös Logomon suuren salin vihkimistapahtuma. Katsomo, joka suurimmillaan palvelee yli 3000 katsojaa, on oopperassa noin 1600 katsomopaikan suuruinen. Upouuteen Logomon suureen saliin toteutettava lavastus leikittelee tehdashallin massiivisuudella ja teknologisilla ratkaisuilla. Renessanssihovin ylellisyys tuodaan tähän päivään projisoinnein ja monipuolisin teknisin ratkaisuin.

Turkulainen ja eurooppalainen tarina

Säveltäjä Mikko Heiniö kuvailee Eerik XIV -oopperaa sanoin ”traaginen rakkaustarina ja Itämeren politiikkaa”. Eerik XIV sanotaan viettäneen elämänsä onnellisimman ajan yhdessä Kaarina Maununtyttären kanssa Turun linnassa. Historian moniulotteinen kertomus on ajankohtainen myös tänä päivänä. ”Oopperan tarina liittää Eerik XIV:n elämän onnellisimman ajan Turkuun, mikä sopii hyvin kulttuuripääkaupunkihankkeen hyvinvointiteemaan ja vuoden jo herättämään Turku-myönteiseen ilmapiiriin, joka toivon mukaan vuoden kuluessa entisestään lisääntyy”, toteaa Turun kulttuuritoimen johtaja Minna Sartes. ”Kulttuurilautakunta teki päätöksen oopperan tilaamisesta sillä ajatuksella, että varta vasten Turun juhlavuotta varten tilattu nimikko-ooppera kruunaa kulttuuripääkaupunkivuoden ja sitä toteuttamaan haluttiin suomalaiset kärkinimet Mikko Heiniö ja Juha Siltanen.”

Kulttuuripääkaupunkivuoden suursatsaus

Turun kaupungin vuonna 2006 tilaama ooppera on osa kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa ja yksi sen näyttävimmistä ja mittavimmista tuotannoista. Kansallisesti ja kansainvälisesti vaikuttavien vierailijoiden lisäksi ooppera yhdistää myös monta turkulaista toimijaa.
Oopperan tuotannosta vastaa Turun musiikkijuhlasäätiö.

Turun musiikkijuhlat järjestetään 5.-18.8.2011.

http://www.tmj.fi